Η κουζίνα είναι από τους χώρους του σπιτιού που βρίσκονται οι περισσότεροι και οι πιο δύσκολοι λεκέδες. Καθώς τηγανίζετε σταγόνες λαδιού πετάγονται στα πλακάκια και στα ντουλάπια της κουζίνας και δημιουργούν λιπαρούς λεκέδες. Πολλές φορές, δεν έχετε τον χρόνο να τους καθαρίσετε αμέσως και έτσι σχηματίζεται ένα λιπαρό στρώμα επάνω στα πλακάκια ή στα ντουλάπια της κουζίνας. Είναι πολύ χρήσιμο να μάθετε πώς να καθαρίσετε τους λιπαρούς λεκέδες από την κουζίνα γρήγορα και εύκολα με προϊόντα που έχετε ήδη στο σπίτι σας.

Αν οι λιπαροί λεκέδες είναι ακόμα φρέσκοι, σκουπίστε τα πλακάκια ή τα ντουλάπια της κουζίνας με χαρτί κουζίνας.

Βρέξτε ένα καθαρό πανί με ζεστό νερό και σκουπίστε τους λιπαρούς λεκέδες για να μαλακώσουν.

Σε μια λεκάνη με ζεστό νερό, ρίξτε λίγο υγρό απορρυπαντικό πλυντηρίου πιάτων. Βουτήξτε ένα σφουγγάρι στη λεκάνη, στίψτε το καλά και στη συνέχεια, με κυκλικές κινήσεις, σκουπίστε τις λεκιασμένες επιφάνειες.

Αν οι λεκέδες είναι παλιοί, φτιάξτε μια πάστα, αναμιγνύοντας 2 κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα σε 1 φλυτζάνι ζεστό νερό.

Απλώστε την πάστα μαγειρικής σόδας επάνω στα λεκιασμένα πλακάκια η ντουλάπια της κουζίνας. Αφήστε την να στεγνώσει και στη συνέχεια αφαιρέστε την με ένα μαλακό πανί.

Αν οι λιπαροί λεκέδες δεν έχουν απομακρυνθεί, φτιάξτε ένα διάλυμα από ίσα μέρη λευκού ξυδιού και ζεστού νερού. Ψεκάστε με αυτό τα πλακάκια ή τα ντουλάπια της κουζίνας. Αφήστε το να παραμείνει για 5 λεπτά.

Στη συνέχεια, βρέξτε ένα πανί με ζεστό νερό και καθαρίστε τις επιφάνειες.

Στεγνώστε, σκουπίζοντας με χαρτί κουζίνας.

Συμβουλή
Αν και η μαγειρική σόδα ή το λευκό ξύδι είναι ήπια και ασφαλή προϊόντα, καλό θα είναι να τα δοκιμάσετε, πριν τα χρησιμοποιήσετε, σε ένα δυσδιάκριτο σημείο των πλακιδίων ή των ντουλαπιών της κουζίνας.