Φτιάξτε το Δικό σας Φυσικό Υγρό Απορρυπαντικό Πιάτων

Φτιάξτε το Δικό σας Φυσικό Υγρό Απορρυπαντικό Πιάτων

Φτιάξτε το δικό σας φυσικό υγρό απορρυπαντικό πιάτων για πλύσιμο στο χέρι χρησιμοποιώντας φυσικά προϊόντα που είναι φιλικά για το περιβάλλον και μη βλαβερά για την υγεία σας.

Φυσικό υγρό απορρυπαντικό πιάτων

1Σε μια κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους ρίξτε 2 φλυτζάνια (500ml) νερό και 1/4 φλυτζανιού (9gr) νιφάδες σαπουνιού.

2Με μια κουτάλα ανακατέψτε καλά ώστε το σαπούνι να αναμειχθεί με το νερό.

3Τοποθετείστε την κατσαρόλα στην κουζίνα και θερμάνετε για 10-15 λεπτά σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι το σαπούνι να λιώσει μέσα στο νερό.

4Όταν όλο το σαπούνι έχει λιώσει, τραβήξτε την κατσαρόλα από το μάτι της κουζίνας και αφήστε το διάλυμα να κρυώσει για 10-15 λεπτά.

Συμβουλές
– Μην αφήσετε το μείγμα να βράσει. Αν παρατηρήσετε ότι αρχίζει να βράζει, χαμηλώστε τη θερμοκρασία.
– Ανακατεύετε το μείγμα καθώς θερμαίνεται. Με αυτόν τον τρόπο, το σαπούνι θα λιώσει πιο γρήγορα.

5Όταν το διάλυμα έχει κρυώσει εντελώς, προσθέστε 1-2 κουταλιές της σούπας (15-30ml) λευκό ξύδι. Ανακατέψτε καλά ώστε το λευκό ξύδι να ενσωματωθεί πλήρως στο διάλυμα.

Παρατήρηση
– Αν προτιμάτε τη μυρωδιά του λεμονιού, αντικαταστήστε το λευκό ξύδι με χυμό λεμονιού. Τα δύο προϊόντα δρουν με παρόμοιο τρόπο, δηλαδή διασπούν τα λίπη κατά το πλύσιμο.
– Η ποσότητα του λευκού ξυδιού εξαρτάται από τη ρευστότητα του διαλύματος νερού-σαπουνιού. Αν είναι αρκετά παχύρευστο, προσθέστε 2 κουταλιές της σούπας λευκό ξύδι, διαφορετικά προσθέστε 1 κουταλιά.

6Αφήστε το διάλυμα να κρυώσει εντελώς για 15-20 λεπτά και στη συνέχεια μεταφέρετε το σε ένα μπουκάλι μεή χωρίς ψεκαστήρα και τοποθετήστε στον νεροχύτη της κουζίνας σας.

Φυσικό υγρό απορρυπαντικό πιάτων με αιθέρια έλαια

1Σε μια κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους ρίξτε 1 1/2 φλυτζάνια (350ml) νερό και 1/4 φλυτζανιού (9gr) νιφάδες σαπουνιού Καστίλλης.

Σημείωση
Το σαπούνι Καστίλλης είναι λευκό σαπούνι υψηλής ποιότητας που παράγεται από ελαιόλαδο ή άλλα φυτικά έλαια, δηλαδή δεν περιέχει καθόλου ζωικά λίπη. Παρασκευάστηκε για πρώτη φορά στην Καστίλλη της Ισπανίας από όπου πήρε και το όνομα του.

2Με μια κουτάλα ανακατέψτε καλά ώστε το σαπούνι να αναμειχθεί με το νερό.

 

3Τοποθετείστε την κατσαρόλα στην κουζίνα και θερμάνετε το διάλυμα σε μέση έως υψηλή θερμοκρασία. Σε 5-10 λεπτά το σαπούνι θα έχει λιώσει εντελώς στο νερό. Βγάλτε την κατσαρόλα από το μάτι της κουζίνας.

Συμβουλή
Ανακατεύετε το διάλυμα συνεχώς για να λιώσει το σαπούνι πιο γρήγορα.

4Τοποθετείστε την κατσαρόλα στην κουζίνα και θερμάνετε το διάλυμα σε μέση έως υψηλή θερμοκρασία. Σε 5-10 λεπτά το σαπούνι θα έχει λιώσει εντελώς στο νερό. Βγάλτε την κατσαρόλα από το μάτι της κουζίνας.

5Προσθέστε 1/4 του φλυτζανιού (60ml) υγρό σαπούνι Καστίλλης, 2 1/2 κουταλάκια του γλυκού σόδα πλυσίματος και 1/2 κουταλάκι του γλυκού γλυκερίνη. Ανακατέψτε καλά μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως όλα τα συστατικά.

6Αφήστε το μείγμα να παραμείνει για 24 ώρες. Ανακατεύετε το κατά διαστήματα ώστε να έχετε την αίσθηση της πυκνότητας του. Με την πάροδο του χρόνου το μείγμα θα γίνεται πιο παχύρευστο.
Αν είναι πολύ λεπτόρευστο προσθέστε 1/2 κουταλάκι του γλυκού σόδα πλυσίματος και θερμάνετε το ξανά. Στη συνέχεια αφήστε το να παραμείνει πάλι.

7Όταν το φυσικό υγρό απορρυπαντικό πιάτων φτάσει στην κατάλληλη πυκνότητα, ρίξτε 15-20 σταγόνες από το αιθέριο έλαιο της προτίμησης σας.

Σημείωση
Οποιοδήποτε αιθέριο έλαιο είναι κατάλληλο. Όμως τα αιθέρια έλαια εσπεριδοειδών όπως λεμονιού, πορτοκαλιού ή lime είναι πιο αποτελεσματικά στη διάσπαση των λιπών.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top