10 Χρήσεις της Μαγειρικής Σόδας στην Καθαριότητα του Σπιτιού

10 Χρήσεις της Μαγειρικής Σόδας στην Καθαριότητα του Σπιτιού

Διαβάστε 10 χρήσεις της μαγειρικής σόδας στην καθαριότητα του σπιτιού που θα σας απαλλάξουν από τη χρησιμοποίηση χημικών καθαριστικών.

Γιατί να χρησιμοποιήσετε τη μαγειρική σόδα ως καθαριστικό

Η μαγειρική σόδα είναι μια φυσική λευκή λεπτή σκόνη. Η επιστημονική ονομασία της είναι διττανθρακικό νάτριο και ανήκει στα άλατα. Δρα ως ήπιο λειαντικό αφαιρώντας λεκέδες και ως αποσμητικό εξουδετερώνοντας τις δυσάρεστες οσμές. Ως φυσική ουσία, δεν βλάπτει την υγεία μας και είναι φιλική προς το περιβάλλον.

Τι δεν πρέπει να καθαρίσετε με μαγειρική σόδα

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη μαγειρική σόδα για να καθαρίσετε πολλά αντικείμενα στο σπίτι σας αλλά όχι όλα. Η μαγειρική σόδα ως ήπιο λειαντικό μπορεί να προκαλέσει μικρές γρατζουνιές στις επιφάνειες. Επίσης, μπορεί να αφήσει λευκά υπολείμματα επομένως δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε αντικείμενα που έχουν σχισμές και δεν μπορούν να καθαριστούν καλά.

Μην χρησιμοποιήσετε μαγειρική σόδα στα παρακάτω:

  • Μαγειρικά σκεύη από αλουμίνιο
  • Υπολογιστές και οθόνες υπολογιστών
  • Πληκτρολόγια
  • Γυαλί και καθρέπτες
  • Επιχρυσωμένα αντικείμενα
  • Μαρμάρινες επιφάνειες
  • Ξύλινα δάπεδα και έπιπλα

Χρησιμοποιήστε μαγειρική σόδα για να καθαρίσετε:

1 Αποχετεύσεις

Η μαγειρική σόδα είναι αποτελεσματική στον καθαρισμό και την απομάκρυνση των δυσάρεστων οσμών των αποχετεύσεων. Αφήστε να τρέχει ζεστό νερό στην αποχέτευση και ρίξτε μαγειρική σόδα. Έτσι, θα φρεσκάρετε την αποχέτευση και θα απομακρυνθούν τυχόν σκουπίδια. Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαγειρική σόδα και ζεστό νερό για καθαρίσετε τις αποχετεύσεις.

2 Πλυντήριο Ρούχων

Είναι γνωστό ότι προσθέτοντας μαγειρική σόδα στο πλυντήριο των ρούχων, βοηθά τα ρούχα να φρεσκάρονται, τα λευκά να γίνονται λευκότερα και στα χρωματιστά να φωτίζονται τα χρώματα τους. Επίσης, είναι ένα εξαιρετικό μαλακτικό για τα ρούχα. Εκτός όμως από αυτά που προσφέρει στα ρούχα, καθαρίζει και το ίδιο το πλυντήριο των ρούχων.

3 Ψυγείο

Πασπαλίστε μαγειρική σόδα στα ράφια ή στο συρτάρι το ψυγείου, ρίξτε λίγο νερό για να φτιαχτεί μια αλοιφή, αφήστε να παραμείνει για λίγο και μετά σκουπίστε την. Με αυτόν τον τρόπο, θα απομακρυνθούν όλοι οι λεκέδες.
Μπορείτε να αφήσετε ένα κουτί με μαγειρική σόδα ανοικτό μέσα στο ψυγείο, έτσι θα απορροφώνται όλες οι δυσάρεστες οσμές.

4 Κατσαρόλες και Τηγάνια

Ρίξτε μαγειρική σόδα στις κατσαρόλες και στα τηγάνια που έχουν κολλημένα υπολείμματα τροφών, αφήστε την να παραμείνει και στη συνέχεια πλύνετε τα απορρυπαντικό πιάτων. Θα αφαιρεθούν όλα τα υπολείμματα και οι λεκέδες. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαγειρική σόδα για να καθαρίσετε κατσαρόλες και τηγάνια με κεραμική επίστρωση ή ανοξείδωτα.

5 Φούρνο Μικροκυμάτων

Η μαγειρική σόδα είναι εξαιρετική για τον καθαρισμό του φούρνου μικροκυμάτων. Αφαιρεί τα κολλημένα υπολείμματα φαγητού και εξουδετερώνει τις οσμές. Επίσης, καθαρίζει τους λεκέδες στα τοιχώματα του φούρνου μικροκυμάτων και δεν θα ανησυχείτε για χημικά υπολείμματα.

6 Φούρνο Κουζίνας

Η μαγειρική σόδα καθαρίζει αποτελεσματικά τον φούρνο της κουζίνας απομακρύνοντας δύσκολους λεκέδες καθώς και κολλημένα υπολείμματα φαγητών και οσμές. Αφού ο φούρνος έχει κρυώσει εντελώς, απλώστε στον πάτο του μαγειρική σόδα, ψεκάστε νερό ώστε να δημιουργηθεί αλοιφή και αφήστε την να παραμείνει. Κατά διαστήματα ψεκάζετε νερό ώστε η μαγειρική σόδα να παραμένει υγρή. Ελέγχετε αν τα υπολείμματα διαλύονται και στο τέλος σκουπίστε για να απομακρύνετε την αλοιφή.

7 Πλυντήριο Πιάτων

Προσθέστε μαγειρική σόδα στον κύκλο ξεβγάλματος του πλυντηρίου πιάτων και θα αφαιρέσει τις βρωμιές από το εσωτερικό του καθώς και τις δυσάρεστες οσμές.

8 Στρώματα

Τα στρώματα, ιδίως αν δεν έχουν προστατευτικά, λεκιάζονται από ιδρώτα ή άλλα σωματικά υγρά. Η μαγειρική σόδα τα καθαρίζει και ταυτόχρονα απομακρύνει τις οσμές. Μια αλοιφή από μαγειρική σόδα και νερό αφαιρεί τους λεκέδες, ενώ πασπαλίζοντας μαγειρική σόδα σε όλο το στρώμα απομακρύνονται οι οσμές.

9 Πλαστικά Έπιπλα

Τα πλαστικά έπιπλα της βεράντας υπάρχει κίνδυνος να γρατσουνιστούν από τη μαγειρική σόδα, καθώς είναι ήπιο λειαντικό. Όμως, η μαγειρική σόδα με λευκό ξύδι θα κάνουν τα βρώμικα λευκά πλαστικά έπιπλα να καθαρίσουν εντελώς.

10 Αρμούς Πλακιδίων

Η μαγειρική σόδα καθαρίζει τους ανοιχτόχρωμους αρμούς των πλακιδίων του δαπέδου ή του τοίχου. Φτιάξτε μια αλοιφή από μαγειρική σόδα και νερό. Απλώστε την στους αρμούς και αφήστε την να παραμείνει όλη τη νύχτα. Τρίψτε με μια παλιά οδοντόβουρτσα για να αφαιρέσετε τη βρωμιά. Στη συνέχεια, ξεπλύνετε με ένα υγρό πανί.

Scroll to Top