Ο λεκές από κραγιόν στα ρούχα είναι ένας δύσκολος λεκές, γιατί το κραγιόν αποτελείται από πολλά συστατικά όπως  χρωστικές ουσίες, κερί, έλαια κ.λ.π. Όπως ισχύει για όλους τους λεκέδες (10 σημαντικές συμβουλές για την απομάκρυνση λεκέδων), η διαδικασία αφαίρεσης του θα πρέπει να ξεκινήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα.
Διαβάστε παρακάτω 2 αποτελεσματικές μεθόδους αφαίρεσης του λεκέ από κραγιόν στα ρούχα.

Συμβουλές
– Πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία, διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες στην ετικέτα φροντίδας του ρούχου. Αν υπάρχουν ειδικές οδηγίες καθαρισμού του, καλό είναι να μην ακολουθήσετε τις παρακάτω μεθόδους.
– Αν τα ρούχα σας δέχονται μόνο στεγνό καθάρισμα , δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε κολλητική ταινία για να απομακρύνετε το λεκέ.

Μέθοδος 1: Με σπρέι μαλλιών (λακ)

Ψεκάστε στο αποτύπωμα του κραγιόν σπρέι μαλλιών και αφήστε το να παραμείνει επάνω στον λεκέ για 10-15 λεπτά.

Βρέξτε ένα καθαρό πανί με ζεστό νερό και τρίψτε τον λεκέ. Το πανί θα απορροφήσει τη βαφή. Γι’αυτό χρησιμοποιήστε ένα πανί που δεν χρειάζεστε καθώς μετά την διαδικασία θα το πετάξετε.

Αν στο προηγούμενο βήμα δεν έχει απομακρυνθεί ο λεκές από κραγιόν στα ρούχα εντελώς, βάλτε επάνω στη λεκιασμένη περιοχή λίγο υγρό απορρυπαντικό πιάτων. Τρίψτε τον λεκέ, με κυκλικές κινήσεις, κάτω από τρεχούμενο νερό.

Όταν ο λεκές από κραγιόν στα ρούχα αφαιρεθεί εντελώς, πλύνετε τα, ως συνήθως, σε όσο πιο ζεστό νερό επιτρέπει το ύφασμα. Συμβουλευτείτε την ετικέτα φροντίδας του ρούχου για να βρείτε την κατάλληλη θερμοκρασία πλυσίματος.

Μέθοδος 2: Με υγρό απορρυπαντικό πιάτων

Απλώστε μια πετσέτα υφασμάτινη ή χάρτινη επάνω σε μια επίπεδη επιφάνεια πχ στο τραπέζι της κουζίνας.

Παρατήρηση
Να θυμάστε ότι μετά τη διαδικασία θα πρέπει να πετάξετε την πετσέτα γι’αυτό χρησιμοποιήστε κάποια που δεν χρειάζεστε.

Τοποθετήστε το λεκιασμένο ρούχο επάνω στην πετσέτα. Ο λεκές από κραγιόν στα ρούχα θα πρέπει να ακουμπάει στην πετσέτα.

Ρίξτε μερικές σταγόνες υγρού απορρυπαντικού πιάτων επάνω στον λεκέ και αφήστε το να παραμείνει για 10 λεπτά. Έτσι όπως είναι τοποθετημένο το ρούχο επάνω στην πετσέτα, το απορρυπαντικό θα εφαρμοστεί στην πίσω πλευρά της λεκιασμένης περιοχής.

Χρησιμοποιώντας χαρτί κουζίνας πιέστε την λεκιασμένη περιοχή. Αυτό θα αναγκάσει το απορρυπαντικό και τον λεκέ να απορροφηθούν από την πετσέτα που βρίσκεται κάτω από το ρούχο.

Ελέγξτε αν ο λεκές από κραγιόν στα ρούχα έχει απομακρυνθεί εντελώς. Πλύνετε τα, ως συνήθως, σε όσο πιο ζεστό νερό επιτρέπει το ύφασμα. Συμβουλευτείτε την ετικέτα φροντίδας του ρούχου για να βρείτε την κατάλληλη θερμοκρασία πλυσίματος.