10 Συμβουλές για την Απομάκρυνση των Λεκέδων

10 Συμβουλές για την Απομάκρυνση των Λεκέδων

Ακολουθήστε τις παρακάτω 10 συμβουλές για την απομάκρυνση των λεκέδων, ώστε να έχετε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επιτυχία στην αφαίρεση τους.

1Αντιμετωπίστε το λεκέ γρήγορα
Θα είναι πιο πιθανό να είστε σε θέση να απομακρύνετε τους  λεκέδες επιτυχώς, αν τους αντιμετωπίσετε όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Κάθε δευτερόλεπτο μετράει.Από τη στιγμή που βλέπετε ένα λεκέ λάβετε αμέσως πρόσθετα μέτρα για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα εγκατασταθεί μόνιμα.

2Μην τρίψετε τη λεκιασμένη περιοχή
Μόλις εμφανιστεί ο λεκές, από ένστικτό, θέλετε να τρίψετε δυνατά τις ίνες του χαλιού, τα ρούχα ή την ταπετσαρία στο λεκιασμένο σημείο ελπίζοντας να απομακρυνθεί, αλλά αντισταθείτε στον πειρασμό. Η καλύτερη τεχνική για την αφαίρεση των λεκέδων είναι να καθαρίσετε πρώτα με ένα καθαρό λευκό πανί έτσι ώστε το ο λεκές δεν θα σπρωχτεί σε βάθος στις ίνες ή σε άλλη επιφάνεια. Ο στόχος σας είναι να μεταφέρετε ένα μεγάλο μέρος του λεκέ στο λευκό πανί.

3Να γνωρίζετε τι είδους λεκές είναι πριν από την επεξεργασία του
Είναι πάντα καλύτερο να γνωρίζετε τι έχει δημιουργήσει το λεκέ πριν ξεκινήσετε προσπάθεια απομάκρυνσής του, όπως για παράδειγμα έχει δημιουργηθεί από μελάνι στυλό ή σάλτσα μπάρμπεκιου. Αυτό σας επιτρέπει να σχεδιάσετε πώς θα τον απομακρύνετε, χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα βήματα και καθαριστικά για το συγκεκριμένο είδος λεκέ.

4Βεβαιωθείτε ότι η τεχνική σας είναι κατάλληλη για την συγκεκριμένη επιφάνεια που υπάρχει ο λεκές
Εκτός του ότι θα πρέπει να γνωρίζετε από πού προέρχεται ο λεκές που έχετε, θα πρέπει επίσης να δώσετε προσοχή στην επιφάνεια που έχει τον λεκέ, όπως για παράδειγμα αν ο λεκές βρίσκεται σε ρούχα που πλένονται,  χαλιά, τοίχο, ξύλο, δέρμα, κ.λ.π. Ενώ η αφαίρεση των λεκέδων με μία τεχνική μπορεί να είναι ασφαλής για μία επιφάνεια, μπορεί να καταστρέψει μία άλλη.

5Ακολουθήστε τις οδηγίες της ετικέτας φροντίδας
Πολλά είδη, συμπεριλαμβανομένων και των ενδυμάτων, έχουν οδηγίες στην ετικέτα φροντίδας για το πώς μπορούν να καθαριστούν. Επιπλέον, ταπετσαρίες και χαλιά έχουν επίσης ετικέτες καθαρισμού. Ακολουθήστε αυτές τις οδηγίες όταν αφαιρείτε τους λεκέδες και έτσι ελαχιστοποιείτε τις πιθανότητες να τα καταστρέψετε με τις προσπάθειές σας.

6Ξεκινήστε με τις πιο συντηρητικές μεθόδους απομάκρυνσης του λεκέ προτού χρησιμοποιήσετε πιο δραστικές μεθόδους
Μπορεί μια πιο δραστική μέθοδος να σας καταστρέψει για παράδειγμα το ρούχο, όταν απλά μια πρόπλυση και μετά ένα καλό πλύσιμο ήταν αρκετό για την απομάκρυνση του.
Επίσης, θυμηθείτε να είστε υπομονετικοί κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αφαίρεσης των λεκέδων. Μπορεί να χρειαστεί να δοκιμάσετε περισσότερες από μία μεθόδους προτού να βρείτε αυτό που λειτουργεί για το συγκεκριμένο λεκέ.

7Μην συνδυάσετε πολλά καθαριστικά προϊόντα συγχρόνως
Παρά το γεγονός ότι μπορεί να χρειαστεί να δοκιμάσετε διάφορες μεθόδους για την αφαίρεση λεκέδων, όπως προαναφέρθηκε, δεν θα πρέπει να συνδυάζετε διαφορετικά καθαριστικά μαζί σε μια προσπάθεια να πετύχετε το καλύτερο αποτέλεσμα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες χημικές αντιδράσεις, όπως για παράδειγμα σχηματισμό ενός τοξικού αερίου όταν συνδυάζετε χλωρίνη και αμμωνία μαζί. Για να αποφευχθεί αυτό, ξεπλύνετε σχολαστικά ώστε να απομακρυνθεί το ένα καθαριστικό προτού δοκιμάσετε το επόμενο.

8Έλεγχος για αποχρωματισμό
Ειδικά όταν αρχίσετε να εφαρμόζετε πιο δραστικές μεθόδους για την αφαίρεση των λεκέδων, τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε μπορεί να αλλάξουν το χρώμα του υφάσματος ή των ινών που προσπαθείτε να καθαρίσετε.
Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από ένα φωτεινό άσπρο σημείο σε ένα κόκκινο t-shirt, όπου το καθαριστικό λεκέδων έχει βεβαίως αφαιρέσει το λεκέ, αλλά μαζί με αυτό και  την κόκκινη χρωστική ουσία στο μπλουζάκι για παράδειγμα.
Για να αποφύγετε αυτό το πρόβλημα, πάντα ελέγξετε για αποχρωματισμό σε μια δυσδιάκριτη περιοχή του υφάσματος, του χαλιού ή της ταπετσαρία πριν από τη χρήση του προϊόντος στην λεκιασμένη περιοχή.

9Να βεβαιωθείτε ότι ο λεκές έχει αφαιρεθεί προτού τοποθετήσετε το ρούχο στο στεγνωτήριο
Τίποτα δεν μονιμοποιεί το λεκέ περισσότερο από τη θερμότητα. Εάν με τη μέθοδο που χρησιμοποιήσατε η απομάκρυνση των λεκέδων δεν ήταν εντελώς επιτυχής, δοκιμάστε μια άλλη μέθοδο αμέσως, πριν το στεγνώσετε.
Ωστόσο αν αυτό δεν είναι δυνατό, όπως εάν δεν έχετε αρκετό χρόνο για να ασχοληθείτε με το θέμα αμέσως, τουλάχιστον μη το βάλετε στο στεγνωτήριο αλλά αφήστε το να στεγνώσει στον αέρα. Με αυτόν τον τρόπο θα έχετε μια καλύτερη ευκαιρία για την απομάκρυνση του λεκέ αργότερα, χρησιμοποιώντας μια άλλη μέθοδο.

10Μερικοί λεκέδες είναι ιδιαίτερα επίμονοι και δεν αφαιρούνται για λόγους πέρα από τον έλεγχό σας
Είναι μόνιμοι. Πρέπει να είστε υπομονετικοί κατά τη  διαδικασία αφαίρεσης των λεκέδων, αλλά και να αποδεχθείτε κάποιες φορές ότι η προσπάθεια είναι απλά χαμένη υπόθεση και δεν υπάρχει τίποτα που μπορείτε να κάνετε γι’αυτό. Πρέπει λοιπόν να αποφασίσετε να μετατρέψετε το ρούχο σε ξεσκονόπανο και να συνεχίσετε την ημέρα σας.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top