Φυσικό Καθαριστικό για τα Χαλιά

Φτιάξτε στο σπίτι ένα φυσικό καθαριστικό για τα χαλιά και απαλλαγείτε από τα βλαβερά και ακριβά χημικά καθαριστικά. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να καθαρίσετε ολόκληρο το χαλί ή για να αφαιρέσετε έναν λεκέ ή ακόμα για να αναζωογονήσετε μια περιοχή του που έχει μεγάλη χρήση.
Δοκιμάστε τις παρακάτω 2 παρασκευές και επιλέξτε αυτή που ταιριάζει καλύτερα στο δικό σας χαλί.

Φυσικό καθαριστικό για τα χαλιά με λευκό ξύδι, αλάτι και αιθέριο έλαιο (υγρό)

Είναι ιδανικό για οικογένειες με παιδιά και κατοικίδια, γιατί είναι μη τοξικό οπότε μπορείτε να το χρησιμοποιείτε όσο συχνά χρειάζεται. Επίσης είναι αρωματικό λόγω του αιθέριου ελαίου που περιέχει.

1 Σε 2 φλυτζάνια (500ml) νερού, προσθέστε 1 φλυτζάνι (240ml) λευκό ξύδι, 2 κουταλάκια του γλυκού (13gr) αλάτι και 15 σταγόνες αιθέριου ελαίου όπως λεμόνι, λεβάντα ή πεύκο.

2 Ανακατέψτε καλά το διάλυμα για να ενωθούν τα συστατικά και το φυσικό καθαριστικό για τα χαλιά είναι έτοιμο.
Μεταφέρετε το σε ένα μπουκάλι με ψεκαστήρα. Γράψτε σε μια ετικέτα “Καθαριστικό για τα Χαλιά” και την ημερομηνία παρασκευής του και κολλήστε την στο μπουκάλι. Με αυτόν τον τρόπο θα θυμάστε τι καθαριστικό είναι και πότε το φτιάξατε.

Συμβουλή
Βεβαιωθείτε ότι το φυσικό καθαριστικό για τα χαλιά είναι ασφαλές για το χαλί σας δοκιμάζοντας το σε μια κρυφή περιοχή του. Ψεκάστε σε μια μικρή περιοχή του χαλιού και αφήστε να παραμείνει για 24 ώρες. Κατόπιν ελέγξτε. Αν δεν έχει προκληθεί καμία ζημιά, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε.

3 Αν θέλετε να καθαρίσετε έναν λεκέ στο χαλί, ψεκάστε επάνω του έτσι ώστε να καλυφθεί ολόκληρος. Αν θέλετε να καθαρίσετε ολόκληρο το χαλί, χωρίστε το σε 3 ή 4  τμήματα ανάλογα με το μέγεθος του και καθαρίστε ένα-ένα τμήμα.

4 Αφήστε το να παραμείνει για 10 λεπτά ώστε το φυσικό καθαριστικό να μουλιάσει το χαλί.

5 Με μια βούρτσα για χαλιά ή οποιαδήποτε άλλη βούρτσα με σκληρές τρίχες, τρίψτε τη λεκιασμένη περιοχή ή το τμήμα του χαλιού που καθαρίζετε ώστε το φυσικό καθαριστικό για τα χαλιά να εισχωρήσει βαθιά στις ίνες του και να απομακρυνθούν οι βρωμιές.
Αφού τρίψετε όλη την περιοχή, περιμένετε 30 λεπτά για να στεγνώσει.

6 Όταν το φυσικό καθαριστικό για τα χαλιά στεγνώσει εντελώς, σκουπίστε το χαλί με την ηλεκτρική σκούπα. Σκουπίστε 2-3 φορές την περιοχή για να απομακρυνθούν όλες οι βρωμιές και να καθαρίσει εντελώς.

Φυσικό καθαριστικό για τα χαλιά με μαγειρική σόδα, καλαμποκάλευρο και φύλλα δάφνης (σκόνη)

Τα καθαριστικά σε σκόνη είναι ιδανικά για τον καθαρισμό τοπικώνλιπαρών λεκέδων.

1 Αναμείξτε 1 φλυτζάνι (220gr) μαγειρική σόδα, 1/2 φλυτζάνι (110gr) καλαμποκάλευρο και 5 φύλλα δάφνης τριμμένα.

2 Ανακατέψτε καλά τα συστατικά. Κατόπιν τοποθείστε τα σε ένα βάζο που κλείνει αεροστεγώς.

3 Για να απομακρύνετε έναν λεκέ από το χαλί ρίξτε τόση ποσότητα φυσικού καθαριστικού επάνω του ώστε να καλυθφεί ολόκληρος.

4 Αφήστε το να παραμείνει για 10 λεπτά ώστε το φυσικό καθαριστικό να απορροφήσει τις δυσάρεστες οσμές και τον λεκέ.

5 Με μια βούρτσα για χαλιά ή οποιαδήποτε άλλη βούρτσα με σκληρές τρίχες, τρίψτε τη λεκιασμένη περιοχή ώστε το φυσικό καθαριστικό για τα χαλιά να εισχωρήσει βαθιά στις ίνες του και να απομακρυνθούν οι βρωμιές.
Αφού τρίψετε όλη την περιοχή, περιμένετε 30 λεπτά ώστε να δώσετε χρόνο στο φυσικό καθαριστικό να απορροφήσει τις οσμές.

6 Κατόπιν, σκουπίστε το χαλί με την ηλεκτρική σκούπα. Σκουπίστε 2-3 φορές την περιοχή για να απομακρυνθούν όλες οι βρωμιές και να καθαρίσει εντελώς.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top