Διαβάστε τις παρακάτω 17 χειμερινές συμβουλές καθαρισμού και ετοιμάστε το σπίτι σας για τον χειμώνα.

Τακτοποιείστε τις ντουλάπες σας.
Ξεχωρίστε τα ρούχα σε αυτά που είναι να κρατήσετε και σε αυτά που είναι να δώσετε.
Ένας καλός κανόνας για να αποφασίσετε να δωρίσετε ρούχα είναι: Αν δεν τα έχετε φορέσει για τουλάχιστον δύο χρόνια ή αν έχετε αλλάξει νούμερο τότε το ρούχο είναι για να δοθεί. Καθαρίστε τα, περιποιηθείτε τα προτού τα δώσετε σε εκείνους που τα έχουν ανάγκη.

Ζευγαρώστε τα γάντια σας και τις κάλτσες σας.
Αν λείπει το ένα από τα δύο, τότε δεν υπάρχει λόγος να τα κρατήσετε.

Καθαρίστε τα χειμωνιάτικα παπούτσια σας.
Καθαρίστε καλά τα χειμωνιάτικα παπούτσια σας και ψεκάστε τα με προστατευτικό. Αν χρειάζονται οποιαδήποτε επισκευή να τα πάτε για επιδιόρθωση. Βερνικώστε τα και κρατείστε τα καθαρά αν δεν το έχετε κάνει ήδη. Πολλά καταστήματα επισκευής υποδημάτων πωλούν βερνίκι σε κάθε χρώμα του ουράνιου τόξου που επουλώνει γρατσουνιές.

Τακτοποιείστε τα σκεύη της κουζίνας σας.
Αν γίνεται πανικός με τις κατσαρόλες και τα τηγάνια σας, ίσως έχετε πάρα πολλά. Σκεφτείτε ένα πιο βολικό σύστημα αποθήκευσης για συχνά χρησιμοποιούμενα τηγάνια, όπως ένα  ράφι ή συρτάρι κοντά στο σημείο που χρησιμοποιούνται. Τηγάνια που χρησιμοποιούνται λιγότερο συχνά μπορεί να αποθηκευτούν πιο μακριά ή ακόμα και σε ένα άλλο αποθηκευτικό χώρο.

Ελέγξτε τα μπαχαρικά σας και πετάξετε αυτά που έχουν λήξει.
Ένας καλός τρόπος για να ξέρετε πότε λήγουν είναι να κολλάτε στα μπαχαρικά ετικέτες  με την ημερομηνία που τα αγοράσατε και ορίσετε ως ημερομηνία λήξης  μετά από έξι μήνες μιας και τα περισσότερα αποξηραμένα μπαχαρικά χάνουν την οσμή τους. Επανατοποθετείστε τα στο ράφι με αλφαβητική σειρά, καθιστώντας την ανάκτηση πολύ πιο εύκολη.

Τακτοποιείστε και αναδιοργανώστε τα ντουλάπια σας.
Τραβήξτε όλα τα κουτιά με τα τρόφιμα έξω από τα ντουλάπια και  αναδιοργανώστε τα. Κάποια πράγματα συσσωρεύονται στα ντουλάπια, σπρώχνονται προς τα πίσω και με την πάροδο του χρόνου ανακαλύπτετε ότι έχετε πολλά ίδια τρόφιμα. Αν έχουν λήξει πετάξτε τα, και αν είναι ακόμα καλά, αλλά πραγματικά δεν πρόκειται ποτέ να τα φάτε, δώστε τα στην τράπεζα τροφίμων.

Τακτοποιείστε τα χαρτιά σας.
Αν κάνετε πολλή δουλειά στο σπίτι ή εργάζεστε από το σπίτι τότε αναπόφευκτα έχετε σωρούς από χαρτιά, βιβλία και αρχεία που μεγαλώνουν κατά τη διάρκεια του έτους. Τώρα είναι η ώρα να τα ελέγξετε  συστηματικά και να τα φακελώσετε. Ότι δεν χρειάζεται ανακυκλώστε το.

Ξεκαθαρίστε και τον υπολογιστή σας.
Αν τελικά έχετε αρχίσει το ξεκαθάρισμα με τα χαρτιά, τότε καλό θα είναι να κάνετε το ίδιο και με τον υπολογιστή σας. Διαγράψτε τα παλιά αρχεία, αδειάστε τα σκουπίδια, αποθηκεύστε τα αρχεία που θέλετε να κρατήσετε  σε δίσκους ή έναν σκληρό δίσκο ή χρησιμοποιώντας μία από τις νέες τεχνολογίες αποθήκευσης Internet, όπως Dropbox ή Cloud.
Μόλις γίνει αυτό θα μπορέσετε να κάνετε κάτι που πάντα ονειρευόσασταν!!! Να επανεγκαταστήσετε το λειτουργικό σύστημα, χρησιμοποιώντας τους δίσκους που συνοδεύουν τον υπολογιστή και έτσι θα του δώσετε μεγάλη παράταση ζωής.

Πλύνετε κουβέρτες και ριχτάρια.

Αλλάξτε τα φίλτρα από τα κλιματιστικά.
Ιδιαίτερα αν τα χρησιμοποιείτε για συνεχή θέρμανση

Περιστρέψτε και αναποδογυρίστε τα στρώματα.

Περιποιηθείτε και αποθηκεύστε τα φθινοπωρινά ρούχα και φρεσκάρετε τα χειμωνιάτικα.

Πλύνετε τις κουρτίνες.

Καθαρίστε το τζάκι.

Καταγράψτε τι υπάρχει στον καταψύκτη.
Απομακρύνετε τα ληγμένα κατεψυγμένα τρόφιμα.

Πλύνετε τα μαξιλάρια.

Καθαρίστε πολύ καλά τον φούρνο σας.