Λεύκανση Ασπρόρουχων με Φυσικά Προϊόντα

Λεύκανση Ασπρόρουχων με Φυσικά Προϊόντα

Η λεύκανση των ασπρόρουχων είναι απαραίτητη είτε αυτά είναι λεκιασμένα είτε έχουν αρχίσει να κιτρινίζουν με το πέρασμα του χρόνου. Ο πιο εύκολος τρόπος είναι να τα βάλετε να μουλιάσουν σε χημικά λευκαντικό. Σκεφτείτε όμως μήπως είναι πιο ωφέλιμο για εσάς, την οικογένεια σας και το περιβάλλον να λευκάνετε τα ασπρόρουχα με φυσικά λευκαντικά όπως ο ήλιος, το λεμόνι, το λευκό ξύδι ή η μαγειρική σόδα.

1Ήλιος: Το φυσικό λευκαντικό
Απλώστε τα ασπρόρουχα στον ήλιο, είναι ο φυσικός και πιο παλιός τρόπος λεύκανσης των ασπρόρουχων που εφαρμόζεται μέχρι σήμερα. Αφήστε τα απλωμένα για μερικές ώρες έως μια εβδομάδα, ανάλογα με το πόσο χρειάζεται να λευκάνουν. Όμως, θα πρέπει ανά διαστήματα να τα ελέγχετε για τυχόν ζημιά που μπορεί να προκληθεί λόγω της παρατεταμένης έκθεσης στον ήλιο.

Παρατηρήσεις
– Τα ρούχα πρέπει να είναι υγρά όταν τα απλώσετε στον ήλιο. Αυτό βοηθά στη λεύκανση.
– Διπλώστε 2-3 φορές τα σεντόνια ώστε να είναι επίπεδα και κρεμάστε τα στο σχοινί. Μετά από μερικές ώρες αναποδογυρίστε τα ώστε να εκτεθεί στον ήλιο όλη η επιφάνεια τους.
– Αν υπάρχουν σκουρόχρωμοι λεκέδες, φτιάξτε ένα διάλυμα με χυμό λεμονιού και νερό. Ψεκάστε τους λεκέδες και κατόπιν απλώστε στον ήλιο. Το λεμόνι θα βοηθήσει στη λεύκανση των ασπρόρουχων σε συνδυασμό με τον ήλιο.

2Φυσικά προϊόντα λεύκανσης στο πλυντήριο
Ο πιο συνηθισμένος τρόπος για τη λεύκανση ασπρόρουχων είναι να μουλιαστούν σε νερό με χλωρίνη ή να πλυθούν προσθέτοντας χλωρίνη. Όμως η χλωρίνη προκαλεί ερεθισμό στο δέρμα πολλών ανθρώπων γι’αυτό δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε άλλα φυσικά προϊόντα που επίσης δρουν ως λευκαντικά.
Το λεμόνι, η μαγειρική σόδα ή το λευκό ξύδι είναι φυσικά προϊόντα που απομακρύνουν λεκέδες και λευκαίνουν τα ασπρόρουχα.
Προσθέστε στη θήκη του πλυντηρίου μαζί με το απορρυπαντικό 1/4 έως 1/2 του φλυτζανιού χυμό λεμονιού ή 1/2 του φλυτζανιού μαγειρική σόδα ή 1/2 έως 1 φλυτζάνι λευκό ξύδι.

3Βράσιμο και μούλιασμα με αλάτι και μαγειρική σόδα
Αυτός είναι ένας καλός τρόπος λεύκανσης για μικρού μεγέθους ασπρόρουχα όπως πετσέτες κουζίνας ή μαντήλια.
Βάλτε τα σε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό, προσθέστε 1/4 του φλυτζανιού αλάτι και 1/2 του φλυτζανιού μαγειρική σόδα και ανακατέψτε καλά. Θερμάνετε τα σε υψηλή θερμοκρασία μέχρι να αρχίσει το νερό να βράζει. Στη συνέχεια κλείστε τη θερμοκρασία, βγάλτε την κατσαρόλα από το μάτι της κουζίνας και αφήστε τα να παραμείνουν για 2 έως 3 ημέρες.
Αν θέλετε, μπορείτε να αλλάξετε το νερό αλλά δεν είναι απαραίτητο.
Επίσης, μπορείτε να επαναθερμάνετε όσες φορές χρειάζεται για να επιτύχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top