Συμβουλές για τη Φροντίδα των Αντικολλητικών Μαγειρικών Σκευών

Συμβουλές για τη Φροντίδα των Αντικολλητικών Μαγειρικών Σκευών

Στις μέρες μας τα περισσότερα μαγειρικά σκεύη που χρησιμοποιούμε στην κουζίνα είναι αντικολλητικά. Θα πρέπει να χρησιμοποιούνται και να καθαρίζονται προσεκτικά και σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή τους ώστε να μην καταστρέφεται η αντικολλητική τους επιφάνεια.
Διαβάστε παρακάτω γενικές συμβουλές για τη φροντίδα των αντικολλητικών μαγειρικών σκευών.

1Καθαρίστε τα αντικολλητικά μαγειρικά σκεύη σχολαστκά
Τα αντικολλητικά μαγειρικά σκεύη πρέπει να καθαρίζονται σχολαστικά για να διατηρούν την απόδοση τους.
Αν έχουν παραμείνει υπολείμματα τροφών ή λίπη στην επιφάνεια τους την επόμενη φορά που θα μαγειρέψετε θα καούν και το φαγητό θα κολλήσει. Επίσης, τα καμένα υπολείμματα είναι πολύ δύσκολο να απομακρυνθούν αν παραμείνουν για καιρό.

2Αφήστε τα αντικολλητικά μαγειρικά σκεύη να κρυώσουν
Είναι σημαντικό να αφήσετε τα μαγειρικά σκεύη να κρυώσουν εντελώς πριν τα πλύνετε. Αν ρίξετε κρύο νερό σε ζεστό τηγάνι θα το καταστρέψετε μόνιμα.

3Πλύνετε τα αντικολλητικά μαγειρικά σκεύη στο χέρι
Μπορεί να είναι ευκολότερο και πιο ξεκούραστο να βάλετε τα μαγειρικά σκεύη στο πλυντήριο πιάτων για να πλυθούν αλλά η υψηλή θερμοκρασία θα καταστρέψει την αντικολλητική τους επιφάνεια.
Πλύνετε τα χρησιμοποιώντας απορρυπαντικό πιάτων για πλύσιμο στο χέρι, θα απομακρυνθούν τα βακτηρίδια και θα διασπαστούν τα λίπη.

4Μην χρησιμοποιείτε ‘σκληρά’ καθαριστικά
Μην χρησιμοποιείτε στο καθάρισμα των αντικολλητικών μαγειρικών σκευών ισχυρά χημικά καθαριστικά γιατί θα καταστραφεί η επιφάνεια τους.
Αν το σκεύος δεν καθαρίσει με το απορρυπαντικό πιάτων, φτιάξτε μια αλοιφή αναμιγνύοντας ίσα μέρη μαγειρικής σόδας με νερό. Βουτήξτε ένα μαλακό σφουγγάρι στην αλοιφή και με αυτό απλώστε την στην επιφάνεια. Αφήστε την αλοιφή να παραμείνει για 15 λεπτά και κατόπιν ξεπλύνετε καλά.
Η μαγειρική σόδα είναι φυσικό λειαντικό γι’αυτό μην τρίβετε την επιφάνεια, απλώς απλώστε την.

5Χρησιμοποιήστε φυτικό έλαιο και αλάτι
Αν το μαγειρικό σκεύος δεν καθαρίσει εντελώς με τη μαγειρική σόδα, χρησιμοποιήστε φυτικό έλαιο (καλαμποκέλαιο, αραβοσιτέλαιο ή ηλιέλαιο) και αλάτι.
Ρίξτε 2 κουταλιές της σούπας φυτικό έλαιο και αφήστε το να ζεσταθεί σε μέτρια θερμοκρασία. Προσθέστε 3 κουταλιές της σούπας αλάτι. Απομακρύνετε το από το μάτι της κουζίνας και ανακινήστε το ώστε το έλαιο και το αλάτι να απλωθούν σε όλη την επιφάνεια. Όταν κρυώσει πλύνετε το σκεύος με απορρυπαντικό πιάτων.

6Στεγνώστε καλά μετά το πλύσιμο
Αφού πλύνετε τα μαγειρικά σκεύη σκουπίστε τα με μια μαλακή πετσέτα για να απομακρυνθεί όλη η υγρασία και κατόπιν αποθηκεύστε τα. Αν παραμείνει η υγρασία μπορεί με τον καιρό να σκουριάσουν.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top