Στις μέρες μας τα περισσότερα μαγειρικά σκεύη που χρησιμοποιούμε στην κουζίνα είναι αντικολλητικά. Θα πρέπει να χρησιμοποιούνται και να καθαρίζονται προσεκτικά και σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή τους ώστε να μην καταστρέφεται η αντικολλητική τους επιφάνεια.
Διαβάστε παρακάτω γενικές συμβουλές για τη φροντίδα των αντικολλητικών μαγειρικών σκευών.

Καθαρίστε τα αντικολλητικά μαγειρικά σκεύη σχολαστκά
Τα αντικολλητικά μαγειρικά σκεύη πρέπει να καθαρίζονται σχολαστικά για να διατηρούν την απόδοση τους.
Αν έχουν παραμείνει υπολείμματα τροφών ή λίπη στην επιφάνεια τους την επόμενη φορά που θα μαγειρέψετε θα καούν και το φαγητό θα κολλήσει. Επίσης, τα καμένα υπολείμματα είναι πολύ δύσκολο να απομακρυνθούν αν παραμείνουν για καιρό.

Αφήστε τα αντικολλητικά μαγειρικά σκεύη να κρυώσουν
Είναι σημαντικό να αφήσετε τα μαγειρικά σκεύη να κρυώσουν εντελώς πριν τα πλύνετε. Αν ρίξετε κρύο νερό σε ζεστό τηγάνι θα το καταστρέψετε μόνιμα.

Πλύνετε τα αντικολλητικά μαγειρικά σκεύη στο χέρι
Μπορεί να είναι ευκολότερο και πιο ξεκούραστο να βάλετε τα μαγειρικά σκεύη στο πλυντήριο πιάτων για να πλυθούν αλλά η υψηλή θερμοκρασία θα καταστρέψει την αντικολλητική τους επιφάνεια.
Πλύνετε τα χρησιμοποιώντας απορρυπαντικό πιάτων για πλύσιμο στο χέρι, θα απομακρυνθούν τα βακτηρίδια και θα διασπαστούν τα λίπη.

Μην χρησιμοποιείτε ‘σκληρά’ καθαριστικά
Μην χρησιμοποιείτε στο καθάρισμα των αντικολλητικών μαγειρικών σκευών ισχυρά χημικά καθαριστικά γιατί θα καταστραφεί η επιφάνεια τους.
Αν το σκεύος δεν καθαρίσει με το απορρυπαντικό πιάτων, φτιάξτε μια αλοιφή αναμιγνύοντας ίσα μέρη μαγειρικής σόδας με νερό. Βουτήξτε ένα μαλακό σφουγγάρι στην αλοιφή και με αυτό απλώστε την στην επιφάνεια. Αφήστε την αλοιφή να παραμείνει για 15 λεπτά και κατόπιν ξεπλύνετε καλά.
Η μαγειρική σόδα είναι φυσικό λειαντικό γι’αυτό μην τρίβετε την επιφάνεια, απλώς απλώστε την.

Χρησιμοποιήστε φυτικό έλαιο και αλάτι
Αν το μαγειρικό σκεύος δεν καθαρίσει εντελώς με τη μαγειρική σόδα, χρησιμοποιήστε φυτικό έλαιο (καλαμποκέλαιο, αραβοσιτέλαιο ή ηλιέλαιο) και αλάτι.
Ρίξτε 2 κουταλιές της σούπας φυτικό έλαιο και αφήστε το να ζεσταθεί σε μέτρια θερμοκρασία. Προσθέστε 3 κουταλιές της σούπας αλάτι. Απομακρύνετε το από το μάτι της κουζίνας και ανακινήστε το ώστε το έλαιο και το αλάτι να απλωθούν σε όλη την επιφάνεια. Όταν κρυώσει πλύνετε το σκεύος με απορρυπαντικό πιάτων.

Στεγνώστε καλά μετά το πλύσιμο
Αφού πλύνετε τα μαγειρικά σκεύη σκουπίστε τα με μια μαλακή πετσέτα για να απομακρυνθεί όλη η υγρασία και κατόπιν αποθηκεύστε τα. Αν παραμείνει η υγρασία μπορεί με τον καιρό να σκουριάσουν.