Τα τριμμένα τυριά μπορεί να είναι υπέροχα στο φαγητό αλλά το καθάρισμα του τρίφτη τυριών είναι μια επίπονη διαδικασία. Τα μαλακά τυριά εισχωρούν μέσα στις τρύπες του τρίφτη και είναι δύσκολο να απομακρυνθούν με το σφουγγάρι. Επιπλέον, τρίβοντας με το σφουγγάρι πάνω-κάτω τον τρίφτη τυριών υπάρχει και ο κίνδυνος να τραυματίσετε το χέρι σας.
Διαβάστε παρακάτω πώς να καθαρίσετε εύκολα τον τρίφτη τυριών και να απομακρύνετε εντελώς τα υπολείμματα του τριμμένου τυριού είτε φρέσκου είτε αποξηραμένου.

Μέθοδος 1: Με λεμόνι

Κόψτε ένα λεμόνι στη μέση και τρίψτε το στον τρίφτη τυριών, όπως κάνετε και με τα τυριά. Η οξύτητα του λεμονιού διασπά το λίπος των τυριών και επίσης ο χυμός του εισχωρεί μέσα στις τρύπες του τρίφτη με αποτέλεσμα να απομακρύνονται όλα τα υπολείμματα του τριμμένου τυριού.

Ξεβγάλτε τον τρίφτη τυριών με ζεστό νερό.

Αν τα υπολείμματα του τριμμένου τυριού έχουν παραμείνει για ώρα επάνω στον τρίφτη και έχουν σκληρύνει, χρειάζεται να προσθέσετε στη διαδικασία και ένα φυσικό λειαντικό: το αλάτι.

Βάλτε σε ένα μπολ αλάτι και βουτήξτε το κομμένο λεμόνι. Στη συνέχεια, τρίψτε με το λεμόνι τον τρίφτη τυριών και αφήστε το μείγμα αλατιού-λεμονιού να παραμείνει για λίγο.

Ξεβγάλτε τον τρίφτη τυριών με ζεστό νερό.

Μέθοδος 2: Με πατάτα ή μήλο

Κόψτε μια πατάτα ή ένα μήλο στη μέση και τρίψτε με το ένα κομμάτι τον τρίφτη των τυριών. Η πατάτα και το μήλο βοηθούν στην απομάκρυνση των αποξηραμένων κομματιών τυριού από τον τρίφτη.

Στη συνέχεια, τρίψτε ξανά την περιοχή με ένα καθαρό πανί.

Αφού απομακρυνθούν τα υπολείμματα του τυριού, ξεβγάλτε με ζεστό νερό τον τρίφτη.

Σημείωση
Είναι πολύ πιο εύκολο να καθαρίσετε τον τρίφτη τυριών πλένοντας τον στο πλυντήριο πιάτων, όμως πρέπει να γνωρίζετε ότι με τα συνεχή πλυσίματα αμβλύνονται οι λεπίδες του τρίφτη και είναι πολύ δύσκολο έως ακατόρθωτο να ακονιστούν. Έτσι ο τρίφτης τυριών θα είναι, σύντομα, για πέταμα.