Πώς να Καθαρίσετε τα Υπολείμματα Σαπουνιού από το Μπάνιο

Πώς να Καθαρίσετε τα Υπολείμματα Σαπουνιού από το Μπάνιο

Είναι πολύ συνηθισμένο να υπάρχουν υπολείμματα σαπουνιού σε όλες τις επιφάνειες του μπάνιου. Δημιουργούνται όταν τα λιπαρά συστατικά του σαπουνιού αντιδρούν με τα μεταλλικά στοιχεία του νερού και προσκολλώνται στις διάφορες επιφάνειες.
Αν περάσει καιρός πριν καθαρίσετε τα υπολείμματα σαπουνιού από το μπάνιο, αυτά θα σκληρύνουν και η αφαίρεση τους θα είναι πιο δύσκολη.

Διαβάστε παρακάτω πώς να καθαρίσετε τα υπολείμματα σαπουνιού από το μπάνιο χρησιμοποιώντας φυσικά προϊόντα όπως μαγειρική σόδα, λευκό ξύδι ή οξυζενέ.

1Γυάλινη Πόρτα Ντουζιέρας

Σε ένα μικρό μπολ ρίξτε 1 φλυτζάνι μαγειρική σόδα και 1/4 του φλυτζανιού λευκό ξύδι. Αρχικά το μείγμα θα αφρίσει, αφήστε το να σταματήσει και στη συνέχεια ανακατέψτε καλά ώστε να δημιουργηθεί μια αλοιφή.

Συμβουλή
Αν θέλετε να φτιάξετε μικρότερη ποσότητα χρησιμοποιείστε μαγειρική σόδα και λευκό ξύδι σε τέτοιες αναλογίες ώστε να σχηματιστεί μια αλοιφή.

Βουτήξτε στην αλοιφή ένα μαλακό πανί (όπως πανάκια Bamboo ή μικροϊνών) και απλώστε την στη γυάλινη επιφάνεια της ντουζιέρας. Αφήστε την αλοιφή να παραμείνει για 15 λεπτά, στη συνέχεια ξεπλύνετε την επιφάνεια με ένα καθαρό, μαλακό πανί και σκέτο νερό και τέλος στεγνώστε καλά την επιφάνεια για να μην παραμεινουν κηλίδες.

Αν τα υπολείμματα σαπουνού είναι ιδιαίτερα σκληρά και δεν απομακρύνονται με την παραπάνω αλοιφή, ρίξτε σε ένα μπολ 1/2 φλυτζάνι αλάτι. Αφού βυθίσετε το πανί στην αλοιφή μαγειρικής σόδας-λευκού ξυδιού, βυθίστε το και αλάτι και ξεκινήστε τον καθαρισμό.
Το αλάτι δρα ως λειαντικό, διασπά τα στερεά υπολείμματα του σαπουνιού τα οποία και απομακρύνονται καθώς τρίβετε τη γυάλινη πόρτα με το πανί.

Για καθημερινό καθαρισμό, ρίξτε σε ένα μπουκάλι με ψεκαστήρα, 1 φλυτζάνι λευκό ξύδι, 1 φλυτζάνι νερό και 1 κουταλιά της σούπας υγρό απορρυπαντικό πιάτων (διαβάστε εδώ πώς να φτιάξετε το δικό σας υγρό απορρυπαντικό πιάτων με φυσικά προϊόντα). Ανακινείστε το μπουκάλι για να ενωθούν τα συστατικά και στη συνέχεια ψεκάστε τη γυάλινη πόρτα. Αφήστε το διάλυμα να παραμείνει για αρκετά λεπτά κατόπιν ξεπλύνετε με ζεστό νερό και στεγνώστε.

2

Ράγες Γυάλινης Πόρτας Ντουζιέρας

Οι ράγες στην πόρτας της ντουζιέρας είναι ένα από τα πιο δύσκολα σημεία του μπάνιου για να καθαριστούν.

Πάρτε μια παλιά οδοντόβουρτσα και βουτήξτε την στην παραπάνω αλοιφή μαγειρικής σόδας-λευκού ξυδιού. Τρίψτε τα σημεία μεταξύ των ραγών για να απομακρύνετε τα υπολείμματα του σαπουνιού. Αφήστε την αλοιφή να παραμείνει για αρκετά λεπτά. Στη συνέχεια ξεπλύνετε καλά με σκέτο νερό και στεγνώστε με ένα καθαρό και μαλακό πανί.

3

Μπανιέρα ή Ντουζιέρα από Fiberglass (υαλοβάμβακας)

Οι μπανιέρες και οι ντουζιέρες από fiberglass είναι μια οικονομική λύση για το μπάνιο και χρησιμοποιούνται εκτεταμένα. Σύντομα όμως θολώνουν λόγω των υπολειμμάτων του σαπουνιού. Το καθάρισμα με χημικά καθαριστικά και με σκληρά σφουγγάρια μπορεί να προκαλέσει φθορές στην επιφάνεια τους.

Φτιάξτε μια αλοιφή με μαγειρική σόδα και λευκό ξύδι όπως προηγουμένως (1 φλυτζάνι μαγειρική σόδα και 1/4 του φλυτζανιού λευκό ξύδι). Με ένα καθαρό μαλακό πανί (όπως πανάκια Bamboo ή μικροϊνών), αφού πρώτα το βουτήξετε στην αλοιφή, τρίψτε τις επιφάνειες. Αφήστε την αλοιφή να παραμείνει για 10 λεπτά και κατόπιν ξεπλύνετε καλά. Στεγνώστε με ένα καθαρό και μαλακό πανί.

Αν τα υπολείμματα του σαπουνιού είναι επίμονα φτιάξτε μια αλοιφή ρίχνοντας σε 1 φλυτζάνι μαγειρική σόδα, 1 κουταλιά της σούπας οξυζενέ και ανακατέψτε καλά. Με ένα μαλακό πανί απλώστε την αλοιφή και αφήστε την να παραμείνει για 15-30 λεπτά. Κατόπιν ξεπλύνετε καλά με σκέτο νερό και στεγνώστε με μαλακό πανί.

4

Βρύσες και Κεφαλή Ντουζιέρας

Στις μεταλλικές βρύσες και στην κεφαλή ντουζιέρας τα υπολείμματα του σαπουνιού και οι σταγόνες του νερού φαίνονται έντονα.
Το λευκό ξύδι είναι αποτελεσματικό για τον καθαρισμό της ανοξείδωτης βρύσης του νιπτήρα ή της μπανιέρας. Βρέξτε ένα μαλακό πανί με λευκό ξύδι και σκουπίστε τη βρύση.
Για την κεφαλή της ντουζιέρας χρησιμοποιείστε και πάλι λευκό ξύδι αλλά θα πρέπει να γεμίσετε μια πλαστική σακούλα με λευκό ξύδι και την προσαρμόσετε στην κεφαλή.
Διαβάστε εδώ αναλυτικές οδηγίες για το πώς θα καθαρίσετε την κεφαλή της ντουζιέρας.

Scroll to Top