Πώς να Καθαρίσετε, Απολυμάνετε και Αναζωογονήσετε το Ξύλο Κοπής

Πώς να Καθαρίσετε, Απολυμάνετε και Αναζωογονήσετε το Ξύλο Κοπής

Το ξύλο κοπής είναι ένα απαραίτητο και πολύ χρήσιμο εργαλείο της κουζίνας που χρησιμοποιείται σχεδόν καθημερινά, για το κόψιμο λαχανικών, κρεάτων ή ψαριών, οπότε είναι πολύ σημαντικό να διατηρείται καθαρό και χωρίς βακτήρια.
Διαβάστε παρακάτω εύκολους τρόπους με φυσικά καθαριστικά για τον καθαρισμό, την απολύμανση, την απομάκρυνση των οσμών και την αναζωογόνηση του ξύλου κοπής.

Συμβουλές
– Μην μουλιάσετε, ποτέ, το ξύλο κοπής σε νερό.
– Μην το βάλετε στο πλυντήριο πιάτων.
Οι δύο παραπάνω ενέργειες μπορεί να προκαλέσουν στρέβλωση ή ακόμα και ρωγμές.

Καθαρισμός και απολύμανση του ξύλου κοπής

Μετά από χρήση για κοπή λαχανικών

1Με μια υγρή πετσέτα, απομακρύνετε τα υπολείμματα των λαχανικών από το ξύλο κοπής.

2Βάλτε το στο νεροχύτη και πλύνετε το με τρεχούμενο ζεστό νερό και λίγες σταγόνες απορρυπαντικού πιάτων.

3Σκουπίστε το ξύλο κοπής αμέσως και βάλτε το όρθιο να στεγνώσει ώστε ο αέρας να κυκλοφορεί σε όλες του τις πλευρές.

Μετά από χρήση για κοπή κρεάτων, πουλερικών ή ψαριών

1Με μια υγρή πετσέτα, απομακρύνετε τα υπολείμματα των κρεάτων, πουλερικών ή ψαριών από το ξύλο κοπής.

2Ψεκάστε στην επιφάνεια του ξύλου κοπής λευκό ξύδι και στη συνέχεια σκουπίστε την με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας.
Το λευκό ξύδι είναι αποτελεσματικό απολυμαντικό, καθώς το οξικό οξύ που περιέχει καταπολεμά τα μικρόβια e-coli, σαλμονέλας και σταφυλόκοκκου.

3Ψεκάστε οξυγενέ, ώστε να καλυφθεί ομοιόμορφα η επιφάνεια του ξύλου κοπής και αφήστε το να παραμείνει για 2-3 λεπτά. Κατόπιν απομακρύνετε το οξυζενέ, σκουπίζοντας το ξύλο κοπής με υγρό χαρτί κουζίνας.
Το οξυγενέ είναι ένα περιβαλλοντικά ασφαλές, ισχυρό και αποτελεσματικό απολυμαντικό κατά των ιών και των βακτηρίων.

4Στεγνώστε το ξύλο κοπής, τοποθετώντας το όρθιο ώστε ο αέρας να κυκλοφορεί σε όλες τις πλευρές του.

Απομάκρυνση οσμών από το ξύλο κοπής

Καθαρίζοντας τακτικά το ξύλο κοπής αποφεύγονται οι δυσάρεστες οσμές. Όμως όταν το έχετε χρησιμοποιήσει για την κοπή κρεμμυδιών ή σκόρδων, είναι βέβαιο, ότι θα πρέπει να το περιποιηθείτε για να μην παραμείνουν οι έντονες και δυσάρεστες οσμές τους.

1Πλύνετε το ξύλο κοπής με τρεχούμενο ζεστό νερό και λίγες σταγόνες απορρυπαντικού πιάτων.

2Απλώστε χοντρό αλάτι σε όλη την επιφάνεια του ξύλου κοπής. Αφήστε το να παραμείνει για λίγη ώρα.

3Κόψτε ένα λεμόνι στη μέση και τρίψτε την επιφάνεια του ξύλου κοπής. Βεβαιωθείτε ότι ο χυμός του λεμονιού αναμιγνύεται με το αλάτι. Αφήστε το μίγμα χυμού λεμονιού-αλατιού να παραμείνει για 5-10 λεπτά.

4Απομακρύνετε το μίγμα χυμού λεμονιού-αλατιού με ένα υγρό καθαρό πανί.

Αναζωογόνηση ξύλου κοπής

Το ξύλο κοπής χρησιμοποιείται για αρκετά χρόνια πριν αντικατασταθεί γι’αυτό καλό είναι, εκτός από τον καθαρισμό και την απολύμανση του, σε τακτικά διαστήματα, να εφαρμόζεται μια μέθοδος αναζωογόνησης.

1Φτιάξτε ένα μίγμα ανακατεύοντας 1 κουτάλι της σούπας μαγειρική σόδα1 κουτάλι της σούπας αλάτι και 1 κουτάλι της σούπας νερό.

2Χρησιμοποιώντας ένα καθαρό, στεγνό πανί, τρίψτε απαλά την επιφάνεια του ξύλου κοπής με το μίγμα. Προσέχετε να τρίβετε την επιφάνεια κατά την διεύθυνση των ‘νερών’ του ξύλου.

3Σκουπίστε το ξύλο κοπής με ένα καθαρό, υγρό πανί για να απομακρύνετε το μίγμα. Στη συνέχεια σκουπίστε το με ένα στεγνό πανί.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top