Πώς να Καθαρίσετε τα Μαντεμένια Μαγειρικά Σκεύη

Πώς να Καθαρίσετε τα Μαντεμένια Μαγειρικά Σκεύη

Τα μαντεμένια μαγειρικά σκεύη είναι δημοφιλή εδώ και πολλά χρόνια και από επαγγελματίες μάγειρες και από τις νοικοκυρές γιατί έχουν την ικανότητα να μεταφέρουν τη θερμότητα ομοιόμορφα και να τη διατηρούν. Αυτή η ικανότητα επιτρέπει στα τρόφιμα να μαγειρεύονται σε χαμηλότερη θερμοκρασία με αποτέλεσμα να παραμένουν ζουμερά στο εσωτερικό τους αλλά τραγανά εξωτερικά.

Τα μαντεμένια μαγειρικά σκεύη είναι προεπεξεργασμένα ώστε τα τρόφιμα να μην κολλάνε, αλλά μετά από πολλές χρήσεις θα πρέπει να αναζωογονούνται.

Διαβάστε πώς να καθαρίσετε τα μαντεμένια μαγειρικά σκεύη και πώς να αναζωογονήσετε-συντηρήσετε την εσωτερική επιφάνεια τους.

Συμβουλή
Τα μαντεμένια μαγειρικά σκεύη πρέπει να πλένονται στο χέρι. Δεν πρέπει ποτέ να πλυθούν στο πλυντήριο πιάτων γιατί η υπερβολική ποσότητα νερού και το σκληρό απορρυπαντικό θα βλάψουν το μαντέμι (χυτοσίδηρος) με αποτέλεσμα να σκουριάσουν.

Τι θα χρειαστείτε

Πώς να καθαρίσετε τα μαντεμένια σκεύη μετά το μαγείρεμα

1 Αφήστε το μαντεμένιο σκεύος να κρυώσει πριν το ξεκινήσετε το καθάρισμα.

Συμβουλή
Μην βάλετε ποτέ το μαντεμένιο μαγειρικό σκεύος στον νεροχύτη με δροσερό νερό. Η γρήγορη αλλαγή θερμοκρασίας θα βλάψει το σκεύος, ακόμα μπορεί να προκαλέσει την θραύση του.

2 Ενώ το σκεύος είναι ακόμα ζεστό, χρησιμοποιείστε στεγνό χαρτί κουζίνας και καθαρίστε το από υπολείμματα φαγητού ή το λάδι που έχει παραμείνει από το μαγείρεμα.
3 Αφαιρέστε τα κολλημένα υπολείμματα φαγητού με μια πλαστική σπάτουλα. Μην χρησιμοποιήσετε σύρμα κουζίνας γιατί θα βλάψει την επικάλυψη. Αν η επιφάνεια του σκεύους παραμένει λιπαρή, ρίξτε μερικές σταγόνες υγρό απορρυπαντικό πιάτων σε ένα μαλακό σφουγγάρι και τρίψτε την επιφάνεια.
4 Ξεπλύνετε καλά το εσωτερικό και το εξωτερικό του σκεύους με ζεστό νερό για να αφαιρέσετε τυχόν υπολείμματα σαπουνιού.
5 Στεγνώστε αμέσως το σκεύος χρησιμοποιώντας χαρτί κουζίνας ή ένα μαλακό πανί πιάτων.
Μην αφήνετε τα μαντεμένια μαγειρικά σκεύη να στεγνώσουν στον αέρα.
Για να βεβαιωθείτε ότι το σκεύος έχει στεγνώσει εντελώς  πριν το αποθηκεύσετε, τοποθετήστε το σε μια εστία της κουζίνας που έχει ρυθμιστεί σε χαμηλή θερμοκρασία ή βάλτε το σε ζεστό φούρνο για μερικά λεπτά (5′-10′). Αφήστε το να κρυώσει εντελώς πριν το αποθηκεύσετε.
6 Αν πιστεύετε ότι η εσωτερική επιφάνεια του σκεύους χρειάζεται αναζωογόνηση-συντήρηση θα πρέπει να ακολουθήσετε τη διαδικασία πριν το θερμάνετε για να στεγνώσει.
Προσθέστε 1/2 κουταλάκι του γλυκού φυτικό έλαιο και με μια χαρτοπετσέτα απλώστε το ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια. Τρίψτε το λάδι μέχρι να απορροφηθεί. Στη συνέχεια ζεστάνετε το σκεύος στην εστία της κουζίνας ή στον φούρνο για 30 λεπτά, αφήστε το να κρυώσει και αποθηκεύστε το.

Διαβάστε, επίσης, πώς να καθαρίσετε μαγειρικά σκεύη με κεραμεική επίστρωση.

Scroll to Top