Οι ξύλινες κουτάλες, σπάτουλες ή πηρούνες είναι χρηστικά αλλά και όμορφα μαγειρικά εργαλεία. Ο προσεκτικός καθαρισμός τους, αμέσως μετά τη χρήση τους, αποτρέπει τη συγκέντρωση βακτηρίων, απομακρύνει δυσάρεστες μυρωδιές και διασφαλίζει ότι τα ξύλινα εργαλεία μαγειρικής είναι καθαρά και χωρίς λεκέδες.
Ακολουθείστε τα παρακάτω βήματα για να καθαρίσετε και να απολυμάνετε τα ξύλινα εργαλεία μαγειρικής με φυσικά προϊόντα που έχετε στην κουζίνα σας.
Καθαρίστε τα ξύλινα εργαλεία μαγειρικής
1Αμέσως μετά τη χρήση, ξεπλύνετε, τα ξύλινα εργαλεία μαγειρικής, με ζεστό νερό.
Συμβουλή
Μην τα αφήσετε να μουλιάσουν στον νεροχύτη μέσα στα πιάτα που περιέχουν υπολείμματα φαγητών γιατί τα βακτήρια που αναπτύσσονται μπορεί να απορροφηθούν από το ξύλο.
2Πλύνετε τα με το χέρι χρησιμοποιώντας ένα ήπιο απορρυπαντικών πιάτων. Τρίψτε με τα δάχτυλα σας ή με ένα σφουγγάρι για να τα καθαρίσετε.
Συμβουλή
Μην πλένετε τα ξύλινα εργαλεία μαγειρικής στο πλυντήριο πιάτων γιατί το γρήγορο στέγνωμα και το απορρυπαντικό προκαλούν βλάβες στο ξύλο.
3Ξεπλύνετε τα σχολαστικά και στη συνέχεια στεγνώστε τα χρησιμοποιώντας μια καθαρή πετσέτα κουζίνας. Αφήστε τα για λίγο να στεγνώσουν εντελώς στον αέρα πριν τα αποθηκεύσετε.
Συμβουλή
Μην αφήνετε τα ξύλινα εργαλεία μαγειρικής να στεγνώσουν μόνα τους γιατί η υγρασία που παραμένει προκαλεί στρέβλωση ή ρωγμές στο ξύλο.
Απομακρύνετε τους λεκέδες
1Ρίξτε μια μικρή ποσότητα μαγειρικής σόδας τόση όση χρειάζεται ώστε να καλυφθεί η επιφάνεια του λεκέ.
2Στύψτε χυμό λεμονιού επάνω στην περιοχή του λεκέ ώστε να δημιουργηθεί μια αλοιφή με τη μαγειρική σόδα. Με τα δάχτυλα σας απλώστε την αλοιφή σε όλη την επιφάνεια του λεκέ με κατεύθυνση προς τα ‘νερά’ του ξύλου.
3Αφήστε την αλοιφή να παραμείνει λίγα λεπτά και στη συνέχεια ξεπλύνετε καλά με νερό.
4Ελέξτε αν ο λεκές έχει απομακρυνθεί. Αν έχει απομακρυνθεί στεγνώστε, όπως προηγουνένως και αποθηκεύστε. Αν όχι, ρίξτε λίγο αλάτι και τρίψτε ξανά τη λεκιασμένη περιοχή μέχρι ο λεκές να απομακρυνθεί εντελώς.
Απομακρύνετε τις δυσάρεστες μυρωδιές
1Αναμίξτε ίσα μέρη λευκό ξύδι και ζεστό νερό σε μια λεκάνη ή ένα μπόλ όπου να χωράει το ξύλινο μαγειρικό εργαλείο.
2Τοποθείστε το μέσα στο διάλυμα και αφήστε το να μουλιάσει για 1/2 ώρα.
3Στη συνέχεια, ξεπλύνετε το καλά με ζεστό νερό και στεγνώστε το με μια πετσέτα κουζίνας.
Παρατήρηση
Αν θέλετε να μειώσετε την μυρωδιά του λευκού ξυδιού, ρίξτε στο διάλυμα ένα κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού.
Απολυμάνετε τα ξύλινα μαγειρικά εργαλεία
1Τοποθείστε τα ξύλινα μαγειρικά εργαλεία μέσα σε μια λεκάνη ή στον νεροχύτη και ρίξτε τους οξυζενέ.
2Με τα χέρια σας ή με σφουγγάρι απλώστε το οξυζενέ σε όλη την επιφάνεια τους.
3Αφήστε το να παραμείνει για λίγα λεπτά ώστε να αφρίσει και να σκοτώσει τα μικρόβια.
4Ξεπλύνετε τα καλά με ζεστό νερό και στεγνώστε τα με μια πετσέτα κουζίνας.
Εναλλακτικά
Γεμίστε ένα μπουκάλι με ψεκαστήρα με λευκό ξύδι και νερό σε ίσα μέρη. Τοποθείστε τα ξύλινα μαγειρικά εργαλεία επάνω σε χαρτί κουζίνας και ψεκάστε τα. Αφήστε τα να στεγνώσουν στον αέρα.