Είδατε σκουριά στα μαγειρικά σκεύη σας; Μην τα πετάξετε! Μπορείτε να την απομακρύνετε με 2 τρόπους και με υλικά που ήδη έχετε στο σπίτι σας.
Συμβαίνει συχνά οι κατσαρόλες και τα τηγάνια να σκουριάζουν με τον καιρό, ωστόσο πριν τα πετάξετε προσπαθήστε να τα καθαρίσετε. Χρειάζεται λίγη υπομονή και κόπος. Αν όμως τα μαγειρικά σας σκεύη έχουν στραβώσει ή είναι ραγισμένα τότε μάλλον δεν αξίζει τον κόπο να ασχοληθείτε.

Οι παρακάτω οδηγίες δεν περιορίζονται μόνο σε μαγειρικά σκεύη – μπορείτε να το δοκιμάσετε και σε μέταλλα ώστε να απαλλαγείτε από την ενοχλητική σκουριά.

Με πατάτα και μαγειρική σόδα

Κόψετε την πατάτα στη μέση. Αυτή η μέθοδος είναι ήπια και εφαρμόζεται σε μαγειρικά σκεύη που έχουν ένα λεπτό στρώμα σκουριάς.

Καλύψτε την πατάτα με μαγειρική σόδα. Βυθίστε το κομμένο τμήμα της πατάτας σε μαγειρική σόδα έτσι ώστε να καλύπτεται ολόκληρο.
Εναλλακτικά, μπορείτε να καλύψετε τον πάτο του σκεύους με τη μαγειρική σόδα.

Τρίψτε σταθερά την πατάτα πάνω από τις σκουριασμένες περιοχές.
Περιστασιακά κόψτε το μέρος της πατάτας από την πλευρά που την χρησιμοποιείτε και βουτήξτε τη ξανά στη μαγειρική σόδα.

Τρίψτε μέχρι να φύγει η σκουριά.

Ξεπλύνετε το μαγειρικό σκεύος καλά.

Με αλάτι

Χρησιμοποιήστε αλάτι και μία χάρτινη σακούλα μαναβικής. Το αλάτι δρα σαν ήπιο λειαντικό και βοηθά να απομακρυνθεί η σκουριά στα μαγειρικά σκεύη χωρίς να τους προκαλέσει ζημιά.

Ρίξτε αλάτι στο σκουριασμένο σκεύος. Ρίχνουμε τόσο όσο να καλυφθεί η σκουριασμένη περιοχή και να δημιουργηθεί ένα λεπτό στρώμα αλατιού.

Καθαρίστε με τη χάρτινη σακούλα μαναβικής. Καθώς το αλάτι απομακρύνει τη σκουριά, ελαττώνεται,  γι’αυτό ρίξτε και άλλο αλάτι, αν χρειάζεται.

Βάλτε το μαγειρικό σκεύος στο φούρνο και ψήστε το για λίγη ώρα. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγεται η εμφάνιση μελλοντικών σκουριών. Το ψήσιμο είναι εξαιρετικά σημαντικό για τα χυτοσιδηρά μαγειρικά σκεύη, γιατί τα προστατεύει, μαγειρεύουν καλύτερα και παραμένουν καθαρά από σκουριά στο μέλλον.