7 Χρήσεις του Λεμονιού στο Σπίτι

7 Χρήσεις του Λεμονιού στο Σπίτι

Θέλετε να αστράψουν τα τηγάνια και οι κατσαρόλες σας, να καθαρίσετε λεκέδες αστο μαρμάρο ή μήπως να εξολοθρεύσετε βακτήρια σε ξύλινα σκεύη; Έχετε στην κουζίνα σας ένα εξαιρετικό προϊόν για τις παραπάνω εργασίες και ακόμα περισσότερες, το λεμόνι.
Διαβάστε 7 χρήσεις του λεμονιού στο σπίτι που θα σας “λύσουν” τα χέρια στο καθάρισμα σκευών και αντικειμένων με φυσικό τρόπο αποφεύγοντας τα χημικά καθαριστικά.

Συμβουλή
Πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε εργασία μαλακώστε το λεμόνι ώστε να το στίψετε ευκολότερα και να πάρετε όλο τον χυμό του. Τοποθετήστε το στον πάγκο της κουζίνας και κυλήστε το πιέζοντας το με την παλάμη σας.

 

Γυαλίστε αλουμίνια, ανοξείδωτα και χάλκινα σκεύη
Για να γυαλίσετε αλουμίνια σκεύη, κόψτε ένα λεμόνι στη μέση και τρίψτε την κομένη πλευρά του στην εσωτερική και την εξωτερική πλευρά του σκεύους. Μην ξεπλύνετε με νερό αλλά σκουπίστε με ένα μαλακό πανί.
Για να γυαλίσετε ανοξείδωτα και χάλκινα σκεύη, κόψτε ένα λεμόνι στη μέση και βουτήξτε το σε αλάτι. Τρίψτε τις μεταλλικές επιφάνειες για να απομακρύνετε μαύρα σημάδια ή λεκέδες. Ξεπλύνετε καλά και στεγνώστε με ένα μαλακό πανί.

 

Απομακρύνετε λεκέδες από μαρμάρινους πάγκους
Το μάρμαρο είναι πορώδες υλικό γι’αυτό οι λεκέδες από καφέ, τσάι ή ντομάτα πρέπει να απομακρυνθούν γρήγορα για να μην μονιμοποιηθούν και αφήσουν αντιαισθητικά σημάδια.
Κόψτε ένα λεμόνι στη μέση και βουτήξτε την κομένη πλευρά του σε αλάτι. Τρίψτε τη λεκιασμένη περιοχή του μαρμάρου μέχρι να απομακρυνθούν οι λεκέδες και κατόπιν ξεπλύνετε καλά με κρύο νερό. Στη συνέχεια, στεγνώστε την περιοχή με ένα καθαρό, μαλακό πανί.

Συμβουλή
Μην αφήσετε το λεμόνι να παραμείνει στο μάρμαρο για πολύ γιατί το οξύ του θα προκαλέσει ζημιά.

 

Απομακρύνετε λεκέδες από πλαστικά πιάτα και δοχεία
Μερικά φαγητά αφήνουν επίμονους λεκέδες σε πλαστικά πιάτα ή δοχεία, ο χυμός λεμονιού μπορεί να σας βοηθήσει να τους απομακρύνετε.
Γεμίστε ένα μεγάλο δοχείο ή τον νεροχύτη με βραστό νερό. Στίψτε 2 ή 3 λεμόνια. Βάλτε τα πιάτα και τα δοχεία να μουλιάσουν για 3 ή 4 ώρες. Στη συνέχεια, πλύνετε τα ωσ συνήθως.

 

Εξολοθρεύστε τα βακτήρια από ξύλινα σκεύη
Το λεμόνι έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες, έτσι μπορεί να εξολοθρεύσει τα βακτήρια που αναπτύσσονται σε ξύλινα αντικείμενα ή σκεύη όπως η σανίδα κοπής. (Διαβάστε εδώ αναλυτικά πώς να καθαρίσετε και να απολυμάνετε το ξύλο κοπής). Αφού πλύνετε τα ξύλινα σκεύη καλύψτε την επιφάνεια τους με χυμό λεμονιού και αφήστε να παραμείνει για 5-10 λεπτά. Ξεπλύνετε με ζεστό νερό και στεγνώστε καλά.

 

Απομακρύνετε τις οσμές από τον κάδο απορριμάτων
Μην πετάτε τα χρησιμοποιημένα λεμόνια, χρησιμοποιήστε τα για να αφαιρέσετε τις δυσάρεστες οσμές από τον κάδο απορριμάτων. Ρίξτε νερό στον κάδο και προσθέστε τα χρησιμοποιημένα λεμόνια ή τις φλούδες λεμονιού. Αφήστε τα να παραμείνουν για λίγη ώρα. Το οξύ που περιέχει το λεμόνι θα διασπάσει τα λίπη και άλλες ανεπιθύμητες αποθέσεις στο κάδο και κατόπιν ξεπλένοντας με νερό θα απομακρυνθούν και θα παραμείνει η ευχάριστη μυρωδιά του λεμονιού.

 

Απομακρύνετε τους κίτρινους λεκέδες μασχάλης στα λευκά ρούχα
Ορισμένα αντιιδρωτικά αντιδρούν με τα άλατα του σώματος με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κίτρινοι λεκέδες στα ρούχα στην περιοχή της μασχάλης. Αναμείξτε 1 μέρος μαγειρικής σόδας, 1 μέρος χυμό λεμονιού και 1 μέρος νερού ώστε να δημιουργηθεί μια αλοιφή. Απλώστε την αλοιφή επάνω στον λεκέ και τρίψτε ελαφρά με μια παλιά, μαλακή οδοντόβουρτσα. Αφήστε να παραμείνει για 30 λεπτά, περίπου και στη συνέχεια πλύνετε το ρούχο ωσ συνήθως.

 

Φυσικό αποσμητικό χώρου
Όταν έχετε τηγανίσει ψάρια ή έχετε βράσει μπρόκολο ή κουνουπίδι μπορεί να έχει απομείνει μια δυσάρεστη μυρωδιά στο σπίτι. Μπορείτε να φτιάξετε ένα φυσικό αποσμητικό χώρου χρησιμοποιώντας λεμόνι. Προσθέστε φέτες ή φλούδες λεμονιού σε μια κατσαρόλα με νερό. Σιγοβράστε για 1 ώρα, περίπου και θα απομακρυνθούν όλες οι δυσάρεστες μυρωδιές από το σπίτι σας.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top