7 ‘Πράσινες’ Συμβουλές Καθαρισμού του Σπιτιού

7 'Πράσινες' Συμβουλές Καθαρισμού του Σπιτιού

Η καθαριότητα του σπιτιού είναι ένα θέμα μεγάλης σημασίας αλλά και χρονοβόρο. Επίσης, καλό είναι, συγχρόνως με τον καθαρισμό να απολυμαίνονται και τα μέρη του σπιτιού όπου μπορούν να γίνουν εστίες μόλυνσης. Ίσως να ακούγεται αρκετά περίπλοκο και κουραστικό, όμως δεν είναι!
Τα 4 ‘πράσινα’ καθαριστικά- λευκό ξύδι, αλάτι, λεμόνι και μαγειρική σόδα – θα σας βοηθήσουν να καθαρίσετε το σπίτι σας εύκολα και χωρίς να χρησιμοποιήσετε χημικά καθαριστικά που είναι βλαβερά για την υγεία σας αλλά και για το περιβάλλον.
Διαβάστε παρακάτω 7 ‘πράσινες’ συμβουλές καθαρισμού του σπιτιού.

1Τζάμια, Γυαλί, Καθρέφτες
Ξεχάστε τα καθαριστικά με αμμωνία για τις γυάλινες επιφάνειες. Τα τζάμια στο σπίτι σας μπορούν να καθαριστούν αποτελεσματικά με ένα εύκολο φυσικό καθαριστικό που θα φτιάξετε μόνες σας, αναμιγνύοντας 4 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού σε 2 λίτρα νερό. Διαβάστε εδώ και άλλα φυσικά καθαριστικά.
Παλιότερα συμβούλευαν να χρησιμοποιούμε εφημερίδες ή χαρτοπετσέτες για τον καθαρισμό των τζαμιών ώστε να μην μένουν σημάδια και οι 2 λύσεις δεν είναι και τόσο οικολογικές. Χρησιμοποιήστε ένα πανί που δεν αφήνει χνούδια ή μια παλιά βαμβακερή μπλούζα.

2Πλαστικές επιφάνειες
Βουτήξτε ένα πανί σε χυμό λεμονιού και τρίψτε τις λεκιασμένες πλαστικές επιφάνειες όπως ξαπλώστρες ή δάπεδα. Οι λεκέδες θα αφαιρεθούν εύκολα.

3Στίλβωμα- καθάρισμα λεκέδων στα ξύλινα έπιπλα
Τα περισσότερα βερνίκια ή καθαριστικά λεκέδων για τα ξύλινα έπιπλα είναι μείγμα αποστάγματος πετρελαίου και διαλυτών και τα δύο επικίνδυνα για την υγεία και δύσοσμα.
Φτιάξτε ένα αποτελεσματικό βερνίκι ξύλου ανακατεύοντας 2 μέρη ελαιόλαδου με 1 μέρος χυμό λεμονιού και με ένα μαλακό πανί απλώστε το στη ξύλινη επιφάνεια. Θα διαπιστώσετε ότι θα λάμψει και θα έχει μια ωραία μυρωδιά.
Αν ένα πιάτο ή ένα ποτήρι με νερό λεκιάσει το ξύλινο τραπέζι, απαλλαγείτε από τον λεκέ φτιάχνοντας μια αλοιφή με ελαιόλαδο ή λεμόνι και αλάτι. Απλώστε την επάνω στον λεκέ, αφήστε την να παραμείνει για λίγο και κατόπιν σκουπίστε με ένα μαλακό πανί. Διαβάστε και εδώ πως να απομακρύνετε τον λεκέ από νερό στο ξύλινο τραπέζι.

4Μεταλλικές επιφάνειες
Τα γυαλιστικά μεταλλικών επιφανειών συγκαταλέγονται, επίσης, στα βλαβερά και δύσοσμα χημικά καθαριστικά.
Αντικαταστήστε τα με ένα ‘πράσινο’ καθαριστικό που θα φτιάξετε μόνες σας με προϊόντα που υπάρχουν στην κουζίνα σας.
Φτιάξτε μια αλοιφή ανακατεύοντας αλάτι, λευκό ξύδι και αλεύρι σε ίσα μέρη. Απλώστε την αλοιφή με ένα καθαρό πανί επάνω στην μεταλλική επιφάνεια, αφήστε την να στεγνώσει (περίπου 1 ώρα) και κατόπιν απομακρύνετε την με ένα καθαρό, μαλακό πανί.
Επίσης, σε χάλκινα ή μπρούτζινα αντικείμενα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λεμόνι και αλάτι. Κόψτε ένα λεμόνι στη μέση, βουτήξτε το σε αλάτι και τρίψτε ελαφρά το αντικείμενο. Στη συνέχεια ξεπλύνετε και στεγνώστε καλά.
Άλλη μια λύση για τα χάλκινα αντικείμενα είναι να βάλετε σε ένα μπουκάλι με ψεκαστήρα αδιάλυτο λευκό ξύδι και να ψεκάσετε και στη συνέχεια απλώστε αλάτι. Αφήστε να παραμείνει για λίγο και κατόπιν απομακρύνετε το ξύδι και το αλάτι με ένα μαλακό πανί. Βεβαιωθείτε ότι έχετε αφαιρέσει όλο το αλάτι γιατί διαφορετικά το αντικείμενο θα πρασινίσει.

5Τζάκι
Αν στο εξωτερικό μέρος του τζακιού σας έχει συσσωρευτεί αιθάλη και μουντζούρες, φτιάξτε μια αλοιφή από λευκό ξύδι και αλάτι. Τρίψτε τους λεκέδες με αυτή και αφήστε την να στεγνώσει. Στη συνέχεια απομακρύνετε τα υπολείμματα με καθαρό νερό.
Αν στο εσωτερικό του τζακιού και της καμινάδας έχει συγκεντρωθεί πολύ αιθάλη, την επόμενη φορά που θα ανάψετε το τζάκι σας ρίξτε μια χούφτα αλάτι στη φωτιά. Καίγοντας αλάτι θα διασπαστεί η αιθάλη και θα καθαριστεί ευκολότερα.

6Δάπεδα
Ένα διάλυμα με λευκό ξύδι και νερό είναι τέλεια επιλογή για τον καθαρισμό των περισσότερων δαπέδων. Ανακατέψτε 1 φλυτζάνι λευκό ξύδι με 1 λίτρο ζεστό νερό και σφουγγαρίστε κεραμικά και πλαστικά πλακάκια ή το ξύλινο πάτωμα. Δεν χρειάζεται να ξεπλύνετε με νερό.
Αν τα πλαστικά πλακάκια φαίνονται θολά μετά τον καθαρισμό, σκουπίστε τα με αεριούχο σόδα.
Αν καθαρίζετε ξύλινο πάτωμα, μην το βρέξετε πολύ με το διάλυμα ξυδιού-νερού.

7Μυρωδιές από βάψιμο
Όταν βάφετε το εσωτερικό του σπιτιού σας για ελέγξετε την μυρωδιά του χρώματος, τοποθετείστε διάσπαρτα μικρά πιάτα με λευκό ξύδι. Το ξύδι θα απορροφήσει τη μυρωδιά βαφής. Να αλλάζετε το ξύδι κάθε μέρα.
Μετά την ολοκλήρωση του βαψίματος, αφήστε τα πιάτα έξω για λίγες μέρες έτσι το ξύδι θα απορροφήσει τις όποιες αναθυμιάσεις της μπογιάς.

Συμβουλή
Πριν χρησιμοποιήσετε κάποιο από τα παραπάνω καθαριστικά, ελέγξτε το σε μια κρυφή περιοχή του αντικειμένου για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα προκληθεί κάποια ζημιά.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top