5 Συμβουλές για να Καθαρίσετε Οικολογικά Τηγάνια και Κατσαρόλες

5 Συμβουλές για να Καθαρίσετε Οικολογικά Τηγάνια και Κατσαρόλες

Πολλές φορές το να καθαρίσετε τα τηγάνια και τις κατσαρόλες είναι κουραστικό και χρονοβόρο. Τα αποξηραμένα λίπη και τα υπολείμματα των τροφών χρειάζονται επίμονο τρίψιμο και ίσως χρησιμοποιείτε ισχυρά χημικά καθαριστικά για να τα κάνετε να αστράφτουν πάλι. Υπάρχουν όμως, ΄πράσινες΄λύσεις καθαρισμού που μπορούν να κάνουν ευκολότερη και γρηγορότερη τη δουλειά και επιπλέον να αποφύγετε την βλαβερή εισπνοή των αναθυμιάσεων των χημικών καθαριστικών.
Διαβάστε παρακάτω τις 5 συμβουλές για να καθαρίσετε οικολογικά τηγάνια και κατσαρόλες.

1Ενδυναμώστε τη δύναμη του νερού
Ρίξτε ζεστό νερό στα τηγάνια και τις κατσαρόλες και αφήστε το να παραμείνει για λίγο, πριν αρχίσετε να τρίβετε. Θα εντυπωσιαστείτε από την αποτελεσματικότητα του στην αφαίρεση των λιπών και των υπολειμμάτων τροφών. Θα χρειαστείτε πολύ λιγότερο χρόνο και κόπο για να τα καθαρίσετε. Χρησιμοποιείστε ένα οικολογικό απορρυπαντικό πιάτων φιλικό προς το περιβάλλον.

2Καταπολεμείστε τα αποξηραμένα υπολείμματα τροφών με μαγειρική σόδα
Ρίξτε λίγη μαγειρική σόδα στα τηγάνια και στις κατσαρόλες και αφήστε τη να παραμείνει για λίγα λεπτά. Για πολύ δύσκολα υπολείμματα τροφών προσθέστε λευκό ξύδι. Στη συνέχεια, τρίψτε τα σκεύη με ‘πράσινο’ απορρυπαντικό πιάτων.

Συμβουλή
Αν πρόκειται για σκεύη με αντικολλητικό πάτο, μην χρησιμοποιήσετε σκέτη σόδα γιατί μπορεί με το τρίψιμο να γρατζουνιστεί η επιφάνεια τους. Φτιάξτε ένα διάλυμα με ίσα μέρη μαγειρικής σόδας και νερού και αφήστε το να παραμείνει για αρκετά λεπτά.

3Απομακρύνετε καμμένα υπολείμματα φαγητού με lime (μοσχολέμονο) και αλάτι
Συμβαίνει κάποιες φορές, εξαιτίας μιας απροσεξίας να κάψουμε το φαγητό ή έστω να κολλήσει στον πάτο του τηγανιού ή της κατσαρόλας και τότε αρχίζει ο εφιάλτης του καθαρίσματος ή ακόμα και η σκέψη να πετάξετε το σκεύος. Πριν ξεκινήσετε κάτι από τα δύο, ρίξτε lime και αλάτι και αφήστε τα να παραμείνουν για αρκετά λεπτά. Στη συνέχεια τρίψτε προσθέτοντας και άλλο αλάτι. Θα εκπλαγείτε για το πόσο εύκολα θα απομακρυνθούν τα καμένα υπολείμματα φαγητού.

4Διασπάστε τα λίπη με ξύδι
Το ξύδι είναι ιδανικό στο να διασπά τα λίπη. Αν α σκεύη σας έχουν λιπαρά υπολείμματα, απλά, ψεκάστε με σπρέι ξυδιού για όλες τις χρήσεις και στη συνέχεια πλύνετε τα με ‘πράσινο’ απορρυπαντικό για πιάτα.

5Απορροφήστε τα λίπη με μαγειρική σόδα
Μετά το τηγάνισμα έχουν παραμείνει υπολείμματα λαδιού, ρίξτε λίγη μαγειρική σόδα και αφήστε την να παραμείνει για μερικά λεπτά. Θα παρατηρήσετε ότι σχηματίζονται σβώλοι γιατί η μαγειρική σόδα απορροφά τα λίπη. Αδειάστε τους στον κάδο απορριμάτων και πλύνετε το τηγάνι με ‘πράσινο’ απορρυπαντικό πιάτων.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top