Ακολουθήστε τα παρακάτω 10 βήματα για να καθαρίσετε το σαλόνι σας με λιγότερο κόπο και σε λιγότερο χρόνο.

Ξεσκονίστε το ταβάνι του σαλονιού και τις γωνίες των τοίχων.
Καθαρίστε τους τοίχους και πλύνετε τα βρώμικα σημεία. Να θυμάστε πάντα τους αεραγωγούς, τα πόμολα, τις πόρτες, και τους διακόπτες.

Ξεσκονίστε και καθαρίστε τους πίνακες και τις φωτογραφίες που βρίσκονται στους τοίχους του σαλονιού.
Να είστε προσεκτικοί όταν καθαρίζετε πίνακες και φωτογραφίες. Ποτέ μην ψεκάζετε καθαριστικό ή νερό πάνω στο σκελετό. Το υγρό μπορεί να διαρρεύσει πίσω από το γυαλί και να καταστρέψει τις εικόνες. Αντ’ αυτού βρέξτε ελαφρά ένα καθαρό πανί για να σκουπίσετε το πλαίσιο και το τζάμι.

Ξεσκονίστε τον ανεμιστήρα οροφής στο σαλόνι.
Δεν υπάρχει τίποτα πιο ενοχλητικό από ένα περιστρεφόμενο ανεμιστήρα οροφής που έχει μεγάλα κομμάτια σκόνης που πέφτουν στο κεφάλι των επισκεπτών σας.
Εκμεταλλευτείτε αυτή την ευκαιρία που καθαρίζετε το σαλόνι και ξεσκονίστε τα πτερύγια του ανεμιστήρα και τον ανεμιστήρα. Μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε ένα απαλό καθαριστικό. Απομακρύνετε οποιαδήποτε λάμπα από το φωτιστικό, καθαρίστε τη και επανατοποθετείστε.

Καθαρίστε τα παράθυρα.
Κατεβάστε κουρτίνες, περσίδες ή όποιο άλλο είδος σκίασης έχετε και  καθαρίστε το σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Ξεσκονίστε και πλύνετε τα περβάζια των παραθύρων και τις γωνίες. Πλύνετε το εσωτερικό και το εξωτερικό των παραθύρων.

Ξεσκονίστε και καθαρίστε τους καναπέδες και τις καρέκλες.
Χρησιμοποιήστε μια ηλεκτρική σκούπα με εργαλείο για να καθαρίσετε εσοχές σε καναπέδες. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ανακαλύψετε αντικείμενα που σας έλειπαν μέχρι τώρα, κρυμμένα στις εσοχές του καναπέ σας.
Καθαρίστε όλα τα μαξιλάρια του καναπέ, τα διακοσμητικά και τυχόν μαξιλάρια που υπάρχουν στις πολυθρόνες του σαλονιού σας.
Χρησιμοποιήστε τα κατάλληλα καθαριστικά για να απομακρύνετε τυχόν λεκέδες από την ταπετσαρία του καναπέ σας ή τις πολυθρόνες.
Βεβαιωθείτε ότι κάνατε δοκιμή με το καθαριστικό σας σε μια κρυφή γωνία της ταπετσαρίας για να μην καταστρέψετε το ύφασμα.

Ξεσκονίστε όλες τις επιτραπέζιες λάμπες και τα μπιχλιμπίδια στο σαλόνι.
Χρησιμοποιήστε την ηλεκτρική σκούπα με το κατάλληλο εργαλείο ή ξεσκονόπανο για να καθαρίσετε τα αμπαζούρ, φωτιστικά, καθώς και τυχόν πρόσθετα διακοσμητικά στοιχεία.

Αφαιρέστε τα βιβλία από τα ράφια.
Ξεσκονίστε τα βιβλία και τα ράφια. Αν συλλογή των βιβλίων σας ξεχειλίζει, ίσως ήρθε η ώρα να δωρίσετε κάποια, να πετάξετε κάποια άχρηστα ή και να πουλήσετε κάποια άλλα.
Όταν πολλά βιβλία περισσεύουν από τα ράφια δίνεται η εντύπωση ότι το καθιστικό είναι ακατάστατο και βρώμικο.

Ξεσκονίστε το ψυχαγωγικό κέντρο στο σαλόνι σας.
Αποσυνδέστε και ξεσκονίστε όλα τα ηλεκτρονικά. Ελέγξτε τα καλώδια για ξέφτισμα και φθορά. Ξεσκονίστε την οθόνη της τηλεόρασης.

Καθαρίστε τα χαλιά σας.
Αν τα χαλιά σας είναι πολύ λερωμένα μπορεί να είναι καιρός για να καλέσετε έναν επαγγελματία.
Μπορείτε επίσης να νοικιάσετε μηχανές και να τα καθαρίσετε μόνοι σας. Αν νοικιάσετε μηχάνημα καθαρισμού να βεβαιωθείτε ότι θα έχει τα απαραίτητα αξεσουάρ καθαρισμού ταπετσαρίας σαλονιού.
Ωστόσο αν τα χαλιά σας είναι ελαφρά λερωμένα, μια ηλεκτρική σκούπα και επιτόπιο καθάρισμα μπορεί να είναι τα μόνα που χρειάζεστε προς το παρόν.

Πάρτε το χρόνο σας για να καθαρίσετε τα πατάκια μέσα και έξω από τις πόρτες σας.
Σκουπίστε τα και ξεσκονίστε τα. Κάντε ότι χρειάζεται, έτσι ώστε τα παπούτσια να μην  μεταφέρουν τη βρωμιά στο εσωτερικό του σπιτιού σας.
Ελέγξτε καλά ότι τα χαλάκια σας βρίσκονται σε καλή κατάσταση ώστε να προστατεύσετε τα χαλιά στο εσωτερικό του σπιτιού σας.