Λεκές από Μαρμελάδα στο Χαλί

Λεκές από Μαρμελάδα στο Χαλί

Ο λεκές από μαρμελάδα στο χαλί είναι ένας πολύ συνηθισμένος λεκές γι’αυτό είναι σημαντικό είναι να γνωρίζουμε πώς αφαιρείται. Αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε χημικά καθαριστικά για να τον αφαιρέσετε γιατί μπορεί να προκαλέσουν μεγαλύτερη ζημιά ή και να καταστρέψουν το χαλί σας.
Όπως ισχύει για όλους τους λεκέδες (10 συμβουλές για την απομάκρυνση των λεκέδων) καλό είναι να ξεκινήσετε τη διαδικασία αφαίρεσης του λεκέ, όσο το δυνατόν συντομότερα, ακολουθώντας τις παρακάτω οδηγίες και ο λεκές από μαρμελάδα στο χαλί θα απομακρυνθεί με επιτυχία.

1 Με ένα μαχαίρι του βουτύρου ή ένα κουταλάκι του γλυκού, αφαιρέστε όσο το δυνατόν περισσότερα στερεά υπολείμματα μαρμελάδας από το χαλί.

Συμβουλές
– Μην εφαρμόζετε πίεση γιατί η μαρμελάδα θα εισχωρήσει πιο βαθιά στις ίνες του χαλιού.
– Αν το χαλί σας είναι αντίκα ή εξαιρετικά ακριβό σκεφτείτε την εκδοχή να αναθέσετε τον καθαρισμό του λεκέ σε κάποιον ειδικό.

2 Ψεκάστε χλιαρό νερό επάνω στον λεκέ ή ταμπονάρετε τον λεκέ με ένα σφουγγάρι βουτηγμένο σε χλιαρό νερό ώστε να υγρανθεί.

3 Αναμείξτε 1/4 του κουταλιού του γλυκού ήπιο απορρυπαντικό χωρίς λευκαντικό σε 1 λίτρο κρύο νερό. Ανακατέψτε καλά για να διαλυθεί το απορρυπαντικό στο νερό.

Συμβουλή
Δοκιμάστε το καθαριστικό σε μια κρυφή περιοχή του χαλιού για να βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλές για το χαλί σας και μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε.

4 Βυθίστε ένα καθαρό, λευκό πανί στο διάλυμα και απλά τοποθετήστε το επάνω στον λεκέ.

5 Με το κάτω μέρος ενός κουταλιού του γλυκού χτυπάτε ελαφρά το πανί σε όλη την επιφάνεια του, ξεκινώντας από το εξωτερικό προς το εσωτερικό. Με αυτόν τον τρόπο η μαρμελάδα θα απορροφηθεί από το πανί χωρίς να εισχωρεί στις ίνες του χαλιού όπως συμβαίνει όταν τρίβουμε τον λεκέ.

6 Χρησιμοποιήστε χαρτοπετσέτα ή χαρτί κουζίνας και ταμπονάρετε την περιοχή του λεκέ. Ελέγξτε αν ο λεκές από μαρμελάδα στο χαλί έχει απομακρυνθεί εντελώς. Αν όχι, βρέξτε πάλι ένα καθαρό πανί με το διάλυμα καθαρισμού και ακολουθήστε το προηγούμενο βήμα μέχρι να μην μεταφέρεται στο πανί μαρμελάδα.

7 Ελέγξτε αν ο λεκές από μαρμελάδα στο χαλί έχει απομακρυνθεί εντελώς. Αν ναι, ψεκάστε με κρύο νερό στην περιοχή που ήταν ο λεκές ή βρέξτε ένα καθαρό, λευκό πανί με σκέτο κρύο νερό και ξεπλύνετε καλά την περιοχή της ταπετσαρίας που καθαρίσατε πριν.

8 Τοποθετήστε μια καθαρή και στεγνή πετσέτα ή πανί επάνω στην περιοχή του χαλιού που μόλις καθαρίσατε. Επάνω στην πετσέτα τοποθετήστε μια πλαστική σακούλα και μετά ένα βαρύ αντικείμενο όπως ένα βιβλίο. Αφήστε το να παραμείνει για αρκετές ώρες, έτσι και κατά τη διάρκεια του στεγνώματος θα απομακρυνθούν τυχόν υπολείμματα μαρμελάδας που έχουν εισχωρήσει στις ίνες του χαλιού.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top