Λεκές από Κουρκουμά στα Ρούχα

Λεκές από Κουρκουμά στα Ρούχα

Ο λεκές από κουρκουμά στα ρούχα δημιουργεί ένα ανοικτόχρωμο κίτρινο σημάδι που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα γιατί διαφορετικά μονιμοποιείται. Ο κουρκουμάς είναι ένα μπαχαρικό με σκούρο κίτρινο χρώμα που προστίθεται στο φαγητό για το άρωμα του αλλά και για το χρώμα του.
Ξεκινήστε τη διαδικασία αφαίρεσης του όσο το δυνατόν συντομότερα, ακολουθώντας τις παρακάτω οδηγίες.

1Με ένα κουταλάκι του γλυκού ή μια πετσέτα ποτισμένη με νερό, αφαιρέστε τα υπολείμματα του κουρκουμά από το ρούχο.

Συμβουλή
Μην τρίψετε τον λεκέ γιατί έτσι ο κουρκουμάς θα εισχωρήσει στις ίνες του υφάσματος και τότε ο λεκές από κουρκουμά στα ρούχα θα είναι σχεδόν αδύνατο να αφαιρεθεί.

Εναλλακτικά
Ρίξτε απορροφητική σκόνη (αλεύρι, καλαμποκάλευρο ή μαγειρική σόδα) γύρω από τον λεκέ και αφήστε τη να παραμείνει για λίγα λεπτά. Θα παρατηρήσετε ότι η σκόνη θα απορροφήσει το υγρό του λεκέ και τότε μπορείτε να την απομακρύνετε με μια βούρτσα.

2Ξεπλύνετε το ρούχο με κρύο τρεχούμενο νερό και με μια καθαρή πετσέτα απορροφήστε το υγρό.

3Ρίξτε λίγο υγρό απορρυπαντικό γενικής χρήσης επάνω στον λεκέ και τρίψτε ελαφρά με μια μαλακή οδοντόβουρτσα ή με μια πετσέτα βρεγμένη με νερό. Βάλτε και στις δύο πλευρές του ρούχου απορρυπαντικό και αφήστε το να παραμείνει για 10 λεπτά ώστε να εισχωρήσει στις ίνες του υφάσματος.

Συμβουλή
Μην τρίψετε τον λεκέ με στεγνό αντικείμενο γιατί θα προκληθεί μεγαλύτερη ζημιά στο ρούχο.

4Πλύνετε το ρούχο κανονικά στο πλυντήριο, μαζί με άλλα ρούχα, στην υψηλότερη θερμοκρασία που επιτρέπεται σύμφωνα με τις οδηγίες στην ετικέτα φροντίδας του.

5Μετά το πλύσιμο, ελέγξτε αν ο λεκές από κουρκουμά στα ρούχα έχει απομακρυνθεί. Υπάρχει περίπτωση, ο λεκές να μην έχει αφαιρεθεί αν είναι εξαιρετικά δύσκολος. Απλώστε τα ρούχα στον αέρα να στεγνώσουν απευθείας κάτω από το φως του ήλιου.
Το στέγνωμα στο ηλιακό φως βοηθά στην αφαίρεση του σημαδιού που έχει αφήσει ο λεκές από κουρκουμά, καθώς είναι γνωστό ότι ο ήλιος δρα και ως λευκαντικό.

6Τις περισσότερες φορές, ο λεκές από κουρκουμά στα ρούχα είναι δύσκολο να αφαιρεθεί με την πρώτη προσπάθεια, γι’αυτό να είστε προετοιμασμένες να επαναλάβετε την παραπάνω διαδικασία καθαρισμού.

Παρατήρηση
Αν ο κουρκουμάς έχει λεκιάσει λευκό ρούχο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χλωρίνη.
Προσθέστε μερικές κουταλιές χλωρίνη σε μια λεκάνη με ζεστό νερό και μουλιάστε το ρούχο  για 15 λεπτά. Στη συνέχεια, πλύνετε το ως συνήθως.
Μην χρησιμοποιήσετε χλωρίνη σε χρωματιστά ρούχα, σε μάλλινα, ή σε μεταξωτά.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top