Λεκές από Κόκκινο Κρασί στα Ρούχα

Λεκές από Κόκκινο Κρασί στα Ρούχα

Ο λεκές από κόκκινο κρασί στα ρούχα είναι ένας δύσκολος λεκές, ιδίως αν έχει παραμείνει και έχει ξεραθεί πάνω στο ρούχα. Το κόκκινο κρασί εισχωρεί στις ίνες του ρούχου, τις χρωματίζει και έτσι ο λεκές μονιμοποιείται. Η διαδικασία αντιμετώπισης του θα πρέπει να ξεκινήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα με στόχο ο λεκές από κόκκινο κρασί στα ρούχα να αραιωθεί και να απομακρυνθεί. Έτσι, η λεκιασμένη περιοχή πρέπει να υγρανθεί αμέσως ώστε να διασπαστεί ο λεκές και να εμποδιστεί η μονιμοποίηση του.
Υπάρχουν αρκετά φυσικά προϊόντα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την απομάκρυνση του λεκέ, όπως αλάτι, σόδα, γάλα ή οξυζενέ.
Διαβάστε παρακάτω πώς θα χρησιμοποιήσετε αυτά τα προϊόντα για να αφαιρέσετε νωπό ή αποξηραμένο λεκέ από κόκκινο κρασί στα ρούχα.

Νωπός λεκές από κόκκινο κρασί στα ρούχα

1Με αλάτι
Πασπαλίστε αλάτι επάνω στον λεκέ, ώστε να δημιουργηθεί ένα λεπτό στρώμα. Αφήστε το να παραμείνει για 1 ώρα. Το αλάτι θα απορροφήσει τον λεκέ από κόκκινο κρασί. Στη συνέχεια, βουρτσίστε την περιοχή για φύγει το αλάτι από το ρούχο.

Παρατηρήσεις
– Το αλάτι λειτουργεί αποτελεσματικά αν εφαρμοστεί αμέσως πάνω στον λεκέ, πριν προλάβει το κόκκινο κρασί να εισχωρήσει στις ίνες του ρούχου.
– Να έχετε υπόψη σας ότι τα φυσικά υφάσματα όπως βαμβακερά, λινά ή μεταξωτά είναι περισσότερο απορροφητικά από τα συνθετικά. Γι’αυτό θα πρέπει στα φυσικά υφάσματα να πασπαλίσετε το αλάτι στον λεκέ πολύ σύντομα (μέσα σε 2 λεπτά).

2Με σόδα (αναψυκτικό)
Ρίξτε σόδα πάνω στον λεκέ και αφήστε την να αφρίσει. Συνεχίστε να ρίχνετε σόδα στη λεκιασμένη περιοχή μέχρι να αρχίσει να εξαφανίζεται το χρώμα. Όταν ο λεκές από κόκκινο κρασί έχει αφαιρεθεί, αφήστε το ύφασμα να στεγνώσει. Χρησιμοποιήστε χαρτοπετσέτες για να απομακρύνετε την περίσσεια σόδας από το ρούχο.

Συμβουλή
Χρησιμοποιήστε απλή σόδα, χωρίς άρωμα και πρόσθετα, για να καθαρίσετε τους λεκέδες. Οι χρωστικές ουσίες, η ζάχαρη και τα πρόσθετα συστατικά μπορεί να κάνουν τον λεκέ ακόμα χειρότερο.

3Με αλάτι και σόδα (αναψυκτικό)
Καλύψτε την λεκιασμένη περιοχή με ένα στρώμα αλατιού και κατόπιν ρίξτε σόδα. Αφήστε να παραμείνουν επάνω στον λεκέ για 1 ώρα, περίπου. Στη συνέχεια, βουρτσίστε για να φύγει το αλάτι και ταμπονάρετε με χαρτί κουζίνας για να απομακρύνετε τη σόδα που έχει περισσέψει.

Παρατήρηση
Αν και τα δύο προϊόντα δρουν και μόνα τους, ο συνδυασμός τους είναι περισσότερο αποτελεσματικός. Καθώς το αλάτι απορροφά το κόκκινο κρασί και η σόδα αφαιρεί τον λεκέ.

4Με γάλα
Ρίξτε γάλα επάνω στον λεκέ και αφήστε το να εμποτίσει το ύφασμα. Στη συνέχεια, ταμπονάρετε με χαρτί κουζίνας ή μια πετσέτα για να αφαιρέσετε τα υπολείμματα του γάλακτος. Αφήστε το γάλα να παραμείνει για 1 ώρα περίπου. Όταν ο λεκές από κόκκινο κρασί στα ρούχα έχει απομακρυνθεί εντελώς, πλύνετε τα, ως συνήθως, για να φύγει το γάλα και η μυρωδιά του.

Παρατήρηση
Η δράση του γάλακτος επάνω στον λεκέ είναι παρόμοια με αυτή της σόδας, δηλαδή, απορροφά τον λεκέ. Ουσιαστικά, η παχιά λευκή σύσταση του γάλακτος υπερισχύει του κόκκινου χρώματος.

5Με σαπούνι και οξυζενέ
Αναμίξτε σε ένα δοχείο σε ίσα μέρη σαπούνι και οξυζενέ. Ψεκάστε τον λεκέ με το διάλυμα. Εναλλακτικά, μπορείτε να βουτήξετε ένα σφουγγάρι μέσα στο διάλυμα και να υγράνετε με αυτό την λεκιασμένη περιοχή. Ταμπονάρετε με μια χαρτοπετσέτα. Μετά από λίγο, ο λεκές από κόκκινο κρασί στα ρούχα, θα έχει απομακρυνθεί.

Παρατήρηση
Είναι αποτελεσματικότερο να ψεκάσετε το διάλυμα παρά να χρησιμοποιήσετε σφουγγάρι γιατί το οξυζενέ λειτουργεί παρόμοια με τη σόδα. Οι φυσαλίδες που δημιουργούνται βοηθούν στην αφαίρεση του λεκέ.

Αποξηραμένος λεκές από κόκκινο κρασί στα ρούχα

1Με αφρό ξυρίσματος
Ψεκάστε αφρό ξυρίσματος επάνω στον λεκέ. Με το πίσω μέρος ενός κουταλιού, απλώστε τον αφρό ώστε να σχηματιστεί ένα επίπεδο στρώμα. Πλύνετε το ρούχο, ως συνήθως.

Παρατήρηση
Τα συστατικά του αφρού ξυρίσματος συνδυάζονται με τα συστατικά του απορρυπαντικού και αφαιρούν αποτελεσματικά δύσκολους λεκέδες από τα υφάσματα.

2Με βότκα
Ρίξτε βότκα επάνω στη λεκιασμένη περιοχή, ταμπονάρετε με ένα πανί και συνεχίστε να ρίχνετε βότκα, ώστε η περιοχή να εμποτιστεί εντελώς. Αφήστε τη βότκα να παραμείνει στο ρούχο για λίγη ώρα και παρακολουθήστε τον λεκέ να ξεθωριάζει. Όταν ο λεκές από κόκκινο κρασί στα ρούχα έχει εξαφανιστεί εντελώς, πλύνετε τα ρούχα, ως συνήθως.

Παρατήρηση
Οι χρωστικές ουσίες που περιέχει το κόκκινο κρασί μπορούν να διαλυθούν με αλκοόλη. Έτσι, οποιοδήποτε διαυγές αλκοολούχο ποτό, όπως βότκα ή τζιν είναι κατάλληλο για να αφαιρεθεί ο ο λεκές από κόκκινο κρασί στα ρούχα.

3Με λευκό κρασί και μαγειρική σόδα
Μουλιάστε τον λεκέ με λευκό κρασί. Φτιάξτε μια αλοιφή, αναμιγνύοντας μαγειρικής σόδα με νερό σε αναλογία 3 προς 1. Απλώστε την αλοιφή επάνω στον λεκέ δημιουργώντας ένα παχύ στρώμα και αφήστε το να παραμείνει για 1 ώρα. Περιοδικά, ψεκάζετε την περιοχή για να παραμείνει υγρή. Όταν ο λεκές από κόκκινο κρασί στα ρούχα έχει εξαφανιστεί εντελώς, πλύνετε τα ρούχα, ως συνήθως.

Παρατήρηση
Αν και η χρησιμοποίηση λευκού κρασιού για την αφαίρεση λεκέδων από κόκκινο κρασί είναι μια από τις συνηθισμένες μεθόδους, υπάρχει και η άποψη ότι αναμιγνύοντας κρασί με κρασί ο λεκές γίνεται χειρότερος.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top