Ο λεκές από μαρμελάδα στα ρούχα είναι ένας πολύ συνηθισμένος λεκές γι’αυτό είναι σημαντικό είναι να γνωρίζουμε πώς αφαιρείται. Γενικά, ο λεκές από μαρμελάδα δεν είναι δύσκολο να καθαριστεί εκτός αν το φρούτο από το οποίο προέρχεται δημιουργεί έναν δύσκολο λεκέ.
Όπως ισχύει για όλους τους λεκέδες (10 συμβουλές για την απομάκρυνση των λεκέδων) καλό είναι να ξεκινήσετε τη διαδικασία αφαίρεσης του όσο το δυνατόν συντομότερα, ακολουθώντας τις παρακάτω οδηγίες.

Με ένα μαχαίρι του βουτύρου ή ένα κουταλάκι του γλυκού, αφαιρέστε όσο το δυνατόν περισσότερη μαρμελάδα από το ρούχο.

Ξεπλύνετε την περιοχή του λεκέ με τρεχούμενο κρύο νερό ώστε να απομακρυνθεί όσο το δυνατόν περισσότερο από το υγρό της μαρμελάδας που έχει απομείνει. Προσέξτε να μην εξαπλωθεί παραπάνω ο λεκές από μαρμελάδα στα ρούχα.

Ανακατέψτε 1/2 κουταλάκι του γλυκού υγρό απορρυπαντικό ρούχων, 1 κουτάλι της σούπας λευκό ξύδι σε 1/4 του λίτρου ζεστό νερό. Μουλιάστε το ρούχο στο διάλυμα για 15 λεπτά.

Ξεπλύνετε καλά το ρούχο με άφθονο κρύο νερό.

Ελέγξτε αν ο λεκές από μαρμελάδα στα ρούχα έχει απομακρυνθεί εντελώς. Αν όχι, τρίψτε τη λεκιασμένη περιοχή με οινόπνευμα και στη συνέχεια ξεπλύνετε καλά με κρύο νερό.

Βεβαιωθείτε ότι ο λεκές από μαρμελάδα στα ρούχα έχει αφαιρεθεί εντελώς και στη συνέχεια, πλύνετε κανονικά στην υψηλότερη θερμοκρασία που επιτρέπει το ύφασμα σύμφωνα με τις οδηγίες της ετικέτας φροντίδας. Προσθέστε λευκαντικό (χλωρίνη ή όποιο άλλο) στην πλύση αν είναι ασφαλές για τα ρούχα.

Παρατήρηση
Διαβάστε εδώ, τι σημαίνουν τα σύμβολα στην ετικέτα φροντίδας των ρούχων.

Βεβαιωθείτε ότι ο λεκές από μαρμελάδα στα ρούχα έχει αφαιρεθεί εντελώς μετά το πλύσιμο και κατόπιν αφήστε τα να στεγνώσουν στον αέρα ή τοποθετείστε τα στο στεγνωτήριο.