Ο λεκές από βούτυρο στα ρούχα είναι ένας συνδυασμός λεκέδων καθώς το βούτυρο περιέχει λάδι και γάλα. Τα δύο αυτά συστατικά δημιουργούν δύσκολους λεκέδες που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα για να αφαιρεθούν εντελώς. Ακολουθείστε τις παρακάτω οδηγίες για να απομακρύνετε τον λεκέ με επιτυχία.

Μέθοδος 1: Με υγρό απορρυπαντικό πιάτων και καθαριστικό λεκέδων

Βρέξτε τη λεκιασμένη περιοχή με χλιαρό νερό.

Ρίξτε λίγες σταγόνες υγρού απορρυπαντικού πιάτων επάνω στον λεκέ και τρίψτε ελαφρά και με τα δάχτυλα σας. Προσέξτε να μην εξαπλώσετε τον λεκέ και στα καθαρά σημεία του ρούχου.

Ξεπλύνετε καλά τη λεκιασμένη περιοχή του ρούχου με τρεχούμενο χλιαρό νερό.

Ο λεκές από βούτυρο στα ρούχα, όπως όλοι οι δύσκολοι λεκέδες, χρειάζεται να προεπεξεργαστεί πριν τα ρούχα πλυθούν στο πλυντήριο. Απλώστε επάνω στον λεκέ καθαριστικό λεκέδων και αφήστε το να παραμείνει το λιγότερο 15 λεπτά ή όσο χρόνο αναφέρει η συσκευασία του καθαριστικού.

Χρησιμοποιείστε ένα ‘πράσινο’ καθαριστικό λεκέδων που θα φτιάξετε στο σπίτι.
Ανακατέψτε:  1  1/2 φλυτζάνι νερό, 1/4 του φλυτζανιού υγρό σαπούνι Μασσαλίας, 1/4 του φλυτζανιού φυτική γλυκερίνη και 5-10 σταγόνες αιθέριου ελαίου λεμονιού.
Απλώστε το καθαριστικό επάνω στον λεκέ και τρίψτε ελαφρά με τα δάχτυλα σας.
Αφήστε το να παραμείνει για 1 ώρα τουλάχιστον, πριν πλύνετε το ρούχο στο πλυντήριο.

Πλύνετε το ρούχο κανονικά στο πλυντήριο, μαζί με άλλα ρούχα, στην υψηλότερη θερμοκρασία που επιτρέπεται σύμφωνα με τις οδηγίες στην ετικέτα φροντίδας του.

Μετά το πλύσιμο αλλά πριν αφήσετε το ρούχο να στεγνώσει, ελέγξτε αν ο λεκές από βούτυρο στα ρούχα έχει απομακρυνθεί εντελώς. Αν όχι, ακολουθείστε πάλι την παραπάνω διαδικασία. Δηλαδή, απλώστε υγρό απορρυπαντικό πιάτων, ξεβγάλτε, απλώστε καθαριστικό λεκέδων και πλύνετε, ξανά, το ρούχο στο πλυντήριο.

Μέθοδος 2: Με καλαμποκάλευρο ή ταλκ

Αυτή η μέθοδος είναι πιο αποτελεσματική αν ο λεκές από βούτυρο στα ρούχα είναι ακόμα νωπός.

Απλώστε το ρούχο σε μια επίπεδη επιφάνεια και πασπαλίστε τόσο καλαμποκάλευρο ή ταλκ επάνω στον λεκέ ώστε να τον καλύψει εντελώς.

Αφήστε τη σκόνη να παραμείνει το λιγότερο 30 λεπτά. Η σκόνη θα απορροφήσει τον λεκέ γι’αυτό αφήστε την να δράσει όσο περισσότερο χρόνο γίνεται.

Χρησιμοποιείστε μια οδοντόβουρτσα για να αφαιρέσετε το καλαμποκάλευρο ή το ταλκ από τον λεκέ. Ελέγξτε αν ο λεκές από βούτυρο στα ρούχα έχει απομακρυνθεί εντελώς. Αν όχι, επαναλάβατε την παραπάνω διαδικασία.