Λεκές από Κερί στο Χαλί

Λεκές από Κερί στο Χαλί

Ο λεκές από κερί στο χαλί αφαιρείται με παρόμοιο τρόπο όπως ο λεκές από κερί στα ρούχα. Το κλειδί για την απομάκρυνση του λεκέ είναι, η όσο το δυνατόν, πιο γρήγορη αντιμετώπιση του. Ορισμένα χρώματα, όπως κόκκινο και μπλε, αφήνουν λεκέδες που είναι πολύ δύσκολο να αφαιρεθούν από το χαλί.
Ακολουθήστε τα παρακάτω 3 απλά βήματα και απαλλάξτε το χαλί σας από τον λεκέ.

1Αφήστε το κερί να σκληρύνει
Επιταχύνετε τη διαδικασία σκλήρυνσης τοποθετώντας μια πλαστική σακούλα με παγάκια επάνω στη λεκιασμένη περιοχή του χαλιού.

Συμβουλή
– Αν τρίψετε το κερί όταν είναι ζεστό, θα εξαπλωθεί περισσότερο και σε άλλα σημεία και θα κάνει την κατάσταση χειρότερη.

2Απομακρύνετε το πλεονάζον κερί
Ξύστε απαλά με ένα μαχαίρι του βουτύρου ή ένα κουταλάκι του γλυκού, το πλεονάζον κερί για να απομακρύνετε όσο περισσότερο μπορείτε.

3Σιδερώστε τον λεκέ από κερί
Τοποθετείστε επάνω στον λεκέ αρκετά φύλλα λευκού χαρτιού κουζίνας. Πιέστε ελαφρά τη λεκιασμένη περιοχή του χαλιού με ζεστό ηλεκτρικό σίδερο. Αποφύγετε να τοποθετήσετε το σίδερο απευθείας πάνω στο χαλί γιατί μπορεί να κάψετε τις ίνες του. Αντικαταστήστε συχνά τα φύλλα του χαρτιού κουζίνας καθώς το κερί απομακρύνεται από το χαλί και λερώνει το χαρτί κουζίνας.

4Αφήστε την περιοχή να κρυώσει και ελέγξτε
Αφήστε την περιοχή να επανέλθει στην κανονική θερμοκρασία δωματίου και ελέγξτε αν ο λεκές από κερί στο χαλί έχει απομακρυνθεί εντελώς. Αν δεν έχει αφαιρεθεί ακολουθήστε την παρακάτω διαδικασία.

Πρόσθετοι τρόποι αφαίρεσης του λεκέ από κερί στο χαλί

Με οινόπνευμα
Αν ο λεκές από κερί στο χαλί δεν απομακρύνθηκε με την παραπάνω μέθοδο, συνεχίστε την προσπάθεια χρησιμοποιώντας οινόπνευμα.
Μουσκέψτε ένα καθαρό, λευκό πανί με οινόπνευμα και ταμπονάρετε τη λεκιασμένη περιοχή μέχρι να μην μεταφέρεται χρώμα του λεκέ στο πανί. Φτιάξτε ένα διάλυμα αναμιγνύοντας σε 1 λίτρο νερό,  1/4 κουταλιού του γλυκού ήπιου υγρού απορρυπαντικού πιάτων και καθαρίστε την περιοχή τρίβοντας την απαλά. Στεγνώστε χρησιμοποιώντας ένα καθαρό, λευκό πανί. Ξεπλύνετε, ψεκάζοντας καθαρό, δροσερό νερό. Σκουπίστε για να αφαιρεθεί η υπερβολική υγρασία. Όταν στεγνώσει ελέγξτε αν ο λεκές από κερί στο χαλί έχει απομακρυνθεί εντελώς.

Με οξυζενέ
Αν ο λεκές από κερί στο χαλί δεν αφαιρέθηκε ούτε με το οινόπνευμα ακολουθήστε τη μέθοδο με το οξυζενέ.
Υγράνετε ελαφρά τη λεκιασμένη, από κερί, περιοχή του χαλιού με οξυζενέ και αφήστε το να παραμείνει για 1 ώρα περίπου. Στη συνέχεια, στεγνώστε με μια καθαρή, λευκή πετσέτα. Επαναλάβετε τη διαδικασία μέχρι ο λεκές να μην υπάρχει πλέον. Δεν χρειάζεται να στεγνώσετε την περιοχή γιατί το φως και ο χρόνος μετατρέπουν το οξυζενέ σε νερό. Καλύψτε την περιοχή με πολλά φύλλα χαρτιού κουζίνας και τοποθετείστε ένα βάρος επάνω της, όπως μια πλαστική σακούλα γεμάτη βιβλία. Αφήστε να στεγνώσει καθώς τα χαρτιά κουζίνας θα απορροφούν την υγρασία.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top