Ο λεκές από βερνίκι παπουτσιών στα ρούχα είναι ένας σύνθετος λεκές. Το βερνίκι παπουτσιών δημιουργεί λεκέ από κερί και λεκέ από βαφή. Επίσης, είναι κατασκευασμένο για να εισχωρεί και να παραμένει στο δέρμα οπότε εισχωρεί και παραμένει στο ύφασμα που θα λεκιάσει.
Είναι πολύ σημαντικό, όπως ισχύει για όλους τους λεκέδες (10 συμβουλές για την απομάκρυνση των λεκέδων), να ξεκινήσει η διαδικασία αφαίρεσης του όσο το δυνατόν συντομότερα.
Διαβάστε παρακάτω τη διαδικασία αφαίρεσης του λεκέ από βερνίκι παπουτσιών στα ρούχα που πλένονται και στα ρούχα που απαιτούν στεγνό καθάρισμα.

Λεκές από βερνίκι παπουτσιών στα ρούχα που πλένονται

Με ένα μαχαίρι του βουτύρου ή ένα κουταλάκι του γλυκού, αφαιρέστε όσο το δυνατόν περισσότερα υπολείμματα βερνικιού από το ρούχο.

Συμβουλές
– Μην τρίβετε γιατί το βερνίκι θα εισχωρήσει στις ίνες του υφάσματος.
– Να αφαιρείτε προσεκτικά τα υπολείμματα για να μην εξαπλωθεί ο λεκές από βερνίκι παπουτσιών σε καθαρή περιοχή του ρούχου.

Σε ένα καθαρό πανί, ρίξτε υγρό απορρυπαντικό ρούχων και ταμπονάρετε τη λεκιασμένη περιοχή.
Αν δεν έχετε υγρό απορρυπαντικό ρούχων μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σκόνη απορρυπαντικού, αφού πρώτα δημιουργήσετε μια αλοιφή αναμιγνύοντας τη σκόνη με νερό.

Παρατήρηση
Το ταμπονάρισμα επιτυγχάνεται χτυπώντας γρήγορα την περιοχή σαν να θέλετε να «τραβήξετε» τον λεκέ μακρυά από το ύφασμα.

Αφήστε το υγρό απορρυπαντικό να παραμείνει για 15 λεπτά και κατόπιν ξεπλύνετε το ρούχο καλά με ζεστό νερό.

Πλύνετε το ρούχο στο πλυντήριο στην υψηλότερη θερμοκρασία που επιτρέπεται. Προσθέστε λευκαντικό, είτε για λευκά είτε για χρωματιστά, στην πλύση.
Συμβουλευτείτε την ετικέτα φροντίδας του ρούχου για να βρείτε τη θερμοκρασία που πρέπει να πλυθεί.

Μετά το πλύσιμο και πριν το στέγνωμα, ελέγξτε αν ο λεκές από βερνίκι παπουτσιών στα ρούχα έχει απομακρυνθεί εντελώς.

Αν ο λεκές από βερνίκι στα ρούχα δεν έχει αφαιρεθεί εντελώς, φτιάξτε ένα διάλυμα αναμιγνύοντας ένα οξυγονούχο λευκαντικό σε κρύο νερό.
Συμβουλευτείτε τις οδηγίες στη συσκευασία του λευκαντικού σχετικά με την ποσότητα που πρέπει να χρησιμοποιήσετε.

Μουλιάστε το ρούχο στο διάλυμα, τουλάχιστον, 8 ώρες. Κατόπιν ελέγξτε αν ο λεκές από βερνίκι παπουτσιών στα ρούχα έχει απομακρυνθεί εντελώς. Αν ναι, πλύνετε ως συνήθως. Διαφορετικά, φτιάξτε ένα νέο διάλυμα και μουλιάστε ξανά το ρούχο.

Λεκές από βερνίκι παπουτσιών στα ρούχα που δεν πλένονται

Με ένα μαχαίρι του βουτύρου ή ένα κουταλάκι του γλυκού, αφαιρέστε όσο το δυνατόν περισσότερα υπολείμματα βερνικιού από το ρούχο.

Όσο το δυνατόν γρηγορότερα, πηγαίνετε το ρούχο στο καθαριστήριο της γειτονιάς σας.

Αν ο λεκές από βερνίκι παπουτσιών στα ρούχα είναι μικρός και θέλετε να προσπαθήσετε, μετά το 1ο βήμα συνεχίστε με τα παρακάτω.

Βουτήξτε ένα υγρό σφουγγάρι ή πανί σε καθαριστικό για στεγνό καθάρισμα.

Ταμπονάρετε τη λεκιασμένη περιοχή ώστε να καλυφθεί όλη με το καθαριστικό.

Καλύψτε την περιοχή με ένα υγρό απορροφητικό πανί και αφήστε το να παραμείνει. Ελέγχετε, σε τακτά χρονικά διαστήματα, αν ο λεκές απορροφάται από το πανί και αλλάζετε το με νέο. Συνεχίστε μέχρι το πανί να μην λερώνεται καθόλου.

Ξεπλύνετε καλά το ρούχο και ελέγξτε αν ο λεκές από βερνίκι παπουτσιών στα ρούχα έχει απομακρυνθεί εντελώς.