Λεκές από Μπογιά στα Ρούχα

Λεκές από Μπογιά στα Ρούχα

Ο λεκές από μπογιά στα ρούχα είναι ένας λεκές που χρειάζεται γρήγορη αντιμετώπιση για να αφαιρεθεί εντελώς (10 Συμβουλές για την Απομάκρυνση των Λεκέδων). Ευτυχώς, οι περισσότεροι λεκέδες από μπογιά μπορούν να απομακρυνθούν χρησιμοποιώντας καθαριστικά που υπάρχουν στο σπίτι και λίγο τρίψιμο.
Ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες, ανάλογα με το είδος της μπογιάς και ο λεκές από μπογιά στα ρούχα θα απομακρυνθεί με επιτυχία.


Λεκές από μπογιά με βάση το νερό (ακρυλική)

Η ακρυλική μπογιά είναι αυτή που χρησιμοποιείται πιο συχνά στο βάψιμο των εσωτερικών χώρων. Αν δεν γνωρίζετε τον τύπο της μπογιάς, διαβάστε το κουτί της όπου θα αναφέρεται. Αν έχετε πετάξει το κουτί, θυμηθείτε πως καθαρίσατε τις βούρτσες και τα πινέλα. Mε νερό ή με διαλυτικό; Αν τα καθαρίσατε με νερό τότε η μπογιά που έχετε χρησιμοποιήσει είναι ακρυλική.

1Όσο η μπογιά είναι υγρή, με ένα μαχαίρι του βουτύρου ή με ένα κουταλάκι του γλυκού, απομακρύνετε όσο το δυνατόν περισσότερα υπολείμματα μπογιάς από τα ρούχα.
Αν η μπογιά έχει στεγνώσει, επίσης προσπαθήστε να αφαιρέσετε όσο το δυνατόν περισσότερη, πριν χρησιμοποιήσετε νερό η άλλο υγρό καθαρισμού.

Συμβουλή
Μην χρησιμοποιήσετε πανί ή χαρτοπετσέτα γιατί πιέζοντας η μπογιά θα εισχωρήσει στις ίνες του υφάσματος.

2Η ακρυλική μπογιά είναι ένα μείγμα νερού και ακρυλικού, οπότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αφαιρεθεί με σκέτο νερό. Γυρίστε το ρούχο από την ανάποδη και κρατήστε τη λεκιασμένη περιοχή κάτω από τρεχούμενο νερό, με αρκετή πίεση, ώστε να απομακρυνθεί όσο το δυνατόν περισσότερη μπογιά. Τρίψτε το ρούχο με τα χέρια σας ώστε να διασπαστεί η μπογιά και να περάσει το νερό μέσα από τον λεκέ.

3Φτιάξτε ένα μείγμα καθαρισμού με ίσα μέρη υγρού απορρυπαντικού πιάτων και υγρού σαπουνιού χεριών. Βουτήξτε ένα σφουγγάρι στο μείγμα και με αυτό ταμπονάρετε (χτυπάτε ελαφρά) τον λεκέ για τουλάχιστον 1 λεπτό. Στη συνέχεια, ξεπλύνετε με ζεστό νερό και ελέγξτε αν ο λεκές από μπογιά στα ρούχα έχει αφαιρεθεί εντελώς. Αν όχι, επαναλάβατε τη διαδικασία.

4Αν ο λεκές από μπογιά στα ρούχα είναι αποξηραμένος, ψεκάστε επάνω στον λεκέ λακ μαλλιών και τρίψτε ελαφρά για 1 λεπτό τουλάχιστον. Στη συνέχεια ξεπλύνετε με ζεστό νερό. Ελέγξτε αν έχει απομακρυνθεί, διαφορετικά επαναλάβατε τη διαδικασία.

5Στη συνέχεια, πλύνετε τα ρούχα, ως συνήθως, σύμφωνα με τις οδηγίες στην ετικέτα φροντίδας τους.
Το πλύσιμο θα απομακρύνει όση μπογιά είχε τυχόν απομείνει. Θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι ο λεκές από μπογιά στα ρούχα έχει αφαιρεθεί εντελώς πριν τα αφήσετε να στεγνώσουν.

Λεκές από μπογιά με βάση το λάδι (λαδομπογιά)
Η λαδομπογιά σχηματίζει παχύτερο στρώμα από την ακρυλική και χρειάζεται πολύ περισσότερο χρόνο για να στεγνώσει.

1Αν η μπογιά είναι υγρή, με ένα μαχαίρι του βουτύρου ή με ένα κουταλάκι του γλυκού, απομακρύνετε όσο το δυνατόν περισσότερα υπολείμματα μπογιάς από τα ρούχα. Στη συνέχεια, σκουπίστε με ένα λευκό πανί.
Αν η μπογιά έχει στεγνώσει, απομακρύνετε την περίσσεια με ένα μαχαίρι ή με μια βούρτσα.

Συμβουλή
Μην χρησιμοποιήσετε νερό και μην ξεπλύνετε τον λεκέ γιατί αυτό θα δυσκολέψει τη διαδικασία αφαίρεσης του.

2Για την αφαίρεση λεκέδων λαδομπογιάς χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε χημικά καθαριστικά. Ρίξτε σε ένα πανί λίγο νέφτι και τρίψτε με αυτό τον λεκέ.

Συμβουλή
Ελέγχετε, συνεχώς, αν αποχρωματίζεται η λεκιασμένη περιοχή. Σε αυτή την περίπτωση, σταματήστε τη διαδικασία αμέσως.

3Ρίξτε λίγο υγρό απορρυπαντικό ρούχων και τρίψτε τον λεκέ με τα χέρια σας.

4Μουλιάστε το ρούχο σε ζεστό νερό για 1 ώρα τουλάχιστον. Περιστασιακά τρίβετε τον λεκέ με τα χέρια σας για να διασπαστεί.

5Στη συνέχεια, ξεπλύνετε το ρούχο και τοποθετείστε το στο πλυντήριο για να πλυθεί, ως συνήθως, σύμφωνα με τις οδηγίες στην ετικέτα φροντίδας του.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top