Λεκές από Κάψιμο Σιδερώματος στα Ρούχα

Λεκές από Κάψιμο Σιδερώματος στα Ρούχα

Ο λεκές από κάψιμο σιδερώματος στα ρούχα μπορεί να μην συμβαίνει συχνά αλλά όταν συμβεί μπορεί να καταστρέψει το ρούχο. Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι να αφαιρεθεί που αξίζει να δοκιμάσετε.
Να θυμάστε ότι κάποια σημάδια καψίματος δεν είναι ανατρέψιμα γιατί λόγω της θερμότητας μπορεί να έχουν λιώσει οι ίνες του υφάσματος. Σε όποια περίπτωση, όμως, αξίζει να προσπαθήσετε γιατί μπορεί να πετύχετε την πλήρη απομάκρυνση του λεκέ.

Μέθοδος 1: Με απορρυπαντικό πλυσίματος ρούχων

1Ξεκινήστε τη διαδικασία απομάκρυνσης αμέσως
Όπως ισχύει για όλους τους λεκέδες (10 Συμβουλές για την Απομάκρυνση των Λεκέδων) ξεκινήστε τη διαδικασία απομάκρυνσης του λεκέ όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Μην συνεχίσετε το σιδέρωμα και ασχοληθείτε με το λεκιασμένο ρούχο μετά από ώρα γιατί ο χρόνος είναι κρίσιμος παράγοντας στην απομάκρυνση του.

2Ξεπλύνετε με ζεστό νερό
Βάλτε το ρούχο κάτω από ζεστό τρεχούμενο νερό και ξεπλύνετε το. Αυτό βοηθά στο να μαλακώσουν οι ίνες του υφάσματος και να απορροφηθεί το απορρυπαντικό που θα χρησιμοποιήσουμε στο επόμενο βήμα. Επίσης, βοηθά στο να απομακρυνθούν τυχόν υπολείμματα και να εκτιμήσετε καλύτερα την έκταση του λεκέ.

3Τρίψτε με απορρυπαντικό ρούχων
Ρίξτε λίγο απορρυπαντικό ρούχων επάνω στον λεκέ και τρίψτε ελαφρά με τα δάχτυλα σας. Αφήστε το τα παραμείνει για λίγο, πριν πλύνετε κανονικά το ρούχο, για να ενδυναμωθεί η δράση του.

Συμβουλές
– Χρησιμοποιήστε, για καλύτερο αποτέλεσμα, υγρό απορρυπαντικό ρούχων γιατί εισχωρεί ευκολότερα στις ίνες του υφάσματος.
– Αν δεν έχετε υγρό απορρυπαντικό, ανακατέψτε μια ποσότητα απορρυπαντικού σε σκόνη με νερό ώστε να δημιουργηθεί μια αλοιφή την οποία θα απλώσετε επάνω στον λεκέ.
– Μην χρησιμοποιήσετε, σε αυτό το βήμα, χλωρίνη ή άλλο καθαριστικό λεκέδων.

4Μουλιάστε σε χλωρίνη
Συμβουλευτείτε την ετικέτα φροντίδας του ρούχου (επεξήγηση των συμβόλων θα βρείτε εδώ) και αν είναι ασφαλές για το ρούχο μουλιάστε το σε διάλυμα χλωρίνης-νερού. Ρίξτε 1 καπάκι χλωρίνης ανά 2 λίτρα νερού και ανακατέψτε για να διαλυθεί, πλήρως, η χλωρίνη. Αφήστε το ρούχο να παραμείνει στο διάλυμα για 15 λεπτά.

Παρατήρηση
Αν δεν θέλετε να διαβάσετε την ετικέτα φροντίδας του ρούχου ή δεν υπάρχει, να γνωρίζετε ότι ισχύει ο παρακάτω γενικός κανόνας.
Στα μάλλινα, στα μεταξωτά και στα βαμμένα ρούχα δεν χρησιμοποιείται χλωρίνη.

5Πλύνετε το ρούχο
Πλύνετε το ρούχο, κανονικά, στο πλυντήριο, στο πρόγραμμα πλύσης που χρησιμοποιούσατε, σύμφωνα με την ετικέτα φροντίδας του. Επίσης, μπορείτε να προσθέσετε λευκαντικό ή όποιο άλλο καθαριστικό, όπως σε έναν κανονικό κύκλο πλυσίματος.

6Έλεγχος
Μετά το τέλος του κύκλου πλυσίματος, ελέγξτε αν ο λεκές από κάψιμο σιδερώματος στα ρούχα έχει απομακρυνθεί εντελώς. Αν όχι, επαναλάβατε το πλύσιμο του ρούχου.

7Στέγνωμα
Αν ο λεκές από κάψιμο σιδερώματος στα ρούχα έχει απομακρυνθεί εντελώς, απλώστε το ρούχο στον ήλιο για να στεγνώσει. Είναι γνωστό ότι ο ήλιος δρα και ως λευκαντικό γι’αυτό θα απομακρύνει τυχόν σκούρα σημάδια που έχουν απομείνει από το κάψιμο.

Συμβουλή
– Μην αφήσετε το ρούχο απλωμένο στον ήλιο περισσότερο από 1 ημέρα γιατί θα το ‘κάψει΄και αν είναι χρωματιστό θα το ξεθωριάσει.

Μέθοδος 2: Με οξυζενέ

Ίσως, δεν είναι ευρέως γνωστό, αλλά το οξυζενέ είναι ένα αποτελεσματικό λευκαντικό ήπιας δράσης που σημαίνει ότι δεν προκαλεί ζημιές στα υφάσματα.

1Καλύψτε τον λεκέ με οξυζενέ
Απλώστε το ρούχο, τεντωμένο, σε μια επίπεδη επιφάνεια. Μουλιάστε ένα καθαρό πανί σε οξυζενέ, στίψτε το  και τοποθετείστε το επάνω στη λεκιασμένη περιοχή του ρούχου. Αφήστε το να παραμείνει για 1 ώρα, περίπου.

Συμβουλές
– Μπορείτε να προσθέσετε 1-2 σταγόνες αμμωνίας, καθώς η ανάμειξη οξυζενέ και αμμωνίας είναι ασφαλής.
– Προσέξτε, όμως, να μην έλθει η αμμωνία σε επαφή με τα μάτια σας.

2Ξεπλύνετε με κρύο νερό
Βάλτε το ρούχο κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό και ξεπλύνετε το καλά.

3Πλύνετε το ρούχο
Πλύνετε το ρούχο, κανονικά, στο πλυντήριο, σε πρόγραμμα πλύσης με χαμηλή θερμοκρασία. Επίσης, μπορείτε να προσθέσετε λευκαντικό ή όποιο άλλο καθαριστικό, όπως σε έναν κανονικό κύκλο πλυσίματος.

4Έλεγχος
Μετά το τέλος του κύκλου πλυσίματος, ελέγξτε αν ο λεκές από κάψιμο σιδερώματος στα ρούχα έχει απομακρυνθεί εντελώς. Αν όχι, επαναλάβατε το πλύσιμο του ρούχου.

Μέθοδος 3: Με λευκό ξύδι

1Τρίψτε τον λεκέ με λευκό ξύδι
Απλώστε το ρούχο, τεντωμένο, σε μια επίπεδη επιφάνεια. Μουλιάστε ένα καθαρό πανί σε λευκό ξύδι και τρίψτε ελαφρά τη λεκιασμένη περιοχή του ρούχου. Αφήστε το να παραμείνει για 10-15 λεπτά.

Συμβουλή
Χρησιμοποιείστε, μόνο, λευκό ξύδι. Τα άλλα, όπως το ξύδι από κόκκινο κρασί, το ξύδι από μήλο ή άλλοι τύποι θα αφήσουν δικούς τους λεκέδες.

2Ξεπλύνετε με κρύο νερό
Βάλτε το ρούχο κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό και ξεπλύνετε το καλά.

3Στέγνωμα
Αν ο λεκές από κάψιμο σιδερώματος στα ρούχα έχει απομακρυνθεί εντελώς, απλώστε το ρούχο στον αέρα για να στεγνώσει.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top