Λεκές από Σκουριά στον Νιπτήρα ή στην Μπανιέρα

Λεκές από Σκουριά στον Νιπτήρα ή στην Μπανιέρα

Ο λεκές από σκουριά στον νιπτήρα ή στην μπανιέρα είναι ένας συνηθισμένος λεκές. Μπορεί να προκληθεί όταν ένα υγρό μεταλλικό αντικείμενο όπως ένα ξυραφάκι, παραμείνει στην επιφάνεια του νιπτήρα ή της μπανιέρς. Επίσης, αν το νερό είναι σκληρό και αφήνεται να στεγνώνει στις επιφάνειες του νιπτήρα ή τις μπανιέρας.

Διαβάστε 2 μεθόδους για να απομακρύνετε τον λεκέ από σκουριά στον νιπτήρα ή στην μπανιέρα.

Μέθοδος 1: Με λεμόνι και αλάτι

1Κόψτε ένα λεμόνι στη μέση και στίψτε το επάνω στον λεκέ ή χρησιμοποείστε χυμό λεμονιού. Προσέξτε να καλυφθεί όλη η επιφάνεια του λεκέ με λεμόνι.

2Αφήστε το λεμόνι να παραμείνει στον λεκέ για 10 λεπτά.

Παρατήρηση
Το λεμόνι περιέχει ένα φυσικό οξύ που διαλύει τη σκουριά χωρίς να καταστρέφει την επιφάνεια του νιπτήρα ή της μπανιέρας.
Όμως ο χυμός λεμονιού είναι λεπτόρευστος οπότε αυτή η μέθοδος είναι κατάλληλη όταν ο λεκές βρίσκεται σε οριζόντια και επίπεδη επιφάνεια του νιπτήρα ή της μπανιέρας.

3Πασπαλίστε αργά αλάτι επάνω στη λεκιασμένη περιοχή. Προσθέστε αρκετό αλάτι ώστε να σχηματιστεί μια στεγνή αλοιφή επάνω στον λεκέ. Μην ανακατέψετε.

4Αφήστε την αλοιφή να παραμείνει στον λεκέ για 2-3 ώρες. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας μια παλιά οδοντόβουρτσα ή μια βούρτσα με μαλακές τρίχες, τρίψτε, με κυκλικές κινήσεις, την περιοχή για να αφαιρεθεί ο λεκές από σκουριά στον νιπτήρα ή στην μπανιέρα.
Αν δεν έχετε βούρτσα ή οδοντόβουρτσα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μαλακό πανί.

Συμβουλή
Για εξαιρετικά δύσκολους λεκέδες, αφήστε το μείγμα λεμονιού-αλατιού να παραμείνει στον λεκέ από σκουριά για 4-5 ώρες και μετά σκουπίστε.

5Όταν ο λεκές από σκουριά στον νιπτήρα ή την μπανιέρα έχει αφαιρεθεί εντελώς, ξεπλύνετε την περιοχή με καθαρό νερό για να απομακρυνθεί η αλοιφή.

6Στη συνέχεια, σκουπίστε την περιοχή με ένα μαλακό πανί για να φύγουν τυχόν υπολείμματα της αλοιφής.

Μέθοδος 2: Με μαγειρική σόδα και λευκό ξύδι

Η μαγειρική σόδα και το λευκό ξύδι είναι εξαιρετικά φυσικά προϊόντα για την αφαίρεση των λεκέδων. Όμως το οξύ του περιέχει το λευκό ξύδι μπορεί να βλάψει το σμάλτο της πορσελάνης. Γι’αυτό είναι χρήσιμο να το δοκιμάσετε σε μια μικρή περιοχή του νιπτήρα ή της μπανιέρας πριν εφαρμόσετε τη αυτή τη μέθοδο.

1Σε ένα μεγάλο, καθαρό μπολ ρίξτε 1/4 (45gr) του φλυτζανιού μαγειρική σόδα.

2Προσθέστε, σιγά-σιγά, στο μπολ με τη μαγειρική σόδα, 1/2 (120ml) φλυτζάνι λευκό ξύδι.

3Ανακατέψτε καλά μέχρι να δημιουργηθεί μια παχιά αλλά εύπλαστη αλοιφή.

Συμβουλές
– Αν η αλοιφή είναι στεγνή ή αρκετά παχιά, ρίξτε λίγο λευκό ξύδι για να την αραιώσετε.
– Αν η αλοιφή είναι αρκετά αραιή, ρίξτε λίγη μαγειρική σόδα.

4Με μια παλιά οδοντόβουρτσα ή μια βούρτσα, απλώστε την αλοιφή στη λεκιασμένη περιοχή ώστε να δημιουργηθεί ένα παχύ και ομοιόμορφο στρώμα. Προσέξτε να καλύψετε όλη την περιοχή του λεκέ.

5Αφήστε την αλοιφή να παραμείνει στον λεκέ από σκουριά όλη τη νύχτα ή τουλάχιστον 8 ώρες. Έτσι θα μπορέσει να δράσει και να διασπάσει τον λεκέ.

6Στη συνέχεια, πάρτε μια παλιά οδοντόβουρτσα με μαλακές τρίχες ή ένα μαλακό πανί και τρίψτε την περιοχή μέχρι ο λεκές από σκουριά στον νιπτήρα ή στην μπανιέρα αφαιρεθεί εντελώς.

7Όταν ο λεκές έχει αφαιρεθεί, ξεπλύνετε την περιοχή με σκέτο νερό για να απομακρυνθεί εντελώς και η αλοιφή καθαρισμού.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top