Αποξηραμένος Λεκές από Φρούτα στα Υφάσματα

Αποξηραμένος Λεκές από Φρούτα στα Υφάσματα

Ο αποξηραμένος λεκές από φρούτα στα υφάσματα (ρούχα, τραπεζομάντηλα, κλπ.) είναι ένας πιο δύσκολος λεκές από τον φρέσκο λεκέ από φρούτα. Μπορείτε να ακολουθήσετε την παρακάτω διαδικασία χρησιμοποιώντας φυσικά προϊόντα που έχετε στο σπίτι σας και ο λεκές θα απομακρυνθεί με επιτυχία σε λιγότερο από 30 λεπτά.

Τι θα χρειαστείτε

  • Μαγειρική σόδα
  • Υγρό απορρυπαντικό ρούχων
  • Χλιαρό νερό
  • Λευκό ξύδι ή χυμό λεμονιού

1 Χρησιμοποιήστε το μαχαίρι του βουτύρου ή ένα κουτάλι για να αφαιρέσετε όσο το δυνατόν περισσότερα υπολείμματα φρούτου από το ύφασμα. Εργαστείτε προσεκτικά για να μην προκαλέσετε κάποια ανεπανόρθωτη βλάβη στο ύφασμα. Ο αποξηραμένος λεκές από φρούτα συχνά έχει σπόρους ή κομμάτια φρούτων κολλημένα στο ύφασμα, θα πρέπει να απομακρυνθούν ώστε να διευκολυνθεί η αφαίρεση του λεκέ.

2 Αναμείξτε 3 κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα με 1 κουταλιά της σούπας ζεστό νερό για να δημιουργήσετε μια πηχτή αλοιφή.

3 Με ένα μαχαίρι βουτύρου ή ένα κουτάλι απλώστε την αλοιφή επάνω στον λεκέ δημιουργώντας ένα στρώμα. Κάντε το στρώμα στης αλοιφής όσο το δυνατόν πιο παχύ για να τραβήξει περισσότερο τον λεκέ και προσέξτε να καλύψτε όλη τη λεκιασμένη περιοχή.

3 Αφήστε την αλοιφή στη λεκιασμένη περιοχή για τουλάχιστον, 15 λεπτά ώστε να στεγνώσει. Καθώς η αλοιφή στεγνώνει, μουλιάζει τη λεκιασμένη περιοχή και απορροφά μεγάλο μέρος του αποχρωματισμού.

4 Ξεπλύνετε την περιοχή με χλιαρό νερό για να αφαιρεθεί εντελώς η αλοιφή. Μπορείτε να ξεπλύνετε το ύφασμα από την ανάποδη.

5 Ρίξτε μερικές σταγόνες υγρό απορρυπαντικό ρούχων, απλώστε το με τα δάχτυλα σας και τρίψτε το στη λεκιασμένη περιοχή. Αφήστε το να παραμείνει μερικά λεπτά πριν προχωρήσετε στο επόμενο βήμα.

6 Ξεπλύνετε το ύφασμα με ζεστό νερό τεντώνοντας το κάτω από τη βρύση με τη λεκιασμένη περιοχή από την ανάποδη.

Συμβουλή
Χρησιμοποιήστε το πιο ζεστό νερό που επιτρέπει το ύφασμα. Για να βρείτε τη μέγιστη επιτρεπόμενη θερμοκρασία του νερού, συμβουλευτείτε την ετικέτα φροντίδας του υφάσματος.

7 Ελέγξτε αν ο αποξηραμένος λεκές από φρούτα στα υφάσματα έχει απομακρυνθεί εντελώς. Αν έχει απομακρυνθεί, πλύνετε το ύφασμα στο πλυντήριο, ως συνήθως. Αν δεν έχει απομακρυνθεί, ακολουθήστε το επόμενο βήμα.

8 Προσπαθήστε με ένα ήπιο φυσικό λευκαντικό όπως είναι το λευκό ξύδι ή το λεμόνι. Απλώστε το λευκαντικό στη λεκιασμένη περιοχή και αφήστε το να παραμείνει για αρκετά λεπτά. Στη συνέχεια, ξεπλύνετε τη λεκιασμένη περιοχή του υφάσματος με ζεστό νερό.

Παρατήρηση
Ακόμα και τα ήπια φυσικά λευκαντικά μπορούν να ξεθωριάσουν τα χρώματα στα υφάσματα. Για αυτό χρησιμοποιήστε τα με προσοχή στα χρωματιστά υφάσματα αλλά άφοβα στα λευκά.

9 Όταν ο αποξηραμένος λεκές από φρούτα στα υφάσματα έχει απομακρυνθεί εντελώς, πλύνετε το ύφασμα στο πλυντήριο κανονικά. Μετά το πλύσιμο και πριν το αφήσετε να στεγνώσει, βεβαιωθείτε ξανά ότι ο λεκές έχει απομακρυνθεί. Αν έχει παραμείνει έστω και αχνά και στεγνώσετε το ύφασμα ο λεκές θα μονιμοποιηθεί.

Scroll to Top