Οι γάτες, όσο ανεξάρτητες και αν φαίνονται, δεν μπορούν να κάνουν τα πάντα μόνες τους, όπως να καταπολεμήσουν τους ψύλλους. Το γεγονός ότι είναι πολύ ευαίσθητες στα αιθέρια έλαια και το γεγονός ότι γλείφονται τόσο πολύ, κάνει τα φυσικά απωθητικά ψύλλων για τις γάτες πιο δύσκολα από ότι για τα σκυλιά.
Διαβάστε παρακάτω 6 φυσικά απωθητικά ψύλλων για γάτες.

1. Χτένισμα με λεμόνι
Η χτένα ψύλλων για γάτες είναι παρόμοια με τη χτένα ψύλλων για σκύλους και ενώ κάποιες γάτες μπορεί να βρουν το άρωμα των εσπεριδοειδών αδιάφορο, ο τρόπος με τον οποίο προετοιμάζεται μπορεί να μειώσει την ένταση της μυρωδιάς στις ευαίσθητες μύτες τους (αλλά όχι στους ψύλλους). Χρησιμοποιείτε χυμό λεμονιού. Οι ψύλλοι μισούν την έντονη μυρωδιά του λεμονιού και φαίνεται να τους αποτρέπει.
Συνδυάζοντας το λεμόνι με μια χτένα ψύλλων – μπορεί να είναι είτε μια κανονική χτένα είτε μια με εξαιρετικά λεπτά «δόντια» που πωλείται στα καταστήματα για κατοικίδια – κάνει διπλάσια δουλειά. Το χτένισμα παίρνει τα παράσιτα, αφήνοντας ένα παρατεταμένο άρωμα λεμονιού που θα τους εμποδίσει να επιστρέψουν.

Ρίξτε 3 ποτήρια νερό μέσα σε ένα δοχείο και προσθέστε 3 τεμαχισμένα λεμόνια.

Βράστε το νερό και στη συνέχεια αφαιρέστε το από τη φωτιά. Αφήστε τα λεμόνια στο νερό για 3 ώρες.

Στη συνέχεια,  στίψτε τα λεμόνια και ρίξτε το υγρό σε μια φιάλη ψεκασμού.

Μπορείτε μετά να περάσετε τη γούνα της γάτας σας με τη χτένα.

Εναλλακτικά
– Ρίξτε το υγρό σε ένα μπολ και βουτήξτε τη χτένα απευθείας στο διάλυμα και μετά περάστε την πάνω από τη γάτα σας. Κάνετε αυτό, τουλάχιστον, δύο φορές την ημέρα.
– Ραντίστε τα κρεβάτια τους, αν δεν φαίνεται να νιώθουν τη μυρωδιά. Θυμηθείτε, αν η γάτα σας δείχνει να δυσαρεστείτε με τη μυρωδιά του λεμονιού, δοκιμάστε κάτι άλλο. Δεν θα θέλατε να ζήσετε ούτε εσείς οι ίδιοι με μια μυρωδιά που δεν σας αρέσει.

Συμβουλή
Χρησιμοποιείτε γυάλινες φιάλες ψεκασμού όταν πρόκειται για οτιδήποτε όξινο όπως χυμό λεμονιού, ξύδι κλπ., αντί για πλαστικό.

2.  Ψεκασμός με μηλόξυδο
Η μυρωδιά του ξυδιού, ακόμη και του μηλόξυδου είναι ένα φυσικό απωθητικό για τους ψύλλους. Εφαρμόζοντας το ως σπρέι είναι ένας καλός τρόπος για να απομακρύνετε φυσικά τους ψύλλους, ειδικά σε γατάκια.
Γεμίστε ένα μπουκάλι ψεκασμού με μηλόξυδο και ψεκάστε απευθείας στο τρίχωμα της γάτας. Αφήστε το να παραμείνει για 5 λεπτά και κατόπιν χτενίστε.

3. Παγίδα με σαπουνάδα

Οι ψύλλοι δεν είναι τα πιο έξυπνα πλάσματα στον κόσμο, κάτι που είναι καλό για εμάς. Έλκονται από το φως και βρίσκουν το φωτεινό στοιχείο ακαταμάχητο. Για να επωφεληθείτε από αυτό, τοποθετήστε ένα πολύ ρηχό πιάτο με νερό σαπουνάδας κάτω από ένα νυχτερινό φως, έτσι όταν φτάνουν προς το φως, τους γυαλίζει η σαπουνάδα, μπαίνουν στο νερό και πνίγονται. Χρησιμοποιήστε ζεστό ή χλιαρό νερό, καθώς οι ψύλλοι αναζητούν τη ζεστασιά.

4. Λευκό ξύδι

Το λευκό ξύδι είναι επίσης ένα από τα καλύτερα φάρμακα για την εξάλειψη των ψύλλων από τις γάτες. Χρησιμοποιήστε το λευκό ξύδι κατά τον καθαρισμό του κατοικίδιου σας. Προσθέστε λίγο λευκό ξύδι στο νερό και ρίξτε το στο σώμα της γάτας σας για να αποφύγετε τις παρασιτώσεις από ψύλλους

5. Τσιπ κέδρου
Τα τσιπ κέδρου χρησιμοποιούνται για να κρατήσουν τους ψύλλους μακριά. Μπορείτε να τοποθετήσετε τσιπ κέδρου στο κρεβάτι της γάτας. Μπορείτε επίσης να το τοποθετήσετε σε εξωτερικούς χώρους για να ελέγξετε την ανάπτυξη των ψύλλων.

6. Δενδρολίβανο
Το τελευταίο από τα 6 φυσικά απωθητικά ψύλλων για γάτες είναι τα φύλλα δεντρολίβανου. Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του δενδρολίβανου διεγείρουν την ανάπτυξη των τριχών που είχαν χαθεί προηγουμένως λόγω της φαγούρας που προκαλείται από τα δαγκώματα ψύλλων.

Πάρτε μια χούφτα αποξηραμένα φύλλα δενδρολίβανου και τα τρίψτε τα ώστε να γίνουν μια λεπτή σκόνη.

Πασπαλίστε αυτή τη σκόνη επάνω στις περιοχές που παίζει ή κοιμάται η γάτα σας.

Εναλλακτικά

Παρασκευάστε ένα διάλυμα με τη βοήθεια φύλλων δενδρολίβανου.

Πάρτε δύο φλιτζάνια φρέσκα φύλλα δενδρολίβανου.

Βράστε λίγο νερό για μισή ώρα μέσα σε μία μικρή κατσαρόλα.

Ρίξτε το δεντρολίβανο μέσα στο νερό που βράζει.

Απομακρύνετε την κατσαρόλα από την φωτιά.

Περιμένετε μέχρι να γίνει το νερό χλιαρό.

Στη συνέχεια, ψεκάστε τη γάτα σας με αυτό το νερό.

Αφήστε το σώμα της γάτας σας να στεγνώσει στο φως του ήλιου.

Συμβουλές
– Είναι πολύ σημαντικό να διατηρηθεί ένα καθαρό και υγιεινό περιβάλλον στο σπίτι για να αποφευχθεί η ανάπτυξη των ψύλλων. Χρησιμοποιήστε διάλυμα λεμονιού για πλύσιμο δαπέδων. Βάλτε ένα λίτρο νερού και προσθέστε τέσσερα λεμόνια ψιλοκομμένα και ανακατέψτε καλά. Χρησιμοποιήστε αυτή τη λύση για να σκουπίσετε το πάτωμα.
– Αποφύγετε τη χρήση τυπικών θεραπειών ψύλλων που προορίζονται για σκύλους.
– Όταν τα κατοικίδια ζώα είναι έγκυα, μην χρησιμοποιείτε καθόλου τοπικές θεραπείες για ψύλλους.

Για γατάκια
Η απομάκρυνση των ψύλλων από τα νεαρά γατάκια είναι πάντα μια πρόκληση. Ακόμα κι αν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε φάρμακα ψύλλων από τον κτηνίατρο, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα γατάκια μέχρι μια ορισμένη ηλικία. Είναι μικρά και εύθραυστα και χρειάζονται περισσότερη αφοσίωση και φροντίδα για την ασφαλή απαλλαγή τους από τα παράσιτα.
Τα κανονικά μπανάκια για την απομάκρυνση των ψύλλων και το πέρασμα τους με μια χτένα ψύλλων είναι η καλύτερη ιδέα όσο χρονοβόρο κι αν είναι αυτό.

Συμβουλή
Πώς ξέρετε ότι η γάτα σας έχει ψύλλους; Εάν μπορείτε να δείτε λίγο καστανά ή μαύρα στίγματα στο δέρμα του κατοικίδιου ζώου σας, μπορεί να είναι κόπρανα ψύλλων. Βγάλτε ένα σε μια υγρή πετσέτα χαρτιού – αν γίνει κοκκινωπό, τότε είναι τα περιττώματα των ψύλλων και αυτό είναι το αίμα που βλέπετε.