Είτε πρόκειται για τα γλοιώδη μαύρα στίγματα στην κουρτίνα του μπάνιου σας ή κηλίδες από διαρροή στην κουζίνα σας, είναι σημάδια μούχλας και είναι κάτι περισσότερο από αντιαισθητικά.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, η μούχλα στο σπίτι μπορεί να σας κάνει να αρρωστήσετε, ειδικά εάν έχετε αλλεργίες ή άσθμα. Η έκθεση σε μούχλα μπορεί να ερεθίσει τα μάτια σας, το δέρμα, τη μύτη, το λαιμό και τους πνεύμονες.

Για τους ανθρώπους που είναι ευαίσθητοι στη μούχλα, η εισπνοή της μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις, συμπεριλαμβανομένων φτέρνισμα, καταρροή, κόκκινα μάτια, και δερματικό εξάνθημα . Σε άτομα με σοβαρές αλλεργίες, η μούχλα μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις και κυρίως δύσπνοια ενώ σε άτομα με άσθμα μπορεί επίσης να προκαλέσει κρίσεις άσθματος.

Διαβάστε πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα μούχλας ώστε να φροντίζετε τον εαυτό σας και το σπίτι σας .

Κρατήστε την μούχλα έξω από το σπίτι: Κάντε το σπίτι σας λιγότερο επιρρεπές στην μούχλα.
Το μυστικό είναι να ελέγχετε την ποσότητα της υγρασίας στον αέρα. Αφυγραντήρες και κλιματιστικά θα βοηθήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση. Η υγρασία θα πρέπει να είναι κάτω του 60%, ιδανικά μεταξύ 35 % και 50%. Μπορείτε να αγοράσετε μια πολύ φθηνή συσκευή για μέτρηση της υγρασίας του σπιτιού σας για να ελέγχετε.

Κρατήστε τους χώρους καθαρούς: Μούχλα μπορεί να εμφανιστεί σε ζεστό ή υγρό μπάνιο και σε υγρές κουζίνες. Επιφάνειες με αφρό, σαπούνι, λάδια, λίπη ή γράσο, σωληνώσεις κάτω από τον νιπτήρα ή στην κουζίνα είναι υποψήφιες για μούχλα, γι’αυτό κρατείστε τες καθαρές.
Ένας ανεμιστήρας ή ανοιχτό παράθυρο στο μπάνιο θα βοηθήσει να μειώσει την υγρασία.
Έχετε τα μάτια σας ανοιχτά σε περιοχές που μπορεί να μαζέψουν μούχλα όπως στα τηγάνια με λάδι χρησιμοποιημένο, στην πόρτα του ψυγείου ή στους κάδους των σκουπιδιών, ώστε να την απομακρύνετε αμέσως.

Εντοπίσετε την πηγή και απομακρύνετε την μούχλα: Εάν εντοπίσετε μούχλα σε μια σκληρή επιφάνεια στο σπίτι σας, όπως γυαλί, πλαστικό  ή κεραμίδι , καθαρίστε το χρησιμοποιώντας ένα διάλυμα χλωρίνης , σαπούνι και νερό , ή ένα εμπορικό προϊόν. Ωστόσο χρειάζεται να βρείτε την πηγή της για να την εμποδίσετε από το να συμβεί ξανά.
Για μούχλα σε γυψοσανίδες ίσως να χρειάζεστε επαγγελματικές συμβουλές.

Φιλτράρετε τον αέρα: Μια καλή μονάδα κλιματισμού με ένα ειδικό φίλτρο υψηλής απόδοσης καθαρισμού σωματιδίων του αέρα θα εμποδίσει την ανάπτυξη της μούχλας και θα την κρατήσει έξω από το σπίτι σας.

Αντιδράστε άμεσα: Γρήγορη δράση αποζημιώνει. Εάν εντοπίσετε μια διαρροή που φτάνει στο χαλί σας και το βρέχει, στεγνώστε εντός 48 ωρών για να εμποδίσετε την εμφάνιση της μούχλας. Σφουγγαρίστε το νερό από το πάτωμα και ελέγξετε για σωλήνες ή υδροροές που στάζουν. Μην καθυστερείτε να επιδιορθώσετε τέτοιου είδους προβλήματα διότι η υγρασία είναι πρόσφορο έδαφος για εμφάνιση μούχλας.