10 Είδη Οικιακής Χρήσης με Ημερομηνία Λήξης (1ο μέρος)

10 Είδη Οικιακής Χρήσης με Ημερομηνία Λήξης (1ο μέρος)

Μάθετε 10 είδη οικιακής χρήσης με ημερομηνία λήξης που νομίζατε ότι μπορείτε να τα χρησιμοποιείτε για πάντα ή έστω μέχρι να διαλυθούν. Στην πραγματικότητα, όμως, θα πρέπει να αντικαθίστανται κάθε λίγα χρόνια – διαφορετικά, μπορούν να έχουν αρνητικές παρενέργειες στην υγεία σας.
Συνήθως είμαστε προσεκτικές και ελέγχουμε ημερομηνίες λήξης στα τρόφιμα ώστε να αποφύγουμε να αρρωστήσουμε, ωστόσο παραμελούμε να εξετάζουμε άλλα αντικείμενα που χρησιμοποιούμε καθημερινά και τα οποία είναι δυνατόν να αναπαράγουν μικρόβια και ασθένειες. Πράγματα όπως πετσέτες, μαξιλάρια, παντόφλες, απολυμαντικά σπρέι και βούρτσες μαλλιών λήγουν ακριβώς όπως τα φαγητά.

1Μαξιλάρια (2-3 χρόνια)
Μετά από δύο με τρία χρόνια που έχετε ένα μαξιλάρι, ίσως είναι καιρός να το πετάξετε στα σκουπίδια.
Στα μαξιλάρια είναι γνωστό ότι κολλάνε νεκρά κύτταρα του δέρματος και ακάρεα σκόνης, τα οποία προκαλούν αλλεργίες.
Επιπλέον, τα μαξιλάρια παραμορφώνονται μετά από συνεχή χρήση, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει πόνο στον αυχένα και στην πλάτη.
Η αντικατάσταση των μαξιλαριών σας κάθε λίγα χρόνια θα σας βοηθήσει να κρατήσετε μακριά τις αλλεργίες και τον πόνο στον αυχένα σας.

2Παντόφλες (6 μήνες)
Οι παντόφλες είναι άνετα υποδήματα για να αλλάξετε μετά από μια κουραστική μέρα στα τακούνια και τα άβολα παπούτσια. Είναι μαλακές και βολικές όπως οι κάλτσες, αλλά στην προκειμένη περίπτωση πολύ σπάνια πλένονται. Αυτό σημαίνει ότι οι παντόφλες μπορούν να προκαλέσουν μολύνσεις από μύκητες και να εξαπλωθούν μικρόβια πιο εύκολα από τις κάλτσες. Επομένως, φροντίστε να πλένετε τις παντόφλες σας όσο πιο συχνά γίνεται. Πολλοί τύποι μπορούν να καθαριστούν εύκολα στο πλυντήριο ή με το χέρι. Ωστόσο βεβαιωθείτε ότι για λόγους υγιεινής τις αντικαθιστάτε κάθε 6 μήνες.

3Σφουγγάρια μπάνιου (2 εβδομάδες)
Για πολλούς ανθρώπους, η καλύτερη στιγμή για να πετάξουν ένα σφουγγάρι φαίνεται να είναι όταν αρχίσει να διαλύεται.
Ωστόσο τα σφουγγάρια είναι χειρότερα και από τις παντόφλες για την διατήρηση μύκητα και μούχλας και μπορεί να δημιουργήσουν δερματικά προβλήματα
Βράστε τα σε ζεστό νερό καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής τους για να περιορίσετε αυτούς τους κινδύνους.
Αντί να περιμένετε να διαλυθεί το σφουγγάρι σας, αντικαταστήστε το κάθε δύο εβδομάδες.

4Πετσέτες (1 έως 3 χρόνια)
Οι πετσέτες φτιάχνονται για να απορροφούν το νερό έτσι, προσφέρονται για να φιλοξενούν μούχλα και μύκητες. Επίσης, επειδή πλένονται συχνά, έχουν διάρκεια ζωής από 1 έως 3 χρόνια περίπου.
Ακόμη και αν πλένετε τις πετσέτες σας με ζεστό νερό και τις διατηρείτε καθαρές δεν μπορεί εξ ολοκλήρου να εξαλειφθούν τα μικρόβια, για αυτό το λόγο φροντίστε να τις αντικαθιστάτε τουλάχιστον κάθε 3 χρόνια.

5Οδοντόβουρτσες (3 μήνες)
Η απόκτηση μιας νέας οδοντόβουρτσας κάθε 3 μήνες είναι ιδανική – αλλά θα πρέπει επίσης, να αντικαταστήσετε την οδοντόβουρτσα σας κάθε φορά που οι τρίχες φθαρούν ή μετά από ένα κρυολόγημα ή γρίπη για να αποφύγετε να κολλήσετε ξανά από τα μικρόβια.

6Οξυζενέ (6 μήνες)
Το οξυζενέ χρησιμοποιείται για μικρές αμυχές και γρατζουνιές και είναι μια χημική ένωση πολύ ασταθής. Αυτό σημαίνει ότι με την πάροδο του χρόνου, διασπάται σε οξυγόνο και νερό, καθιστώντας το πλέον μη αποτελεσματικό ως απολυμαντικό. Αν και το οξυζενέ μπορεί να διαρκέσει έως και 3 χρόνια σε ένα σφραγισμένο μπουκάλι, μόλις ανοίξει η διάρκεια ζωής του περιορίζεται στους 6 μήνες, περίπου.

7Βούρτσα μαλλιών (1 έτος)
Οι βούρτσες πρέπει να καθαρίζονται προσεκτικά μία φορά την εβδομάδα και να αντικαθίστανται κάθε χρόνο. Εάν χρησιμοποιείτε μια βούρτσα με φυσικές τρίχες, θα πρέπει να την αντικαθιστάτε με καινούργια κάθε 7 έως 10 μήνες.

8Αρώματα, Eau de toilette (1-3 χρόνια)
Τα αρώματα με αιθέρια έλαια μπορούν να διαρκέσουν 3 χρόνια όταν αποθηκεύονται κλειστά και 2 χρόνια όταν αποθηκεύονται ανοιχτά. Το Eau de toilette παραμένει καλό έως και 4 χρόνια όταν το μπουκαλάκι είναι κλειστό και 2 χρόνια όταν το ανοίξετε. Αν θέλετε να παρατείνετε το άρωμά σας, φυλάξτε το σε δροσερό, σκοτεινό μέρος. Αλλά αν το χρώμα ή η οσμή αλλάξει, θεωρήστε ότι είναι ένα σημάδι ότι ήρθε η ώρα να το πετάξετε στα σκουπίδια.

9Πιπίλες (2 μήνες)
Θα πρέπει πάντα να αντικαθιστάτε τις πιπίλες μετά από 2 μήνες για λόγους υγιεινής. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις που θα πρέπει πραγματικά να αντικαταστήσετε την πιπίλα του μωρού σας προτού παρέλθουν οι 2 μήνες. Θα πρέπει να την αντικαταστήσετε κάθε φορά που παρατηρείτε μια ρωγμή ή σπάσιμο, ειδικά αν είναι λατέξ. Εάν το μωρό σας βγάζει δόντια, ελέγξτε την πιπίλα κάθε φορά που την χρησιμοποιεί γιατί γίνονται ρωγμές πιο συχνά από το συνηθισμένο.

10Αθλητικά (1 έτος)
Ακόμα κι αν δεν θεωρείτε τον εαυτό σας ένα πολύ αθλητικό άτομο, θα πρέπει να αντικαταστήσετε τα παπούτσια σας κάθε χρόνο. Μετά από 400 έως 450 χιλιόμετρα περπάτημα ή τρέξιμο, τα παπούτσια σας θα αρχίσουν να χάνουν το μαξιλάρι τους, γεγονός που μπορεί να βλάψει τις αρθρώσεις σας. Αν ασκείστε έντονα, μην περιμένετε ολόκληρο το χρόνο για να αντικαταστήσετε τα παπούτσια σας – παρακολουθήστε τα χιλιόμετρα και αντικαταστήστε τα παπούτσια όταν πλησιάσετε τα 400 – 450 χιλιόμετρα.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top