Το σχαροτήγανο κατασκευάζεται από χυτοσίδηρο ο οποίος είναι ανθεκτικός και εξαιρετικός αγωγός της θερμότητας. Μπορεί να καθαρίζεται εύκολα αλλά πρέπει να καθαριστεί προσεκτικά και σωστά ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία σκουριάς και να διατηρηθεί σε άριστη κατάσταση η αντικολλητική του επιφάνεια.
Διαβάστε πώς να καθαρίσετε το σχαροτήγανο χρησιμοποιώντας κοινά προϊόντα που βρίσκονται στα ντουλάπια της κουζίνας σας.
Συμβουλή
Το σχαροτήγανο δεν πρέπει να πλένεται στο πλυντήριο πιάτων. Το απορρυπαντικό και η υπερβολική έκθεση στο νερό μπορεί να οδηγήσει σε σκουριά και να καταστρέψει το φινίρισμα.
1Αφήστε το σχαροτήγανο να κρυώσει.
Συμβουλή
Μην βυθίσετε το σχαροτήγανο σε κρύο νερό για να κρυώσει γιατί μπορεί να προκληθούν μικρές ρωγμές στον χυτοσίδηρο.
2Απομακρύνετε τα υπολείμματα φαγητού.
Ενώ το σχαροτήγανο είναι ακόμα ζεστό, με μια πετσέτα απομακρύνετε τα υπολείμματα φαγητού ή τα καμμένα λίπη. Αν τα υπολείμματα είναι κολλημένα χρησιμοποιείστε βουρτσάκι κουζίνας με πλαστικές τρίχες. Μην χρησιμοποιήσετε ποτέ βουρτσάκι κουζίνας με μεταλλικές τρίχες ή σύρμα κουζίνας.
3Καθαρίστε με απορρυπαντικό πιάτων και νερό.
Βρέξτε ένα μαλακό σφουγγαράκι κουζίνας με ζεστό νερό και ρίξτε μερικές σταγόνες απορρυπαντικού πιάτων. Σκουπίστε καλά την επιφάνεια του σχαροτήγανου ώστε να καθαρίσει εντελώς.
4Ξεβγάλτε το και στεγνώστε το καλά.
Ξεβγάλτε καλά το σχαροτήγανο με ζεστό νερό και αμέσως στεγνώστε το με μια μαλακή και απορροφητική πετσέτα.
Συμβουλή
Μην αφήστε το σχαροτήγανο να στεγνώσει μόνο του γιατί το νερό μπορεί να προκαλέσει σκουριά.
Πώς να απομακρύνετε τη σκουριά από το σχαροτήγανο
1Με ένα βουρτσάκι κουζίνας με πλαστικές τρίχες ξύστε τις περιοχές όπου υπάρχει σκουριά.
2Σε ένα μικρό μπολ ανακατέψτε μια κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού και ένα φλυτζάνι μαγειρική σόδα.
3Απλώστε με το χέρι σας ή με ένα βουρτσάκι την αλοιφή στις σκουριασμένες περιοχές.
4Τοποθετείστε το σχαροτήγανο σε μια πλαστική σακούλα και κλείστε την.
5Αφήστε το να παραμείνει για 24 ώρες ώστε η αλοιφή λεμονιού-μαγειρικής σόδας να διαπάσει τη σκουριά.
6Στη συνέχεια, με ένα βουρτσάκι κουζίνας με πλαστικές τρίχες, τρίψτε το σχαροτήγανο ώστε να απομακρυνθούν όλα τα υπολείμματα σκουριάς.
7Ελέγξτε αν έχει απομακρυνθεί όλη η σκουριά. Αν όχι, επαναλάβατε τα παραπάνω βήματα.
8Ξεπλύνετε καλά το σχαροτήγανο με ζεστό νερό και στεγνώστε το με μια πετσέτα κουζίνας πριν το αποθηκεύσετε.