Πώς να Καθαρίσετε τα Μαγειρικά Σκεύη με Κεραμική Επίστρωση

Πώς να Καθαρίσετε τα Μαγειρικά Σκεύη με Κεραμική Επίστρωση

Τα μαγειρικά σκεύη με κεραμική επίστρωση είναι αρκετά δημοφιλή ως εναλλακτική λύση των παραδοσιακών αντικολλητικών μαγειρικών σκευών αν και είναι ακριβότερα. Αξίζουν το επιπλέον κόστος γιατί το φαγητό μαγειρεύεται ομοιόμορφα, απαιτεί λιγότερο λίπος κατά το μαγείρεμα και κυρίως δεν υπάρχουν οι επιβλαβείς χημικές ουσίες όπως στα συνηθισμένα αντικολλητικά μαγειρικά σκεύη.
Η κεραμική επίστρωση καθαρίζεται εύκολα όμως χρειάζεται, κατά διαστήματα, σχολαστικό καθαρισμό ειδικά αν έχει παραμείνει καμένα υπολείμματα φαγητού.

Διαβάστε πως να καθαρίσετε τα μαγειρικά σκεύη με κεραμική επίστρωση αποτελεσματικά και να τα χρησιμοποιείτε για πολλά χρόνια.

1Μετά από κάθε χρήση, αφήστε το σκεύος με την κεραμική επίστρωση να κρυώσει εντελώς πριν ξεκινήσετε το πλύσιμο του. Η κεραμική επίστρωση δεν πρέπει να υπόκειται σε μεγάλες αλλαγές θερμοκρασίας.

2Με ένα μαλακό σφουγγάρι ή πανί και με ζεστό νερό και υγρό απορρυπαντικό πιάτων καθαρίστε καλά το σκεύος.

Συμβουλές
Μην χρησιμοποιήσετε σύρμα, σκληρό σφουγγάρι ή άλλα λειαντικά εργαλεία γιατί μπορεί να καταστρέψουν την κεραμική επίστρωση.
Μην πλένετε τα σκεύη με κεραμική επίστρωση στο πλυντήριο πιάτων, αν και κάποιοι κατασκευαστές το επιτρέπουν, γιατί αυτό μειώνει τη διάρκεια ζωής τους.

3Ξεπλύνετε το μαγειρικό σκεύος με ζεστό νερό, στεγνώστε το με μια μαλακή πετσέτα πιάτων ή αφήστε το να στεγνώσει στον αέρα.

4Αν το μαγειρικό σκεύος έχει καμένα υπολείμματα φαγητού, βάλτε ζεστό νερό με μερικές σταγόνες απορρυπαντικού πιάτων και αφήστε το να μουλιάσει για 30 λεπτά.

5Στη συνέχεια, βουτήξτε σε μαγειρική σόδα ένα υγρό σφουγγάρι και τρίψτε το σκεύος για να αφαιρέσετε τα υπολείμματα.

6Αν δεν έχουν απομακρυνθεί όλα τα υπολείμματα, ρίξτε 1 φλυτζάνι λευκό ξύδι και 4 φλυτζάνια ζεστό νερό στο μαγειρικό σκεύος. Τοποθετείστε το στην εστία της κουζίνας σε χαμηλή θερμοκρασία για 5 λεπτά, στη συνέχεια βγάλτε το από την εστία και αφήστε το να κρυώσει. Τρίψτε το με μαλακό σφουγγάρι, ξεβγάλτε με ζεστό νερό και στεγνώστε με μαλακή πετσέτα ή στον αέρα.

Συμβουλές
Χρησιμοποιείτε μόνο πλαστικές, ξύλινες ή από σιλικόνη σπάτουλες, πηρούνες και κουτάλες όταν μαγειρεύετε σε μαγειρικά σκεύη με κεραμική επίστρωση.
Μην κόβετε τα φαγητά με μαχαίρι μέσα στο μαγειρικό σκεύος γιατί θα προκαλέσετε χαρακιές.
Μην μαγειρεύετε σε υψηλή θερμοκρασία.

Συντήρηση μαγειρικού σκεύους με κεραμική επίστρωση

Μετά από πολλές χρήσεις η κεραμική επίστρωση μπορεί να αποχρωματιστεί. Για να επαναφέρετε το φινίρισμα, ρίξτε αρκετό οξυζενέ 3% (αυτό που έχουμε στο κουτί πρώτων βοηθειών) ώστε να καλυφθεί όλος ο πάτος του σκεύους. Αφήστε το να παραμείνει για 30 λεπτά, στη συνέχεια ξεπλύνετε και στεγνώστε.
Το οξυζενέ έχει ήπια λευκαντική δράση και λόγω αυτού θα επαναφέρει το φινίρισμα.

Συμβουλή
Αν το οξυζενέ δεν αφρίσει όταν το ρίξετε στο σκεύος σημαίνει ότι δεν είναι φρέσκο, οπότε πρέπει να το αντικαταστήσετε με νέο.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top