Λευκαντικό Οξυγόνου ή Λευκαντικό Χλωρίνης

Λευκαντικό Οξυγόνου ή Λευκαντικό Χλωρίνης

Λευκαντικό οξυγόνου ή λευκαντικό χλωρίνης; Ίσως να μην έχετε αναρωτηθεί ποτέ αλλά μάλλον έχει έρθει η στιγμή να αποφασίσετε ποιο από τα δύο λευκαντικά πρέπει να χρησιμοποιείτε αποκλειστικά ή τουλάχιστον όσο το δυνατόν πιο συχνά.

Το λευκαντικό είναι μια χημική ουσία που βρίσκεται σε κάθε σπίτι και χρησιμοποιείται για την αφαίρεση λεκέδων και την απολύμανση. Οι δύο πιο συνηθισμένοι τύποι λευκαντικών είναι το λευκαντικό με οξυγόνο και το λευκαντικό με χλωρίνη. Διαβάστε παρακάτω τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του κάθε λευκαντικού, τις διαφορές τους και ποιος τύπος λευκαντικού είναι ασφαλέστερος.

Τι είναι το λευκαντικό και πώς δρα

Το λευκαντικό είναι μια χημική ουσία που αφαιρεί λεκέδες από ίνες, υφάσματα και επιφάνειες. Επίσης λόγω του τρόπου δράσης του λειτουργεί και ως απολυμαντικό, εξουδετερώνοντας βακτήρια και ιούς.

Όλοι οι τύποι λευκαντικών δρουν διασπώντας τους χημικούς δεσμούς των μορίων των λεκέδων με αποτέλεσμα οι λεκέδες να απομακρύνονται. Όταν πρόκειται για λευκαντικό χλωρίνης μετά τη διάσπαση των δεσμών, τα μόρια του υφάσματος ή της επιφάνειας δεν μπορούν πλέον να απορροφήσουν το φως και έτσι αποχρωματίζονται. Το λευκαντικό οξυγόνου διασπά, επίσης, τους δεσμούς των μορίων των λεκέδων με την απελευθέρωση του οξυγόνου μόλις εκτεθεί στο νερό. Αυτή η δράση επιτρέπει στα μόρια του υφάσματος ή της επιφάνειας να απορροφούν το φως και έτσι δεν αποχρωματίζονται.

Λευκαντικό χλωρίνης

Το λευκαντικό χλωρίνης περιέχει χλώριο και έχει ως δραστικό παράγοντα το υποχλωριώδες νάτριο. Διατίθεται στο εμπόριο ως υγρό και χρησιμοποιείται διαλυμένο σε νερό.
Πλεονεκτήματα: Iσχυρό λευκαντικό που λευκαίνει, απολυμαίνει και αποσμεί υφάσματα και επιφάνειες. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα περισσότερα λευκά υφάσματα εκτός από μετάξι, μάλλινο ή οποιοδήποτε άλλο ευαίσθητο ύφασμα.
Μειονεκτήματα: Εξαιρετικά βλαβερό για τον άνθρωπο, δεν πρέπει να έρθει σε επαφή με το δέρμα ή τα μάτια, δεν πρέπει να εισπνεύσετε τις αναθυμιάσεις που εκλύονται. Ο χώρος πρέπει να αερίζεται καλά και να φοράτε γάντια, γυαλιά και μάσκα όταν το χρησιμοποιείτε. Εξαιρετικά βλαβερό για το περιβάλλον. Αποχρωματίζει τα χρωματιστά υφάσματα. Καταστρέφει τις ίνες των ρούχων όταν χρησιμοποιείται συχνά.

Παρατήρηση
Μην αναμείξετε ποτέ λευκαντικό χλωρίνης με οποιοδήποτε άλλο καθαριστικό (πχ αμμωνία, λευκό ξύδι ή άλλα χημικά καθαριστικά).

Λευκαντικό οξυγόνου

Το λευκαντικό οξυγόνου δεν περιέχει χλώριο και έχει ως δραστικούς παράγοντες το υπερανθρακικό νάτριο και το υπεροξείδιο του υδρογόνου. Λειτουργεί απελευθερώνοντας οξυγόνο μόλις εκτεθεί στο νερό και έτσι απομακρύνει τους λεκέδες από τα υφάσματα. Διατίθεται στο εμπόριο είτε ως υγρό είτε ως σκόνη.
Πλεονεκτήματα: Ήπιο λευκαντικό που λευκαίνει και απολυμαίνει υφάσματα. Ασφαλές για τον άνθρωπο και φιλικό προς το περιβάλλον. Δεν διαβρώνει τις ίνες των υφασμάτων. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια στους περισσότερους τύπους υφασμάτων (εκτός από ρούχα και σε ταπετσαρίες, χαλιά) ακόμα και σε λινά. Δεν αποχρωματίζει τα χρωματιστά υφάσματα για αυτό λέγεται και ‘λευκαντικό των χρωματιστών’. Το λευκαντικό οξυγόνου μπορεί να αναμιχθεί με άλλα καθαριστικά.
Μειονεκτήματα: Δρα πιο αργά από το λευκαντικό χλωρίνης και χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να απομακρύνει τους λεκέδες. Είναι πιο ακριβό από το λευκαντικό χλωρίνης.

Λευκαντικό οξυγόνου ή λευκαντικό χλωρίνης;

Χωρίς αμφιβολία λευκαντικό οξυγόνου. Χρησιμοποιήστε το στο πλυντήριο ρούχων ή για πλύσιμο στο χέρι ή για τοπική αφαίρεση λεκέδων. Δεν είναι τοξικό, είναι ασφαλές και απαλό για τα χρωματιστά υφάσματα. Δεν προκαλεί βλάβες στον άνθρωπο και είναι φιλικό στο περιβάλλον. Βέβαια το λευκαντικό χλωρίνης κατέχει ακόμα μια θέση στο σπίτι μας αλλά χρησιμοποιήστε το με πολλή προσοχή και μόνο όταν είναι απόλυτα αναγκαίο.

Scroll to Top