Παραδοσιακά, το Πάσχα βάφουμε αυγά, συνήθως κόκκινα ή και σε άλλα χρώματα και χρησιμοποιούμε έτοιμες χημικές βαφές. Αυτές οι βαφές μπορεί να είναι τοξικές και είναι βέβαιο ότι δεν θέλετε να φάνε τα παιδιά σας αυτά τα αυγά.
Υπάρχει, όμως, μια εναλλακτική λύση, να φτιάξετε φυσικές βαφές πασχαλινών αυγών μόνες σας χρησιμοποιώντας προϊόντα όπως λαχανικά ή μπαχαρικά που έχετε στην κουζίνα σας και να πετύχετε όποιο χρώμα θέλετε είτε παστέλ είτε βαθύ.
Διαβάστε παρακάτω πώς να φτιάξετε τις φυσικές βαφές πασχαλινών αυγών.

Διαδικασία παρασκευής της βαφής πασχαλινών αυγών

Η διαδικασία παρασκευής της βαφής πασχαλινών αυγών είναι, περίπου, η ίδια για οποιοδήποτε λαχανικό, φρούτο ή μπαχαρικό, χρησιμοποιήσετε.
Βάλτε 4 φλυτζάνια ψιλοκομμένου λαχανικού ή φρούτου ή 4 κουταλιές της σούπας μπαχαρικού σε 4 φλυτζάνια νερό. Προσθέστε 2 κουταλιές της σούπας λευκό ξύδι και λίγο αλάτιΑφήστε το να σιγοβράσει για 30 λεπτά και στη συνέχεια να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Αφαιρέστε τα λαχανικά ή τα φρούτα και το υγρό που μένει είναι η βαφή για τα πασχαλινά αυγά. Τόσο εύκολα!

Συμβουλή
Αν χρησιμοποιήσετε λαχανικά που έχουν υγρασία από μόνα τους όπως σπανάκι, χρησιμοποιήστε λιγότερο νερό.

Λαχανικά-Φρούτα-Μπαχαρικά = Χρώμα

Παντζάρια = Βαθύ κόκκινο
Φλούδες από κόκκινα κρεμύδια = Ροζ έως κόκκινο
Φλούδες από κίτρινα κρεμύδια = Κίτρινο
Κόκκινο λάχανο = Μπλέ
Σπανάκι = Πράσινο
Καφές = Καφέ
Σκόνη τσίλι = Πορτοκαλί
Κίτρινες ή πράσινες φλούδες μήλου = Κίτρινο – πράσινο

Διαδικασία βαφής πασχαλινών αυγών

Βράστε τα αυγά για 15 λεπτά ώστε να γίνουν σφιχτά. Στη συνέχεια, αφήστε τα να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου.

Βάλτε τα αυγά στην κατσαρόλα που περιέχει τη φυσική βαφή πασχαλινών αυγών. Τοποθετήστε την κατσαρόλα στο ψυγείο για μερικές ώρες έως και όλο το βράδυ, ανάλογα με το πόσο σκούρο χρώμα θέλετε.

Συμβουλές
– Τα αυγά πρέπει να καλύπτονται εντελώς με τη βαφή.
– Η φυσική βαφή πασχαλινών αυγών χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να τα χρωματίσει.