Φτιάξτε το δικό σας φυσικό υγρό απορρυπαντικό πιάτων για πλύσιμο στο χέρι χρησιμοποιώντας φυσικά προϊόντα που είναι φιλικά για το περιβάλλον και μη βλαβερά για την υγεία σας.

Φυσικό υγρό απορρυπαντικό πιάτων

Σε μια κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους ρίξτε 2 φλυτζάνια (500ml) νερό και 1/4 φλυτζανιού (9gr) νιφάδες σαπουνιού.

Με μια κουτάλα ανακατέψτε καλά ώστε το σαπούνι να αναμειχθεί με το νερό.

Τοποθετείστε την κατσαρόλα στην κουζίνα και θερμάνετε για 10-15 λεπτά σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι το σαπούνι να λιώσει μέσα στο νερό.

Όταν όλο το σαπούνι έχει λιώσει, τραβήξτε την κατσαρόλα από το μάτι της κουζίνας και αφήστε το διάλυμα να κρυώσει για 10-15 λεπτά.

Συμβουλές
– Μην αφήσετε το μείγμα να βράσει. Αν παρατηρήσετε ότι αρχίζει να βράζει, χαμηλώστε τη θερμοκρασία.
– Ανακατεύετε το μείγμα καθώς θερμαίνεται. Με αυτόν τον τρόπο, το σαπούνι θα λιώσει πιο γρήγορα.

Όταν το διάλυμα έχει κρυώσει εντελώς, προσθέστε 1-2 κουταλιές της σούπας (15-30ml) λευκό ξύδι. Ανακατέψτε καλά ώστε το λευκό ξύδι να ενσωματωθεί πλήρως στο διάλυμα.

Παρατήρηση
– Αν προτιμάτε τη μυρωδιά του λεμονιού, αντικαταστήστε το λευκό ξύδι με χυμό λεμονιού. Τα δύο προϊόντα δρουν με παρόμοιο τρόπο, δηλαδή διασπούν τα λίπη κατά το πλύσιμο.
– Η ποσότητα του λευκού ξυδιού εξαρτάται από τη ρευστότητα του διαλύματος νερού-σαπουνιού. Αν είναι αρκετά παχύρευστο, προσθέστε 2 κουταλιές της σούπας λευκό ξύδι, διαφορετικά προσθέστε 1 κουταλιά.

Αφήστε το διάλυμα να κρυώσει εντελώς για 15-20 λεπτά και στη συνέχεια μεταφέρετε το σε ένα μπουκάλι μεή χωρίς ψεκαστήρα και τοποθετήστε στον νεροχύτη της κουζίνας σας.

Φυσικό υγρό απορρυπαντικό πιάτων με αιθέρια έλαια

Σε μια κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους ρίξτε 1 1/2 φλυτζάνια (350ml) νερό και 1/4 φλυτζανιού (9gr) νιφάδες σαπουνιού Καστίλης.

Σημείωση
Το σαπούνι Καστίλης είναι λευκό σαπούνι υψηλής ποιότητας που παράγεται από ελαιόλαδο ή άλλα φυτικά έλαια, δηλαδή δεν περιέχει καθόλου ζωικά λίπη. Παρασκευάστηκε για πρώτη φορά στην Καστίλη της Ισπανίας από όπου πήρε και το όνομα του.

Με μια κουτάλα ανακατέψτε καλά ώστε το σαπούνι να αναμειχθεί με το νερό.

Τοποθετείστε την κατσαρόλα στην κουζίνα και θερμάνετε το διάλυμα σε μέση έως υψηλή θερμοκρασία. Σε 5-10 λεπτά το σαπούνι θα έχει λιώσει εντελώς στο νερό. Βγάλτε την κατσαρόλα από το μάτι της κουζίνας.

Συμβουλή
Ανακατεύετε το διάλυμα συνεχώς για να λιώσει το σαπούνι πιο γρήγορα.

Τοποθετείστε την κατσαρόλα στην κουζίνα και θερμάνετε το διάλυμα σε μέση έως υψηλή θερμοκρασία. Σε 5-10 λεπτά το σαπούνι θα έχει λιώσει εντελώς στο νερό. Βγάλτε την κατσαρόλα από το μάτι της κουζίνας.

Προσθέστε 1/4 του φλυτζανιού (60ml) υγρό σαπούνι Καστίλης, 2 1/2 κουταλάκια του γλυκού σόδα πλυσίματος και 1/2 κουταλάκι του γλυκού γλυκερίνη. Ανακατέψτε καλά μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως όλα τα συστατικά.

Αφήστε το μείγμα να παραμείνει για 24 ώρες. Ανακατεύετε το κατά διαστήματα ώστε να έχετε την αίσθηση της πυκνότητας του. Με την πάροδο του χρόνου το μείγμα θα γίνεται πιο παχύρευστο.
Αν είναι πολύ λεπτόρευστο προσθέστε 1/2 κουταλάκι του γλυκού σόδα πλυσίματος και θερμάνετε το ξανά. Στη συνέχεια αφήστε το να παραμείνει πάλι.

Όταν το φυσικό υγρό απορρυπαντικό πιάτων φτάσει στην κατάλληλη πυκνότητα, ρίξτε 15-20 σταγόνες από το αιθέριο έλαιο της προτίμησης σας.

Σημείωση
Οποιοδήποτε αιθέριο έλαιο είναι κατάλληλο. Όμως τα αιθέρια έλαια εσπεριδοειδών όπως λεμονιού, πορτοκαλιού ή lime είναι πιο αποτελεσματικά στη διάσπαση των λιπών.