Η σόδα πλυσίματος, όπως έχει ήδη αναφερθεί σε άλλο άρθρο, είναι ένα ισχυρό και ‘πράσινο’ καθαριστικό, το οποίο, όμως συχνά είναι δυσεύρετο. Υπάρχει ένας εύκολος τρόπος, που θα περιγράψουμε παρακάτω, πώς να φτιάξετε σόδα πλυσίματος στο σπίτι από τη μαγειρική σόδα.

Παρατηρήσεις
– Η σόδα πλυσίματος δεν είναι το ίδιο με τη μαγειρική σόδα. Είναι διαφορετικές ενώσεις και χρησιμοποιούνται για διαφορετικούς σκοπούς.
– Η σόδα πλυσίματος ή σόδα τέφρας είναι ένα φυσικό, ισχυρό καθαριστικό, το οποίο, επίσης, είναι καυστικό και μη βρώσιμο.
– Να φοράτε γάντια όταν την χρησιμοποιείτε για να μην έρθει σε επαφή με το δέρμα σας.
– Να προσέξετε ώστε να μην την εισπνεύσετε.

Πάρτε ένα μεταλλικό, ρηχό ταψί φούρνου και ένα σακουλάκι, περίπου, 500 γραμμάρια μαγειρική σόδα.

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200° C.

Ρίξτε τη μαγειρική σόδα στο ταψί και απλώστε την ώστε να δημιουργηθεί ένα λεπτό, ομοιόμορφο στρώμα 1/2 εκατοστού, περίπου. Βεβαιωθείτε ότι η μαγειρική σόδα έχει απλωθεί ομοιόμορφα και σε λεπτό πάχος, γιατί αυτό βοηθά την διεργασία.

Ψήστε τη μαγειρική σόδα για 30 λεπτά. Ανακατέψτε κάθε 15 λεπτά για να επιταχύνετε τη μετατροπή και να βεβαιώνεστε ότι συμβαίνει με ομοιόμορφο τρόπο.

Αφού περάσουν τα 30 λεπτά, ελέγξτε αν η μαγειρική σόδα έχει μετατραπεί σε σόδα πλυσίματος. Θα  το καταλάβετε από την υφή της. Η μαγειρική σόδα είναι σαν πούδρα, ενώ η σόδα πλυσίματος είναι κοκκώδης και θαμπή.

Όταν η μαγειρική σόδα έχει μετατραπεί σε σόδα πλυσίματος, αφήστε τη να κρυώσει στον αέρα σε θερμοκρασία δωματίου.
Αφού κρυώσει, αποθηκεύστε την σε ένα γυάλινο βάζο που κλείνει αεροστεγώς.

Αφού κρυώσει, αποθηκεύστε την σε ένα γυάλινο βάζο που κλείνει αεροστεγώς.
Προσέξτε να μην την εισπνεύσετε κατά την μεταφορά από το ταψί στο βάζο.