Ένας αποτελεσματικός και φυσικός τρόπος για να ξεβουλώσετε την αποχέτευση είναι με τη χρήση μαγειρικής σόδας και λευκού ξυδιού.
Η μαγειρική σόδα, γνωστή και ως διττανθρακική σόδα, είναι ένα φυσικό και ασφαλές προϊόν που βρίσκεται σε κάθε κουζίνα. Η ελαφρώς αλκαλική της σύνθεση βοηθά στη διάσπαση λιπαρών ουσιών, οργανικών υπολειμμάτων και βρωμιάς που συσσωρεύονται στους σωλήνες, καθιστώντας την αποτελεσματική στην απόφραξη των αποχετεύσεων. Οι απολυμαντικές της ιδιότητες καταπολεμούν τα βακτήρια και τους μύκητες που προκαλούν δυσάρεστες οσμές.
Το λευκό ξύδι είναι ένα φυσικό και ισχυρό καθαριστικό που χρησιμοποιείται σε πολλές εργασίες στον καθαρισμό του σπιτιού. Χάρη στην όξινη σύστασή του, έχει την ικανότητα να διαλύει άλατα, λίπη και βρωμιές, ενώ παράλληλα λειτουργεί ως απολυμαντικό και αποσμητικό. Είναι ένα προϊόν ασφαλές, οικονομικό και φιλικό προς το περιβάλλον.
Ο συνδυασμός της μαγειρικής σόδας και του λευκού ξυδιού αποτελεί μια ισχυρή και φυσική λύση για την απόφραξη της αποχέτευσης.
Τι θα χρειαστείτε
- Υγρό σαπούνι πιάτων
- Μαγειρική σόδα
- Λευκό ξύδι
- Βραστό νερό
- Αλάτι
- Χωνί
Πώς να Ξεβουλώσετε την Αποχέτευση με Μαγειρική Σόδα και Λευκό Ξύδι
Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να ξεβουλώσετε την αποχέτευση.
1 Βράστε νερό σε μια τσαγιέρα ή στον βραστήρα.
2 Ρίξτε λίγο υγρό σαπούνι πιάτων στην αποχέτευση για να διασπαστούν τα λίπη και στη συνέχεια, ρίξτε προσεκτικά το βραστό νερό.
3 Ρίξτε 1 φλυτζάνι μαγειρική σόδα στην αποχέτευση. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια μεζούρα ή ένα χωνί αν η αποχέτευση έχει μικρή διάμετρο και είναι δύσκολη η απευθείας έκχυση.
4 Ρίξτε 1 φλυτζάνι λευκό ξύδι. Το λευκό ξύδι και η μαγειρική σόδα όταν αναμιγνύονται αντιδρούν μεταξύ τους προκαλώντας αφρό. Ο αφρός βοηθά στην απομάκρυνση των στερεών υπολειμμάτων στην αποχέτευση.
5 Αφήστε το μείγμα να παραμείνει για 15-30 λεπτά, ώστε να διασπάσει τα υπολείμματα που φράζουν την αποχέτευση.
6 Βράστε 2 φλυτζάνια νερό και ρίξτε τα αργά στην αποχέτευση. Αυτό θα βοηθήσει να καθαρίσει τα υπολείμματα που έχουν χαλαρώσει.
7 Αν η αποχέτευση έχει ξεβουλώσει, ρίξτε ζεστό νερό από τη βρύση για να απομακρυνθούν τυχόν υπολείμματα. Αν δεν έχει ξεβουλώσει, επαναλάβετε τη διαδικασία.
Αν ακολουθήσετε 2 φορές την παραπάνω διαδικασία και η αποχέτευση δεν έχει ξεβουλώσει, δοκιμάστε τη μέθοδο με μαγειρική σόδα και αλάτι.
Πώς να Ξεβουλώσετε την Αποχέτευση με Μαγειρική Σόδα και Αλάτι
Αυτή η μέθοδος λειτουργεί καλύτερα αν αφήσετε το μείγμα, μαγειρικής σόδας-αλατιού να παραμείνει στην αποχέτευση για αρκετές ώρες.
1 Ρίξτε 1 φλυτζάνι μαγειρική σόδα στη βουλωμένη αποχέτευση.
2 Ρίξτε 1/2 φλυτζάνι αλάτι.
3 Αφήστε το μείγμα να παραμείνει αρκετές ώρες (ίσως όλη τη νύχτα).
4 Βράστε 2 φλυτζάνια νερό και ρίξτε τα στην αποχέτευση.
5 Αφήστε να τρέξει στην αποχέτευση ζεστό νερό της βρύσης για να ξεπλυθεί. Σε περίπτωση που δεν έχει ξεβουλώσει, επαναλάβετε τη διαδικασία.
Αν δεν ξεβούλωσε η αποχέτευση με καμία από τις παραπάνω μεθόδους, θα πρέπει να αποσυναρμολογηθεί για να καθαριστεί, οπότε σκεφτείτε το ενδεχόμενο να καλέσετε κάποιον ειδικό.
Συχνές Ερωτήσεις
1. Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζονται οι αποχετεύσεις;
Μπορείτε να καθαρίζετε τις αποχετεύσεις 1 φορά την εβδομάδα χρησιμοποιώντας βραστό νερό και υγρό σαπούνι πιάτων.
Στην περίπτωση που παρατηρήσετε ότι το νερό δεν αποστραγγίζεται γρήγορα, εφαρμόστε τη μέθοδο με μαγειρική σόδα και λευκό ξύδι. Επίσης, για να διατηρείτε καθαρή την αποχέτευση εφαρμόστε κάποια από τις μεθόδους 1 φορά το μήνα.
2. Οι μέθοδοι είναι ασφαλείς για όλους τους τύπους σωλήνων;
Ναι, η μαγειρική σόδα, το λευκό ξύδι και το αλάτι είναι ασφαλή για τους περισσότερους σωλήνες, συμπεριλαμβανομένων των πλαστικών και μεταλλικών.
3. Πώς να προστατεύσετε τις αποχετεύσεις από το να φράξουν;
Μην ρίχνετε λάδι ή λίπη στην αποχέτευση. Σκουπίστε τα μαγειρικά σκεύη με χαρτί κουζίνας ώστε να απορροφηθεί το περισσότερο λάδι ή λίπος πριν τα πλύνετε.
Στην αποχέτευση της μπανιέρας, βάλτε καπάκι ώστε οι τρίχες ή άλλα σωματίδια να μην τη βουλώνουν.
Ρίχνετε, συχνά, βραστό νερό και υγρό σαπούνι πιάτων για να αποτρέψετε τη συσσώρευση λιπαρών υπολειμμάτων.