Πώς να Καθαρίσετε τον Φούρνο Μικροκυμάτων

Πώς να Καθαρίσετε τον Φούρνο Μικροκυμάτων

Ο φούρνος μικροκυμάτων είναι μια απαραίτητη συσκευή στις περισσότερες κουζίνες. Τον χρησιμοποιούμε είτε για ζέσταμα μαγειρεμένων φαγητών είτε για την παρασκευή μικρογευμάτων. Μετά από μερικές χρήσεις στο εσωτερικό του συσσωρεύονται υπολείμματα φαγητών που πρέπει να απομακρυνθούν.

Διαβάστε παρακάτω πώς να καθαρίσετε τον φούρνο μικροκυμάτων εύκολα και με φυσικά προϊόντα.

Τι θα χρειαστείτε

  • Λευκό ξύδι
  • Λεμόνι ή πορτοκάλι ή lime
  • Μαγειρική σόδα
  • Υγρό απορρυπαντικό πιάτων
  • Ζεστό νερό

1  Σε ένα μπολ, ρίξτε 1 φλυτζάνι νερό, 2 ή 3 φέτες λεμονιού ή πορτοκαλιού ή lime και 1 κουταλιά της σούπας λευκό ξύδι.
2  Τοποθετήστε το μπολ στον φούρνο μικροκυμάτων. Ρυθμίστε τη λειτουργία του στα 5 λεπτά ώστε να βράσει το διάλυμα και να δημιουργηθεί ατμός που θα καλύψει το εσωτερικό του φούρνου μικροκυμάτων.

Συμβουλή
Τοποθετήστε ένα ξύλινο καλαμάκι μέσα στο μπολ για να εμποδίσετε τυχόν σπάσιμο του γυάλινου μπολ από την υπερθέρμανση.

3 Αφού περάσουν τα 5 λεπτά, μην ανοίξετε την πόρτα του φούρνου μικροκυμάτων. Περιμένετε 5 λεπτά ακόμα και μετά ανοίξτε την πόρτα. Ο ατμός θα δράσει και θα μαλακώσει τα υπολείμματα φαγητών και επίσης δεν θα κινδυνέψετε να σας κάψει.
4 Αφού περάσουν τα 5 λεπτά, ανοίξτε την πόρτα και αφαιρέστε το μπολ που θα είναι πλέον ζεστό αλλά όχι καυτό. Αφαιρέστε το περιστρεφόμενο δίσκο που βρίσκεται μέσα στον φούρνο μικροκυμάτων για να τον καθαρίσετε πιο εύκολα.

Συμβουλή
Για να είστε ασφαλείς, φορέστε γάντι φούρνου όταν απομακρύνετε το μπολ από τον φούρνο μικροκυμάτων.

5 Αφήστε τον περιστρεφόμενο δίσκο του φούρνου μέσα στον νεροχύτη για να το πλύνετε αργότερα με ζεστό νερό και απορρυπαντικό πιάτων.
6 Βουτήξτε ένα καθαρό σφουγγάρι κουζίνας ή ένα πανί μικροϊνών στο διάλυμα νερού-λεμονιού-λευκού ξυδιού, στύψτε το και σκουπίστε όλες τις πλευρές του φούρνου. Ξεπλένετε συχνά το σφουγγάρι.
Αν τα υπολείμματα φαγητού δεν έχουν απομακρυνθεί εντελώς, βουτήξτε το υγρό σφουγγάρι ή το πανί σε μαγειρική σόδα και τρίψτε απαλά τις επιφάνειες. Η μαγειρική σόδα δρα ως ήπιο λειαντικό και θα βοηθήσει να απομακρυνθούν τα υπολείμματα φαγητού.
7 Βουτήξτε το σφουγγάρι ή το πανί στο καθαριστικό διάλυμα και καθαρίστε το εσωτερικό της πόρτας του φούρνου μικροκυμάτων. Αν υπάρχουν λιπαρά υπολείμματα στην πόρτα, ανακατέψτε σε 1 φλυτζάνι ζεστό νερό, 1 κουταλάκι του γλυκού υγρό απορρυπαντικό πιάτων. Βουτήξτε το σφουγγάρι στο διάλυμα και καθαρίστε την πόρτα.
8 Χρησιμοποιήστε το διάλυμα νερού-λεμονιού για να καθαρίσετε το εξωτερικό της πόρτας του φούρνου μικροκυμάτων. Με ένα καθαρό πανί μικροϊνών που δεν αφήνει χνούδια, καθαρίστε με προσοχή τον πίνακα ελέγχου και τη χειρολαβή του φούρνου.
9 Γεμίστε τον νεροχύτη ή μια λεκάνη με ζεστό νερό και ρίξτε μερικές σταγόνες υγρό απορρυπαντικό πιάτων, πλύνετε τον περιστρεφόμενο δίσκο και τα υπόλοιπα εξαρτήματα. Στη συνέχεια, στεγνώστε τα με ένα πανί μικροϊνών που δεν αφήνει χνούδια και τοποθετήστε τα ξανά στον φούρνο μικροκυμάτων.

Scroll to Top