Οξυζενέ: Ήπιο Λευκαντικό και Απολυμαντικό

Οξυζενέ: Ήπιο Λευκαντικό και Απολυμαντικό

Το οξυζενέ είναι ένα ήπιο λευκαντικό και απολυμαντικό που δίνει λύσεις στο καθάρισμα επιφανειών και αντικειμένων στο σπίτι ή στο πλύσιμο των ρούχων. Και επιπλέον είναι φιλικό για το περιβάλλον.
Σε αραιό διάλυμα 3% μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο πλύσιμο των ρούχων αντί για άλλα χημικά λευκαντικά όπως η χλωρίνη. Διασπάται σε νερό και οξυγόνο και δρα όπως τα άλλα οξυγονούχα λευκαντικά βοηθώντας στην απομάκρυνση των λεκέδων από τα ρούχα, στη λεύκανση των άσπρων ρούχων, στην αναζωογόνηση των χρωμάτων στα χρωματιστά ρούχα.
Το οξυζενέ είναι εξαιρετικά ευαίσθητο στο φως και γι’αυτό πρέπει να φυλάσσεται σε αδιαφανή δοχεία για να μην χάσει τις λευκαντικές του ιδιότητες.
Η διάρκεια ζωής του, σε δοχείο που δεν έχει ανοιχτεί, είναι έως 1 χρόνο. Όταν όμως το δοχείο ανοιχτεί, καλό είναι να χρησιμοποιηθεί μέσα σε 4 έως 6 εβδομάδες.
Για να βεβαιωθείτε ότι το διάλυμα οξυζενέ που έχετε πολύ καιρό είναι ακόμα αποτελεσματικό, απλά ρίξτε λίγο σε ένα ποτήρι. Αν αφρίσει μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε, διαφορετικά πρέπει να προμηθευτείτε καινούργιο.
Διαβάστε τις χρήσεις του οξυζενέ στο πλύσιμο των ρούχων, στον καθαρισμό λεκέδων στα ρούχα ή άλλες επιφάνειες, στην αντιμετώπιση της μούχλας, στην απολύμανση του ξύλου κοπής.

Προσοχή
Μην αναμείξετε ποτέ οξυζενέ με οικιακή αμμωνία, χλωρίνη ή λευκό ξύδι γιατί θα παραχθούν επιβλαβή αέρια.

1Λευκαντικό και αντιμυκητισιακό στο πλύσιμο
Προσθέστε 1 φλυτζάνι διάλυμα 3% οξυζενέ στο πλύσιμο των λευκών αντικαθιστώντας τη χλωρίνη ή άλλα χημικά λευκαντικά,  θα τα λευκάνει και θα τα λαμπρύνει. Το οξυζενέ έχει, επίσης, εξαιρετική αντιμυκητιασική δράση οπότε χρησιμοποιώντας το στο πλύσιμο των πετσετών του μπάνιου θα εξαφανίσει τις δυσάρεστες οσμές.

2Καθαριστικό λεκέδων από κρασί, σοκολάτα ή γρασίδι
Φτιάξτε το δικό σας καθαριστικό λεκέδων, αναμειγνύοντας 2 μέρη οξυζενέ 3% με 1 μέρος υγρό απορρυπαντικό πιάτων.
Εφαρμόστε το στην περιοχή του λεκέ και τρίψτε ελαφρά με μια παλιά οδοντόβουρτσα. Αφήστε το να παραμείνει για λίγα λεπτά και κατόπιν ξεπλύνετε το ρούχο, καλά, με κρύο νερό.
Ελέγξτε αν ο λεκές έχει απομακρυνθεί. Αν όχι, ακολουθήστε ξανά την ίδια διαδικασία μέχρι ο λεκές να εξαφανιστεί. Στη συνέχεια πλύνετε το ρούχο ως συνήθως.
Το ίδιο καθαριστικό λεκέδων και με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για την απομάκρυνση των λεκέδων από το χαλί ή την ταπετσαρία των επίπλων. Δοκμάστε το, πρώτα, σε ένα κρυφό σημείο του χαλιού ή της ταπετσαρίας για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα προκαλέσει κάποια ζημιά.

3Εξοντωτικό της μούχλας
Εξοντώστε τη μούχλα από το μπάνιο ή όποιο άλλο σημείο του σπιτιού χρησιμοποιώντας οξυζενέ. Ψεκάστε με οξυζενέ τα σημεία που υπάρχει μούχλα και αφήστε το να παραμείνει για 30 λεπτά περίπου. Κατόπιν καθαρίστε την περιοχή.
Το οξυζενέ θα εξοντώσει τη μούχλα αλλά δεν θα αφαιρέσει τους λεκέδες της, θα πρέπει να τους αφαιρέσετε με άλλο τρόπο.

4Καθαριστικό της λεκάνης
Ρίξτε 1/2 φλυτζάνι οξυζενέ στη λεκάνη της τουαλέτας για να την καθαρίσετε και να την απολυμάνετε. Αφήστε το να παραμείνει για 30 λεπτά περίπου και κατόπιν απομακρύνετε το με νερό και το βουρτσάκι της τουαλέτας.

5Καθαριστικό των σφουγγαριών της κουζίνας και του μπάνιου
Μουλιάστε τα σφουγγάρια της κουζίνας και του μπάνιου σε διάλυμα από ίσα μέρη οξυζενέ και νερού. Αφήστε τα να παραμείνουν για αρκετή ώρα. Το οξυζενέ θα τα καθαρίσει και θα απομακρλυνει τις δυσάρεστες οσμές. Αν τα σφουγγάρια δεν καθαρίσουν τότε πρέπει να σκεφτείτε ότι είναι καιρός να τα αντικαταστήσετε με καινούργια.

6Καθαριστικό και απολυμαντικό του ξύλου κοπής
Σε τακτά χρονικά διαστήματα, ψεκάζετε με οξυζενέ 3% το ξύλο κοπής και με ένα πανί ή χαρτί κουζίνας τρίψτε ώστε να εισχωρήσει στους πόρους του ξύλου. Με αυτόν τον τρόπο θα καθαρίσει και θα απολυμανθεί, καθώς το οξυζενέ δρα και ως αντιβακτηριδιακό.
Διαβάστε αναλυτικά “Πώς να Καθαρίσετε, Απολυμάνετε και Αναζωογονήσετε το Ξύλο Κοπής“.

7Απολυμαντικό του ψυγείου
Αφού καθαρίσετε το ψυγείο, ψεκάστε στο εσωτερικό του οξυζενέ και αφήστε το να παραμείνει για 30 λεπτά τουλάχιστον. Το οξυζενέ θα εξοντώσει τα βακτήρια που ίσως έχουν παραμείνει. Στη συνέχεια, βουτήξτε ένα μαλακό πανί σε καθαρό νερό και σκουπίστε το εσωτερικό του ψυγείου για να απομακρύνετε το οξυζενέ.

8Καθαριστικό των αρμών στα πλακάκια της κουζίνας ή του μπάνιου
Στους αρμούς των πλακιδίων της κουζίνας ή του μπάνιου συχνά εμφανίζεται μούχλα. Ψεκάστε οξυζενέ, αφήστε το να παραμείνει για λίγα λεπτά και στη συνέχεια σκουπίστε. Επίσης, για να λευκάνετε τους αρμούς φτιάξτε μια αλοιφή με μαγειρική σόδα και οξυζενέ και απλώστε την στους αρμούς. Αφήστε την να παραμείνει για 5 λεπτά και κατόπιν απομακρύνετε την.

9Λαμπρυντικό για τους καθρέφτες
Ψεκάστε οξυζενέ στον καθρέφτη και σκουπίστε το με ένα μαλακό πανί που δεν αφήνει χνούδια (Πανάκια Bamboo). Ο καθρέφτης σας θα αστράψει!

10Καθαριστικό λεκέδων από ιδρώτα στα λευκά ρούχα
Σε ένα μπολ ρίξτε 1/4 του φλυτζανιού (60ml) οξυζενέ, 1/4 του φλυτζανιού (40gr) μαγειρική σόδα και 1/4 του φλυτζανιού (60gr) νερό. Ανακατέψτε καλά για να ενωθούν τα συστατικά. Βουτήξτε μια βούρτσα με μαλακές τρίχες στο διάλυμα και τρίψτε την περιοχή του λεκέ. Αφήστε το καθαριστικό να παραμείνει για 30 λεπτά τουλάχιστον και στη συνέχεια πλύνετε το ρούχο ως συνήθως.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top