Το οξυζενέ είναι ένα ήπιο λευκαντικό και απολυμαντικό που δίνει λύσεις στο καθάρισμα επιφανειών και αντικειμένων στο σπίτι ή στο πλύσιμο των ρούχων. Και επιπλέον είναι φιλικό για το περιβάλλον.
Σε αραιό διάλυμα 3% μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο πλύσιμο των ρούχων αντί για άλλα χημικά λευκαντικά όπως η χλωρίνη. Διασπάται σε νερό και οξυγόνο και δρα όπως τα άλλα οξυγονούχα λευκαντικά βοηθώντας στην απομάκρυνση των λεκέδων από τα ρούχα, στη λεύκανση των άσπρων ρούχων, στην αναζωογόνηση των χρωμάτων στα χρωματιστά ρούχα.
Το οξυζενέ είναι εξαιρετικά ευαίσθητο στο φως και γι’αυτό πρέπει να φυλάσσεται σε αδιαφανή δοχεία για να μην χάσει τις λευκαντικές του ιδιότητες.
Η διάρκεια ζωής του, σε δοχείο που δεν έχει ανοιχτεί, είναι έως 1 χρόνο. Όταν όμως το δοχείο ανοιχτεί, καλό είναι να χρησιμοποιηθεί μέσα σε 4 έως 6 εβδομάδες.
Για να βεβαιωθείτε ότι το διάλυμα οξυζενέ που έχετε πολύ καιρό είναι ακόμα αποτελεσματικό, απλά ρίξτε λίγο σε ένα ποτήρι. Αν αφρίσει μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε, διαφορετικά πρέπει να προμηθευτείτε καινούργιο.

Διαβάστε τις χρήσεις του οξυζενέ στο πλύσιμο των ρούχων, στον καθαρισμό λεκέδων στα ρούχα ή άλλες επιφάνειες, στην αντιμετώπιση της μούχλας, στην απολύμανση του ξύλου κοπής.

Προσοχή
Μην αναμείξετε ποτέ οξυζενέ με οικιακή αμμωνία, χλωρίνη ή λευκό ξύδι γιατί θα παραχθούν επιβλαβή αέρια.

Ως λευκαντικό και αντιμυκητισιακό στο πλύσιμο
Προσθέστε 1 φλυτζάνι διάλυμα 3% οξυζενέ στο πλύσιμο των λευκών αντικαθιστώντας τη χλωρίνη ή άλλα χημικά λευκαντικά,  θα τα λευκάνει και θα τα λαμπρύνει. Το οξυζενέ έχει, επίσης, εξαιρετική αντιμυκητιασική δράση οπότε χρησιμοποιώντας το στο πλύσιμο των πετσετών του μπάνιου θα εξαφανίσει τις δυσάρεστες οσμές.

Ως καθαριστικό λεκέδων από κρασί, σοκολάτα, γρασίδι και ιδρώτα
Φτιάξτε το δικό σας καθαριστικό λεκέδων, αναμειγνύοντας 2 μέρη οξυζενέ 3% με 1 μέρος υγρό απορρυπαντικό πιάτων.
Εφαρμόστε το στην περιοχή του λεκέ και τρίψτε ελαφρά με μια παλιά οδοντόβουρτσα. Αφήστε το να παραμείνει για λίγα λεπτά και κατόπιν ξεπλύνετε το ρούχο, καλά, με κρύο νερό.
Ελέγξτε αν ο λεκές έχει απομακρυνθεί. Αν όχι, ακολουθήστε ξανά την ίδια διαδικασία μέχρι ο λεκές να εξαφανιστεί. Στη συνέχεια πλύνετε το ρούχο ως συνήθως.
Το ίδιο καθαριστικό λεκέδων και με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για την απομάκρυνση των λεκέδων από το χαλί ή την ταπετσαρία των επίπλων. Δοκμάστε το, πρώτα, σε ένα κρυφό σημείο του χαλιού ή της ταπετσαρίας για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα προκαλέσει κάποια ζημιά.

Ως εξοντωτικό της μούχλας
Εξοντώστε τη μούχλα από το μπάνιο ή όποιο άλλο σημείο του σπιτιού χρησιμοποιώντας οξυζενέ. Ψεκάστε με οξυζενέ τα σημεία που υπάρχει μούχλα και αφήστε το να παραμείνει για 30 λεπτά περίπου. Κατόπιν καθαρίστε την περιοχή.
Το οξυζενέ θα εξοντώσει τη μούχλα αλλά δεν θα αφαιρέσει τους λεκέδες της, θα πρέπει να τους αφαιρέσετε με άλλο τρόπο.

Ως καθαριστικό της λεκάνης
Ρίξτε 1/2 φλυτζάνι οξυζενέ στη λεκάνη της τουαλέτας για να την καθαρίσετε και να την απολυμάνετε. Αφήστε το να παραμείνει για 30 λεπτά περίπου και κατόπιν απομακρύνετε το με νερό και το βουρτσάκι της τουαλέτας.

Ως καθαριστικό των σφουγγαριών της κουζίνας και του μπάνιου
Μουλιάστε τα σφουγγάρια της κουζίνας και του μπάνιου σε διάλυμα από ίσα μέρη οξυζενέ και νερού. Αφήστε τα να παραμείνουν για αρκετή ώρα. Το οξυζενέ θα τα καθαρίσει και θα απομακρλυνει τις δυσάρεστες οσμές. Αν τα σφουγγάρια δεν καθαρίσουν τότε πρέπει να σκεφτείτε ότι είναι καιρός να τα αντικαταστήσετε με καινούργια.

Ως καθαριστικό και απολυμαντικό του ξύλου κοπής
Σε τακτά χρονικά διαστήματα, ψεκάζετε με οξυζενέ 3% το ξύλο κοπής και με ένα πανί ή χαρτί κουζίνας τρίψτε ώστε να εισχωρήσει στους πόρους του ξύλου. Με αυτόν τον τρόπο θα καθαρίσει και θα απολυμανθεί, καθώς το οξυζενέ δρα και ως αντιβακτηριδιακό.
Διαβάστε αναλυτικά «Πώς να Καθαρίσετε, Απολυμάνετε και Αναζωογονήσετε το Ξύλο Κοπής«.