Λευκό ξύδι: Ο ‘Πράσινος’ Σύμμαχος στην Καθαριότητα

Λευκό ξύδι: Ο 'Πράσινος' Σύμμαχος στην Καθαριότητα

Το λευκό ξύδι είναι ένα εξαιρετικό “πράσινο” (μη τοξικό) καθαριστικό που μπορεί να γίνει ο σύμμαχος σας στην καθαριότητα του σπιτιού με ελάχιστο κόστος, καθώς είναι αρκετά φθηνό. Επίσης, το λευκό ξύδι δρα ως αντιμικροβιακό καταπολεμώντας τα βακτήρια και τα μικρόβια.
Επειδή δεν είναι τοξικό μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε με ασφάλεια σε όλο το σπίτι ακόμα και αν έχετε παιδιά.
Επιπλέον, χρησιμοποιώντας το λευκό ξύδι σαν καθαριστικό και σαν απολυμαντικό, προστατεύετε το περιβάλλον.

Διαβάστε παρακάτω πού και πώς θα χρησιμοποιήσετε το λευκό ξύδι.

1Καθαρίστε τα άλατα στα βάζα

Φτιάξτε ένα διάλυμα με λευκό ξύδι και χλιαρό νερό σε ίσες αναλογίες και ρίξτε το στο βάζο. Αφήστε το ολόκληρο το βράδυ και την επόμενη μέρα ξεπλύνετε το βάζο με χλιαρό νερό. Τα άλατα θα έχουν εξαφανιστεί.

2

Απολυμάνετε τα σφουγγάρια της κουζίνας

Μουλιάστε τα σφουγγάρια σε μια λεκάνη με λευκό ξύδι και αφήστε τα όλη τη νύχτα. Την επόμενη μέρα, στίψτε τα  και αφήστε τα να στεγνώσουν καλά πριν τα χρησιμοποιήσετε ξανά.

3

Καθαρίστε τα άλατα του βραστήρα

Ρίξτε στον βραστήρα μισή κούπα λευκό ξύδι. Με το μπουκάλι του ξυδιού ρίξτε ξύδι και στα τοιχώματα του βραστήρα που μπορεί να έχουν άλατα αλλά να μην τα βλέπετε. Αφήστε το να δράσει για μισή ώρα και κατόπιν ρίξτε νερό και βράστε το. Αδειάστε τον βραστήρα, ξεπλύνετε τον και γεμίστε τον με καθαρό νερό το οποίο θα βράσετε. Αδειάστε το νερό και ο βραστήρας σας θα είναι σαν καινούργιος.

4

Απολυμάνετε τον πάγκο της κουζίνας

Βρέξτε ένα πανί με λευκό ξύδι και σκουπίστε τον πάγκο της κουζίνας έτσι θα τον καθαρίσετε και συγχρόνως θα τον απολυμάνετε.

5

Καθαρίστε και γυαλίστε το δάπεδο

Προσθέστε 1/4 της κούπας λευκό ξύδι σε έναν κουβά νερό και σφουγγαρίστε το δάπεδο, θα το καθαρίσει και θα το γυαλίσει.

Συμβουλή
Μην χρησιμοποιήσετε το λευκό ξύδι σε μαρμάρινα και ξύλινα δάπεδα.

6

Καθαρίστε τα τζάμια

Αναμίξετε 1 δόση λευκό ξύδι με 5 δόσεις νερού. Βάλτε το διάλυμα σε ένα καθαρό μπουκάλι με ψεκαστήρα. Ψεκάστε τα τζάμια και σκουπίστε τα με εφημερίδα. Το αποτέλεσμα θα σας εντυπωσιάσει!

7

Καθαρίστε τον φούρνο μικροκυμάτων

Έχει την εξαιρετική ικανότητα να αφαιρεί λεκέδες φαγητού και οσμές από τον φούρνο μικροκυμάτων.
Γεμίστε ένα μπολ κατά τα 2/3 με νερό και κατά το 1/3 με λευκό ξύδι και αφήστε το να βράσει (περίπου 2-3 λεπτά). Καθαρίστε εσωτερικά τον φούρνο με ένα πανί ή σφουγγάρι. Ο φούρνος μικροκυμάτων θα λάμψει!
Συνηθίστε να επαναλαμβάνεται την παραπάνω διαδικασία συχνά για να παραμένει ο φούρνος σας πάντα καθαρός.

8

Καθαρίστε το ψυγείο

Αναμίξετε ίσες ποσότητες νερού και λευκού ξυδιού σε ένα μπολ και με το διάλυμα καθαρίστε εσωτερικά τα τοιχώματα και τα ράφια του ψυγείου. Θα απομακρυνθούν οι λεκέδες και οι οσμές.

9

Καθαρίστε και απολυμάνετε τα πλαστικά παιχνίδια των παιδιών

Τα παιχνίδια των παιδιών μας είναι από τα αντικείμενα που χρειάζονται σχολαστική καθαριότητα και απολύμανση. Το λευκό ξύδι είναι και σε αυτή την περίπτωση ο σύμμαχος σας, θα απομακρύνει τη βρωμιά και θα εξουδετερώσει τα μικρόβια.
Αναμίξετε σε μία λεκάνη 1/2 κούπα λευκό ξύδι σε 1 λίτρο νερό και αφήστε τα πλαστικά παιχνίδια να μουλιάσουν για 1 ώρα. Μετά τρίψτε τα καλά με ένα σφουγγάρι, πιέστε τα για να βγει το νερό και τέλος αφήστε τα να στεγνώσουν.

10

Καθαρίστε λεκέδες από κόκκινο κρασί

Λεκέδες από κόκκινο κρασί μπορούν να αφαιρεθούν 100% από βαμβακερά ή βαμβακερά-συνθετικά υφάσματα εάν ακολουθηθεί η παρακάτω μέθοδος εντός 24 ωρών.
Με ένα σφουγγάρι ποτισμένο με λευκό ξύδι τρίψτε απευθείας τον λεκέ ώστε να απομακρυνθεί και αμέσως πλύνετε το ρούχο σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.

11

Καθαρίστε τη μούχλα στο μπάνιο

Το μπάνιο είναι ένας χώρος που λόγω υγρασίας πολύ συχνά εμφανίζονται σημάδια μούχλας στις επιφάνειες του.
Μπορείτε να τα καθαρίσετε εύκολα γεμίζοντας ένα μπουκάλι με ψεκαστήρα με νερό και 1 κουταλιά της σούπας λευκό ξύδι. Ψεκάζετε στα σημεία που υπάρχει μούχλα και σκουπίζετε με ένα σφουγγάρι. Η μούχλα θα εξαφανιστεί και ταυτόχρονα θα απολυμανθούν οι επιφάνειες.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top