Ο λεκές από γιαούρτι στα ρούχα είναι ένας λεκές που συμβαίνει συχνά και θα πρέπει να γνωρίζετε πως θα τον αντιμετωπίσετε. Ίσως να μπείτε στον πειρασμό να σκουπίσετε τον λεκέ με μια πετσέτα και έτσι να προκαλέσετε την διείσδυση του στις ίνες του ρούχου.
Να θυμάστε ότι αν δεν αντιμετωπίσετε τον λεκέ κατάλληλα, δεν θα αφαιρεθεί με ένα πλύσιμο του ρούχου στο πλυντήριο.

Απομακρύνετε τα υπολείμματα γιαουρτιού.
Χρησιμοποιώντας είτε ένα μαχαίρι του βουτύρου είτε ένα κουτάλι, απομακρύνετε τα υπολείμματα γιαουρτιού από το ρούχο. Προσέξτε να μην τρίβετε το γιαούρτι στο ρούχο γιατί με αυτό τον τρόπο θα διεισδύσει στις ίνες του υφάσματος.

Καθαρίστε με νερό ή σόδα.
Με ένα σφουγγάρι ποτισμένο με νερό ή σόδα καθαρίστε τη λεκιασμένη περιοχή. Αν ο λεκές από γιαούρτι στα ρούχα είναι φρέσκος μπορεί να καθαριστεί και με σκέτο νερό.

Συμβουλές
Αν το σκέτο νερό δεν είναι αποτελεσματικό, αναμίξτε 1/4 κουταλιού του γλυκού απορρυπαντικό πλυντηρίου πιάτων σε 1/2 φλυτζάνι νερό. Καθαρίστε τον λεκέ με αυτό το διάλυμα μέχρι να αφαιρεθεί.
Χρησιμοποιείστε διαυγές απορρυπαντικό, καθώς οι χρωστικές ουσίες μπορεί να αφήσουν λεκέ.

Χρησιμοποιείστε απορρυπαντικό ενζύμων.
Αν ο λεκές παραμένει, τρίψτε τη λεκιασμένη περιοχή με απορρυπαντικό ενζύμων. Στη συνέχεια μουλιάστε το ρούχο σε χλιαρό νερό για περίπου μισή ώρα. Κατά διαστήματα, ελέγξτε τον λεκέ και τρίψτε τον με τα δάχτυλα σας.
Να θυμάστε ότι απορρυπαντικό ενζύμων δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί σε υφάσματα με βάση την πρωτεΐνη, όπως μάλλινα ή μεταξωτά.

Συμβουλή
Αν ο λεκές έχει στεγνώσει, πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία αφαίρεσης του, μουλιάστε το ρούχο για 1-2 ώρες.

Πλύνετε το ρούχο.
Ελέγξτε αν ο λεκές από γιαούρτι στα ρούχα έχει απομακρυνθεί εντελώς και στη συνέχεια πλύνετε το ρούχο ως συνήθως.

Στεγνώστε το ρούχο.
Αφήστε το ρούχο να στεγνώσει στον αέρα μέχρι να βεβαιωθείτε ότι ο λεκές από γιαούρτι έχει αφαιρεθεί.
Μην χρησιμοποιήσετε θερμότητα ή μην σιδερώσετε το ρούχο για να στεγνώσετε τον λεκέ γιατί η θερμότητα θα μονιμοποιήσει τον λεκέ.