Λεκές από Νερό στο Ξύλινο Τραπέζι

Λεκές από Νερό στο Ξύλινο Τραπέζι

Ο λεκές από νερό στο ξύλινο τραπέζι είναι ένας λεκές που συμβαίνει συχνά και είναι αρκετά δύσκολο να αφαιρεθεί αλλά όχι αδύνατο.
Οι λεκέδες από νερό σε ξύλινη επιφάνεια έχουν διαφορετική εμφάνιση, είτε είναι άσπρα είτε σκουρόχρωμα σημάδια. Άσπρα σημάδια, συνήθως με σχήμα δαχτυλιδιού, εμφανίζονται όταν το νερό έχει λεκιάσει επιφανειακά το ξύλινο τραπέζι δηλαδή μόνο στο φινίρισμα (λούστρο) του. Τα σκουρόχρωμα σημάδια εμφανίζονται όταν το νερό έχει διεισδύσει στο ξύλο.
Παρακάτω σας δίνουμε οδηγίες για να απομακρύνετε και τους δύο τύπους λεκέδων.

Λεκές από νερό στο ξύλινο τραπέζι (άσπρο σημάδι)

Μέθοδος 1: Με μαγιονέζα
Είναι γνωστό ότι χρησιμοποιούμε την μαγιονέζα σε σάντουιτς, σε σαλάτες, σε συνοδευτικά του φαγητού. Δεν είναι όμως ευρέως γνωστό ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την αφαίρεση λεκέδων από νερό σε ξύλινες επιφάνειες.

1Τρίψτε τον λεκέ με ένα πανί βουτηγμένο σε μαγιονέζα. Φροντίστε να καλύψετε όλη τη λεκιασμένη περιοχή με τη μαγιονέζα.

Συμβουλή
Χ
ρησιμοποιείστε μαγιονέζα με πλήρη λιπαρά γιατί οι πιο ελαφριές μπορεί να μην έχουν αρκετά λιπαρά ώστε να απομακρύνουν τον λεκέ.

2Αφήστε τη μαγιονέζα να παραμείνει επάνω στο λεκέ όλη τη νύχτα. Το επόμενο πρωί, αφαιρέστε τη μαγιονέζα με ένα καθαρό πανί. Αν ο λεκές από νερό  στο ξύλινο τραπέζι παραμένει, απλώστε πάλι μαγιονέζα, όπως προηγουμένως και αφήστε την όλη τη νύχτα.

3Επαναλάβετε τη διαδικασία μέχρι ο λεκές να απομακρυνθεί εντελώς.

4Όταν ο λεκές από νερό στο ξύλινο τραπέζι έχει απομακρυνθεί εντελώς, αφαιρέστε τα υπολείμματα μαγιονέζας με ένα μαλακό, καθαρό πανί.

Μέθοδος 2: Με ελαιόλαδο
Το ελαιόλαδο δρα στον λεκέ με όμοιο τρόπο, όπως η μαγιονέζα. Διαπερνά τον λεκέ από νερό και αποκαθιστά το φινίρισμα του ξύλινου τραπεζιού.

1Ποτίστε με ελαιόλαδο ένα καθαρό πανί και τρίψτε τον λεκέ.

2Αφήστε το να παραμείνει όλη τη νύχτα και ελέγξτε αν ο λεκές από νερό στο ξύλινο τραπέζι έχει απομακρυνθεί. Αν όχι, επαναλάβετε την ίδια διαδικασία.

3Ο λεκές μπορεί να εμφανιστεί ξανά όταν το ελαιόλαδο έχει απορροφηθεί πλήρως από το ξύλο. Σε αυτή την περίπτωση επαναλάβετε την παραπάνω διαδικασία.

Μέθοδος 3: Με οδοντόκρεμα
Μερικές φορές, ο λεκές από νερό στο ξύλινο τραπέζι είναι τόσο επίμονος ώστε ούτε η μαγιονέζα ούτε το ελαιόλαδο μπορούν να τον αφαιρέσουν. Αυτό συμβαίνει, επειδή συχνά το φινίρισμα (λούστρο) του ξύλου έχει καταστραφεί με τέτοιο τρόπο ώστε η μαγιονέζα ή το ελαιόλαδο δεν μπορούν να το διαπεράσουν και να φτάσουν στο ξύλο.
Σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται ένα απαλό λειαντικό, όπως η οδοντόκρεμα, για να επανορθωθεί η ζημιά.

1Απλώστε οδοντόκρεμα πάνω σε ένα μαλακό, καθαρό πανί και τρίψτε τον λεκέ.
Θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε την απλή λευκή οδοντόκρεμα η οποία δεν περιέχει χρωστικές και λευκαντικές ουσίες.

2Αφήστε να παραμείνει για λίγο και στη συνέχεια καθαρίστε την επιφάνεια και ελέγξτε αν ο λεκές από νερό στο ξύλινο τραπέζι έχει αφαιρεθεί εντελώς. Αν όχι, επαναλάβατε το παραπάνω βήμα.

Μέθοδος 4: Με ηλεκτρικό σίδερο
Μερικές φορές, ο λεκές από νερό στο ξύλινο τραπέζι είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι το νερό έχει εγκλωβιστεί μεταξύ του φινιρίσματος και του ξύλου. Σε αυτές τις περιπτώσεις, λίγη θερμότητα, που μπορεί να δώσει το ηλεκτρικό σίδερο ρούχων, είναι αρκετή για να στεγνώσει το νερό και να απομακρύνει τον λεκέ.

Συμβουλή
Το κλειδί είναι η χαμηλή θερμοκρασία. Η υψηλή θερμοκρασία μπορεί να κάψει ή να παραμορφώσει το ξύλο.

1Ρυθμίστε το ηλεκτρικό σίδερο σε χαμηλή ή μέτρια θερμοκρασία.

2Απλώστε ένα καθαρό λευκό πανί επάνω στον λεκέ από νερό.

3Τοποθετείστε το ηλεκτρικό σίδερο επάνω στο πανί.

 

Συμβουλή
Προσέξτε το πανί να καλύπτει όλο τον λεκέ για να μην καεί το ξύλινο τραπέζι.

4Αφήστε το ηλεκτρικό σίδερο επάνω στο πανί για λίγα δευτερόλεπτα και στη συνέχεια ελέγξτε αν ο λεκές από νερό στο ξύλινο τραπέζι έχει απομακρυνθεί.

5Επαναλάβετε την παραπάνω διαδικασία μέχρι ο λεκές να απομακρυνθεί εντελώς.

Λεκές από νερό στο ξύλινο τραπέζι (σκούρο σημάδι)

1Χρησιμοποιώντας γυαλόχαρτο #100, τρίψτε απαλά για να αφαιρέστε το φινίρισμα (λούστρο) του τραπεζιού στην περιοχή του λεκέ. Προσέξτε να τρίβετε κατά τη φορά των ‘νερών’ του ξύλου.

2Όταν έχετε αφαιρέσει το φινίρισμα, τρίψτε απαλά την περιοχή του λεκέ με γυαλόχαρτο #150.

3Χρησιμοποιείστε ένα πανί που δεν αφήνει χνούδια για να αφαιρέσετε τη σκόνη από το τρίψιμο.

4Με ένα πινέλο απλώστε αρκετές στρώσεις βερνίκι, ίδιο με το αρχικό φινίρισμα.

5Με ατσαλόσυρμα #0000 λειάνετε την περιοχή της ένωσης μεταξύ του παλιού και του νέου φινιρίσματος.

6Γυαλίστε (κερώστε) την περιοχή με υψηλής ποιότητας γυαλιστικό.

Συμβουλές
– Ίσως είναι καταλληλότερο για την αφαίρεση του σκούρου λεκέ από νερό στο ξύλινο τραπέζι να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό.
– Αν ο λεκές από νερό (είτε άσπρος είτε σκούρος) είναι σε ένα έπιπλο-αντίκα, συμβουλευτείτε έναν ειδικό πριν χρησιμοποιήσετε κάποια από τις παραπάνω μεθόδους.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top