Ο λεκές από νερό στο ξύλινο τραπέζι είναι ένας λεκές που συμβαίνει συχνά και είναι αρκετά δύσκολο να αφαιρεθεί αλλά όχι αδύνατο.
Οι λεκέδες από νερό σε ξύλινη επιφάνεια έχουν διαφορετική εμφάνιση, είτε είναι άσπρα είτε σκουρόχρωμα σημάδια. Άσπρα σημάδια, συνήθως με σχήμα δαχτυλιδιού, εμφανίζονται όταν το νερό έχει λεκιάσει επιφανειακά το ξύλινο τραπέζι δηλαδή μόνο στο φινίρισμα (λούστρο) του. Τα σκουρόχρωμα σημάδια εμφανίζονται όταν το νερό έχει διεισδύσει στο ξύλο.
Παρακάτω σας δίνουμε οδηγίες για να απομακρύνετε και τους δύο τύπους λεκέδων.

Λεκές από νερό στο ξύλινο τραπέζι (άσπρο σημάδι)

Μέθοδος 1: Με μαγιονέζα
Είναι γνωστό ότι χρησιμοποιούμε την μαγιονέζα σε σάντουιτς, σε σαλάτες, σε συνοδευτικά του φαγητού. Δεν είναι όμως ευρέως γνωστό ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την αφαίρεση λεκέδων από νερό σε ξύλινες επιφάνειες.

Τρίψτε τον λεκέ με ένα πανί βουτηγμένο σε μαγιονέζα. Φροντίστε να καλύψετε όλη τη λεκιασμένη περιοχή με τη μαγιονέζα.
Χρησιμοποιείστε μαγιονέζα με πλήρη λιπαρά γιατί οι πιο ελαφριές μπορεί να μην έχουν αρκετά λιπαρά ώστε να απομακρύνουν τον λεκέ.

Αφήστε τη μαγιονέζα να παραμείνει επάνω στο λεκέ όλη τη νύχτα. Το επόμενο πρωί, αφαιρέστε τη μαγιονέζα με ένα καθαρό πανί. Αν ο λεκές από νερό  στο ξύλινο τραπέζι παραμένει, απλώστε πάλι μαγιονέζα, όπως προηγουμένως και αφήστε την όλη τη νύχτα.

Επαναλάβετε τη διαδικασία μέχρι ο λεκές να απομακρυνθεί εντελώς.

Όταν ο λεκές από νερό στο ξύλινο τραπέζι έχει απομακρυνθεί εντελώς, αφαιρέστε τα υπολείμματα μαγιονέζας με ένα μαλακό, καθαρό πανί.

Μέθοδος 2: Με ελαιόλαδο
Το ελαιόλαδο δρα στον λεκέ με όμοιο τρόπο, όπως η μαγιονέζα. Διαπερνά τον λεκέ από νερό και αποκαθιστά το φινίρισμα του ξύλινου τραπεζιού.

Ποτίστε με ελαιόλαδο ένα καθαρό πανί και τρίψτε τον λεκέ.

Αφήστε το να παραμείνει όλη τη νύχτα και ελέγξτε αν ο λεκές από νερό στο ξύλινο τραπέζι έχει απομακρυνθεί. Αν όχι, επαναλάβετε την ίδια διαδικασία.

Ο λεκές μπορεί να εμφανιστεί ξανά όταν το ελαιόλαδο έχει απορροφηθεί πλήρως από το ξύλο.
Σε αυτή την περίπτωση επαναλάβετε την παραπάνω διαδικασία.

Μέθοδος 3: Με οδοντόκρεμα
Μερικές φορές, ο λεκές από νερό στο ξύλινο τραπέζι είναι τόσο επίμονος ώστε ούτε η μαγιονέζα ούτε το ελαιόλαδο μπορούν να τον αφαιρέσουν. Αυτό συμβαίνει, επειδή συχνά το φινίρισμα (λούστρο) του ξύλου έχει καταστραφεί με τέτοιο τρόπο ώστε η μαγιονέζα ή το ελαιόλαδο δεν μπορούν να το διαπεράσουν και να φτάσουν στο ξύλο.
Σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται ένα απαλό λειαντικό, όπως η οδοντόκρεμα, για να επανορθωθεί η ζημιά.

Απλώστε οδοντόκρεμα πάνω σε ένα μαλακό, καθαρό πανί και τρίψτε τον λεκέ.
Θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε την απλή λευκή οδοντόκρεμα η οποία δεν περιέχει χρωστικές και λευκαντικές ουσίες.

Αφήστε να παραμείνει για λίγο και στη συνέχεια καθαρίστε την επιφάνεια και ελέγξτε αν ο λεκές από νερό στο ξύλινο τραπέζι έχει αφαιρεθεί εντελώς. Αν όχι, επαναλάβατε το παραπάνω βήμα.

Μέθοδος 4: Με ηλεκτρικό σίδερο
Μερικές φορές, ο λεκές από νερό στο ξύλινο τραπέζι είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι το νερό έχει εγκλωβιστεί μεταξύ του φινιρίσματος και του ξύλου. Σε αυτές τις περιπτώσεις, λίγη θερμότητα, που μπορεί να δώσει το ηλεκτρικό σίδερο ρούχων, είναι αρκετή για να στεγνώσει το νερό και να απομακρύνει τον λεκέ.
Το κλειδί είναι η χαμηλή θερμοκρασία. Η υψηλή θερμοκρασία μπορεί να κάψει ή να παραμορφώσει το ξύλο.

Ρυθμίστε το ηλεκτρικό σίδερο σε χαμηλή ή μέτρια θερμοκρασία.

Απλώστε ένα καθαρό λευκό πανί επάνω στον λεκέ από νερό.

Τοποθετείστε το ηλεκτρικό σίδερο επάνω στο πανί.
Προσέξτε το πανί να καλύπτει όλο τον λεκέ για να μην καεί το ξύλινο τραπέζι.

Αφήστε το ηλεκτρικό σίδερο επάνω στο πανί για λίγα δευτερόλεπτα και στη συνέχεια ελέγξτε αν ο λεκές από νερό στο ξύλινο τραπέζι έχει απομακρυνθεί.

Επαναλάβετε την παραπάνω διαδικασία μέχρι ο λεκές να απομακρυνθεί εντελώς.

Λεκές από νερό στο ξύλινο τραπέζι (σκούρο σημάδι)

Χρησιμοποιώντας γυαλόχαρτο #100, τρίψτε απαλά για να αφαιρέστε το φινίρισμα (λούστρο) του τραπεζιού στην περιοχή του λεκέ. Προσέξτε να τρίβετε κατά τη φορά των ‘νερών’ του ξύλου.

Όταν έχετε αφαιρέσει το φινίρισμα, τρίψτε απαλά την περιοχή του λεκέ με γυαλόχαρτο #150.

Χρησιμοποιείστε ένα πανί που δεν αφήνει χνούδια για να αφαιρέσετε τη σκόνη από το τρίψιμο.

Με ένα πινέλο απλώστε αρκετές στρώσεις βερνίκι, ίδιο με το αρχικό φινίρισμα.

Με ατσαλόσυρμα #0000 λειάνετε την περιοχή της ένωσης μεταξύ του παλιού και του νέου φινιρίσματος.

Γυαλίστε (κερώστε) την περιοχή με υψηλής ποιότητας γυαλιστικό.

Συμβουλές
– Ίσως είναι καταλληλότερο για την αφαίρεση του σκούρου λεκέ από νερό στο ξύλινο τραπέζι να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό.
– Αν ο λεκές από νερό (είτε άσπρος είτε σκούρος) είναι σε ένα έπιπλο-αντίκα, συμβουλευτείτε έναν ειδικό πριν χρησιμοποιήσετε κάποια από τις παραπάνω μεθόδους.