Ο λεκές από ντομάτα στα πλαστικά δοχεία είναι ένας πολύ κοινός λεκές. Καθώς το να αποθηκεύουμε στο ψυγείο, σε πλαστικά δοχεία, φαγητό που έχει περισσέψει και ίσως είχε σάλτσα ντομάτας είναι κάτι πολύ συνηθισμένο. Ταυτόχρονα όμως, είναι ένας δύσκολος λεκές στην αφαίρεση του ο οποίος εμφανίζεται ακόμα και αν η ντομάτα ή η σάλτσα ντομάτας παρέμεινε για λίγο στο πλαστικό δοχείο.
Ο λεκές από ντομάτα στα πλαστικά δοχεία εκτός του ότι τα χρωματίζει με ένα κόκκινο ή πορτοκαλί χρώμα, αφήνει και μια δυσάρεστη μυρωδιά. Το καλό είναι ότι μπορούν να απομακρυνθούν με συνηθισμένα προϊόντα που βρίσκονται στο σπίτι, όπως λευκό ξύδι, μαγειρική σόδα, λεμόνι και απορρυπαντικό πιάτων.

Μέθοδος 1:  Με έκθεση στον ήλιο

Αφήστε τα λεκιασμένα πλαστικά δοχεία να παραμείνουν κάτω από το φως του ήλιου για μερικές ώρες. Ο ήλιος λειτουργεί σαν αποτελεσματικό φυσικό λευκαντικό και ο λεκές από ντομάτα στα πλαστικά δοχεία θα απομακρυνθεί.

Εναλλακτικά
Πριν εκθέσετε τα πλαστικά δοχεία στον ήλιο, τρίψτε τα με λεμόνι. Ο συνδυασμός του λεμονιού και της υπεριώδους ακτινοβολίας του ήλιου θα απομακρύνει τους λεκέδες από ντομάτα και θα εξολοθρεύσει τα βακτήρια.

Παρατήρηση
Το μειονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι ότι η επανειλημμένη έκθεση των πλαστικών δοχείων στον ήλιο μπορεί να τα καταστρέψει λόγω της θερμότητας.

Μέθοδος 2:  Με λευκό ξύδι και σόδα

Μουσκέψτε ένα καθαρό σφουγγάρι με λευκό ξύδι. Στη συνέχεια, καλύψτε την μια πλευρά του σφουγγαριού με μαγειρική σόδα.

Τρίψτε απαλά το λεκιασμένο πλαστικό δοχείο με το σφουγγάρι από την πλευρά που είναι απλωμένη η μαγειρική σόδα.

Αφήστε να παραμείνει το μείγμα λευκού ξυδιού-μαγειρικής σόδας για 20-30 λεπτά.

Ξεπλύνετε το πλαστικό δοχείο με κρύο νερό. Ο λεκές από ντομάτα στα πλαστικά δοχεία θα έχει απομακρυνθεί καθώς και οι δυσάρεστες οσμές.

Μέθοδος 3:  Με χλωρίνη

Φτιάξτε ένα διάλυμα χλωρίνης-νερού, προσθέτοντας μια κουταλιά της σούπας χλωρίνη για κάθε φλυτζάνι νερό.

Βάλτε το διάλυμα σε μια λεκάνη και μουλιάστε μέσα εκεί τα λεκιασμένα πλαστικά για 30 λεπτά περίπου.

Όταν περάσουν τα 30 λεπτά, βγάλτε τα πλαστικά δοχεία από τη λεκάνη και ελέγξτε αν ο λεκές από ντομάτα στα πλαστικά δοχεία έχει απομακρυνθεί εντελώς.

Αν ναι, πλύνετε, ξεβγάλτε και στεγνώστε τα πλαστικά δοχεία, ως συνήθως.
Αν όχι, επαναλάβατε την διαδικασία ή δοκιμάστε κάποια άλλη μέθοδο.

Παρατήρηση
Να είστε προσεκτικές όταν χρησιμοποιείτε χλωρίνη. Να προστατεύετε τα χέρια σας φορώντας γάντια και να μην την εισπνέετε.

Μέθοδος 4:  Με απορρυπαντικό πιάτων

Φτιάξτε μια αλοιφή χρησιμοποιώντας απορρυπαντικό πιάτων και ζεστό νερό.

Με ένα σφουγγάρι, απλώστε την αλοιφή στο λεκιασμένο πλαστικό δοχείο και τρίψτε ελαφρά. Αφήστε την να παραμείνει για 30 λεπτά.

Αφού περάσουν τα 30 λεπτά, ξεβγάλτε το πλαστικό δοχείο. Ο λεκές από ντομάτα στα πλαστικά θα έχει απομακρυνθεί.

Υπόδειξη
Η δημιουργία λεκέδων από ντομάτα στα πλαστικά δοχεία εμποδίζεται, αν ψεκάσετε με λάδι ή μουλιάσετε σε κρύο νερό τα πλαστικά δοχεία πριν τοποθετήσετε μέσα τη σάλτσα ντομάτας.