Ο λεκές από θαλασσινά στα ρούχα είναι ένας σύνθετος λεκές όταν πρόκειται για μαγειρεμένα θαλασσινά. Αν τα θαλασσινά είναι τηγανισμένα αντιμετωπίζεται όπως ο λεκές από λάδι στα ρούχαΑν τα θαλασσινά είναι μαγειρεμένα, με κόκκινη σάλτσα αντιμετωπίζεται όπως ο λεκές από ντομάτα στα ρούχα.
Διαβάστε παρακάτω τη διαδικασία αφαίρεσης του λεκέ από θαλασσινά στα ρούχα.

Λεκές από θαλασσινά στα ρούχα που πλένονται

Με ένα μαχαίρι του βουτύρου ή ένα κουταλάκι απομακρύνετε όσο το δυνατόν περισσότερα στερεά υπολείμματα θαλασσινών από το ρούχο.

Με λευκό χαρτί κουζίνας ή χαρτοπετσέτα χτυπήστε ελαφρά τον λεκέ για να απορροφηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο λάδι. Για ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα, πασπαλίστε επάνω στον λεκέ καλαμποκάλευρο ή ταλκ και αφήστε το να παραμείνει για λίγα λεπτά.

Συμβουλή
Αν βρίσκεστε εκτός σπιτιού, αντί για καλαμποκάλευρο ή ταλκ, χρησιμοποιήστε μια φέτα λευκού ψωμιού. Επίσης θα βοηθήσει στην απορρόφηση του λαδιού.

Στη συνέχεια, σκουπίστε ώστε να απομακρυνθεί το καλαμποκάλευρο ή το ταλκ.

Οι λιπαροί λεκέδες απαιτούν για την αφαίρεση τους ισχυρά απορρυπαντικά που περιέχουν τα απαραίτητα ένζυμα για την διάσπαση των μορίων των ελαίων.
Γι’ αυτό, διαλέξτε ένα ισχυρό απορρυπαντικό ρούχων και ρίξτε μερικές σταγόνες απευθείας επάνω στον λεκέ. 

Τρίψτε απαλά το ύφασμα, στην περιοχή του λεκέ, με τα δάχτυλα σας ή μια παλιά οδοντόβουρτσα. Αφήστε το απορρυπαντικό να παραμείνει για 15 λεπτά.

Πλύνετε το ρούχο σύμφωνα με τις οδηγίες στην ετικέτα φροντίδας του.

Παρατήρηση
Διαβάστε την επεξήγηση των συμβόλων στην ετικέτα φροντίδας των ρούχων εδώ.

Μετά το πλύσιμο, ελέγξτε αν ο λεκές από θαλασσινά στα ρούχα έχει απομακρυνθεί εντελώς. Αν ναι, αφήστε το να στεγνώσει. Διαφορετικά, ακολουθήστε πάλι τη διαδικασία.

Λεκές από θαλασσινά στα ρούχα που δεν πλένονται

Αν το ρούχο που λεκιάστηκε απαιτεί στεγνό καθάρισμα, ακολουθήστε την παρακάτω διαδικασία.

Με ένα μαχαίρι του βουτύρου ή ένα κουταλάκι απομακρύνετε όσο το δυνατόν περισσότερα στερεά υπολείμματα θαλασσινών από το ρούχο.

Με ένα καθαρό, λευκό πανί ταμπονάρετε τον λεκέ ώστε να απορροφηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο λάδι.

Απευθυνθείτε στο πλησιέστερο καθαριστήριο.