Ο λεκές από λάδι στα δερμάτινα ρούχα ή παπούτσια είναι ένας δύσκολος λεκές αλλά αρκετά συνηθισμένος. Είναι, λοιπόν, σημαντικό να γνωρίσετε πώς μπορεί να απομακρυνθεί. Οι μικρού μεγέθους λεκέδες αφαιρούνται αρκετά εύκολα, οι μεγάλου μεγέθους, όμως, μπορεί να χρειάζεται να αντιμετωπιστούν από κάποιον ειδικό.
Όπως συμβαίνει με όλους τους λεκέδες, ο λεκές από λάδι στα δερμάτινα ρούχα ή παπούτσια πρέπει να αντιμετωπιστεί όσο το δυνατόν συντομότερα. Είναι σημαντικό να απομακρυνθεί πριν ‘ποτίσει’ στο δερμάτινο και δημιουργηθεί σημάδι.

Μέθοδος 1: Χρησιμοποιήστε ταλκ

Ρίξτε αρκετό τάλκ επάνω στον λεκέ ώστε να τον καλύψει όλο. Τρίψτε ελαφρά με τα δάκτυλα σας τον λεκέ για να απορροφήσει το ταλκ το λάδι.
Είναι σημαντικό να επεξεργαστείτε τον λεκέ αργά και με υπομονή. Μην τρίβετε δυνατά και βεβαιωθείτε ότι έχει καλυφθεί όλη η επιφάνεια του λεκέ.

Συμβουλή
Αν δεν έχετε ταλκ, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε καλαμποκάλευρο. Θα δράσει με τον ίδιο τρόπο όπως το ταλκ.

Αφήστε το ταλκ ή το καλαμποκάλευρο να παραμείνει επάνω στον λεκέ όλη τη νύχτα. Με αυτόν τον τρόπο θα απορροφηθεί ο λεκές από λάδι στα δερμάτινα.

Την επόμενη μέρα βουρτσίστε για να απομακρυνθεί το ταλκ ή το καλαμποκάλευρο από το δερμάτινο. Ο λεκές από λάδι θα πρέπει να έχει απομακρυνθεί.

Μέθοδος 2: Χρησιμοποιήστε υγρό απορρυπαντικό πιάτων

Ρίξτε μερικές σταγόνες υγρού απορρυπαντικού πιάτων. Κινώντας τα δάκτυλα σας από το εξωτερικό προς το εσωτερικό του λεκέ, τρίψτε ελαφρά τον λεκέ.

Αφήστε το υγρό να παραμείνει για 30 λεπτά. Στη συνέχεια, σκουπίστε το με ένα απορροφητικό χαρτί. Ο λεκές από λάδι στα δερμάτινα θα έχει απομακρυνθεί. Αν όχι, επαναλάβατε την διαδικασία μέχρι ο λεκές να αφαιρεθεί εντελώς.

Μέθοδος 3: Χρησιμοποιήστε εφημερίδα και ζεστό σίδερο

Ρίξτε ταλκ στη λεκιασμένη περιοχή και καλύψτε τη με μια εφημερίδα. Πιέστε την εφημερίδα μαλακά επάνω στον λεκέ.

Προσθέστε μια ακόμη στρώση ταλκ και τοποθετήστε μια εφημερίδα επάνω της.

Σιδερώστε με ζεστό σίδερο την εφημερίδα, εκεί που βρίσκεται ο λεκές από λάδι και η εφημερίδα θα απορροφήσει όσο περισσότερο λάδι.

Συμβουλές
– Μην πιέζετε το σίδερο δυνατά επάνω στο λεκέ γιατί υπάρχει κίνδυνος να μονιμοποιηθεί ο λεκές από λάδι στα δερμάτινα.
– Μην αφήνετε το σίδερο επάνω στον λεκέ περισσότερο από 3 λεπτά.

Μέθοδος 4: Χρησιμοποιήστε σπιτικό καθαριστικό

Με τα ίδια υλικά που παρασκευάζετε το ψωμί, μπορείτε να φτιάξετε ένα απλό αλλά αποτελεσματικό ‘πράσινο’ καθαριστικό για να απομακρύνετε τον λεκέ από λάδι στα δερμάτινα.

Φτιάξτε μια πάστα αναμιγνύοντας, 3/8 του φλυτζανιού αποσταγμένο νερό, 1/8 του φλυτζανιού αλάτι, 1/2 κουταλάκι του γλυκού άσπρο αλεύρι και 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα.
Ρίξτε τα υλικά σε ένα μπολ και ανακατέψτε τα, χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι ή ένα πιρούνι, έως να σχηματιστεί μια πάστα.

Δοκιμάστε το μείγμα σε ένα κρυφό σημείο του δερμάτινου. Αν το δερμάτινο είναι βαμμένο μπορεί να ξεβάψει, κάτι που φυσικά δεν θέλετε.

Βουτήξτε ένα καθαρό πανί στο μείγμα και πάρτε μια μικρή ποσότητα μείγματος. Ταμπονάρετε την περιοχή του λεκέ απαλά και αφήστε το καθαριστικό να δράσει.

Συμβουλή
Μην τρίψετε γιατί μπορεί να απλώσετε τον λεκέ ή να ξεβάψετε το σημείο.

Με ένα καθαρό στεγνό πανί απομακρύνετε το καθαριστικό. Ενεργήστε απαλά και αφήστε την περιοχή να στεγνώσει εντελώς προτού προσπαθήσετε να καθαρίσετε ξανά.
Μπορεί να χρειαστεί να εφαρμόσετε τη μέθοδο αρκετές φορές έως ότου ο λεκές από λάδι στα δερμάτινα απομακρυνθεί εντελώς.