Λεκές από Σταφύλι στην Ταπετσαρία

Λεκές από Σταφύλι στην Ταπετσαρία

Ο λεκές από σταφύλι στην ταπετσαρία ή από χυμό σταφυλιού, ιδίως αν τα σταφύλια είναι κόκκινα, χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση για να απομακρυνθεί εντελώς.

Τα σταφύλια, ιδιαίτερα τα κόκκινα, περιέχουν τανίνες οι οποίες είναι φυτικές ενώσεις που μπορούν να αφήσουν λεκέδες στην ταπετσαρία. Αν αφήσετε τον λεκέ να παραμείνει θα είναι δύσκολο να αφαιρεθεί γιατί θα μονιμοποιηθεί στην ταπετσαρία.

Αν ο λεκές από σταφύλι βρίσκεται στα μαξιλάρια του καναπέ, ενεργείστε προσεκτικά ώστε να μην υγρανθεί υπερβολικά η περιοχή γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να μουχλιάσει το εσωτερικό του μαξιλαριού και να δημιουργηθεί δυσάρεστη οσμή.

Ακολουθήστε την παρακάτω διαδικασία για να αφαιρεθεί ο λεκές από σταφύλι στην ταπετσαρία.

Τι θα χρειαστείτε

  • Οινόπνευμα
  • Λευκό ξύδι
  • Λευκό πανί ή χαρτί κουζίνας

1 Αφαιρέστε την περίσσεια σταφυλιού

Με ένα λευκό πανί ή χαρτί κουζίνας ταμπονάρετε τον λεκέ για να αφαιρέσετε όσο το δυνατόν περισσότερο. Εργαστείτε από το εξωτερικό προς το εσωτερικό του λεκέ για να μην απλωθεί περισσότερο.

2 Φτιάξτε το καθαριστικό διάλυμα

Σε ένα μπολ ρίξτε 1/2 φλυτζάνι οινόπνευμα και 2 κουταλιές της σούπας λευκό ξύδι. Ανακατέψτε καλά για να ενωθούν τα συστατικά του διαλύματος.

3 Σκουπίστε τον λεκέ

Βουτήξτε στο διάλυμα ένα καθαρό λευκό πανί και ταμπονάρετε τον λεκέ από το εξωτερικό του προς το εσωτερικό. Καθώς ο λεκές από σταφύλι στην ταπετσαρία απομακρύνεται βάφει το λευκό πανί, για αυτό κάθε λίγο χρησιμοποιήστε μια καθαρή περιοχή του πανιού. Συνεχίστε να ταμπονάρετε τον λεκέ προσεκτικά μέχρι να μην έχει μείνει άλλο χρώμα.

4 Ξεπλύνετε την περιοχή

Βουτήξτε ένα καθαρό σφουγγάρι σε σκέτο νερό και ταμπονάρετε την περιοχή για να αφαιρέσετε το διάλυμα καθαρισμού.

5 Ελέγξτε την περιοχή

Ελέγξτε αν ο λεκές από σταφύλι στην ταπετσαρία έχει αφαιρεθεί εντελώς. Αν έχει αφαιρεθεί, αφήστε την περιοχή να στεγνώσει στον αέρα.

6 Χρησιμοποιήστε λευκαντικό με βάση το οξυγόνο

Σύμφωνα με τις οδηγίες που θα βρείτε στη συσκευασία του λευκαντικού με βάση το οξυγόνο, φτιάξτε ένα διάλυμα με νερό και λευκαντικό.
Απλώστε το διάλυμα στη λεκιασμένη περιοχή και αφήστε το να δράσει για τουλάχιστον 1 ώρα. Στη συνέχεια, ταμπονάρετε με ένα καθαρό, λευκό πανί για να στεγνώσει η περιοχή. Επαναλάβετε τη διαδικασία μέχρι ο λεκές από σταφύλι στην ταπετσαρία να απομακρυνθεί εντελώς.

Παρατήρηση
Μην χρησιμοποιήσετε λευκαντικό με βάση το οξυγόνο σε μάλλινες ταπετσαρίες καθώς μπορεί να προκληθεί ζημιά στις ίνες.

7 Ξεπλύνετε την περιοχή

Βουτήξτε ένα πανί σε καθαρό νερό και ξεπλύνετε την περιοχή. Αφήστε την ταπετσαρία να στεγνώσει στον αέρα.

Συμβουλή
Αν η ταπετσαρία είναι από ‘ευαίσθητο’ ύφασμα καλέστε έναν ειδικό για να καθαρίσει τον λεκέ.

Scroll to Top