Ο λεκές από παντζάρια στο χαλί ή στην ταπετσαρία είναι ένας δύσκολος λεκές καθώς τα παντζάρια έχουν φωτεινό κόκκινο χρώμα και βάφουν το χαλί ή την ταπετσαρία του καναπέ σας, αν πέσει έστω και ένα μικρό κομμάτι ή μια σταγόνα χυμού τους.
Όσο πιο γρήγορα ξεκινήσει η διαδικασία απομάκρυνσης του, τόσο πιο εύκολα θα αφαιρεθεί και θα εμποδίσει τη μονιμοποίηση του στο χαλί ή στην ταπετσαρία.
Ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες για να αφαιρέσετε τον λεκέ από παντζάρια στο χαλί ή στην ταπετσαρία.

Ξύστε με ένα μαχαίρι ή κουταλάκι του γλυκού, όσο περισσότερο παντζάρι έχει μείνει στο χαλί ή στην ταπετσαρία.

Φτιάξτε ένα διάλυμα αναμιγνύοντας σε δύο κούπες κρύο νερό μια κουταλιά της σούπας υγρό πιάτων.

Χρησιμοποιώντας αυτό το διάλυμα, σφουγγαρίστε το λεκέ με ένα καθαρό λευκό πανί ή σφουγγάρι.

Με ένα καθαρό πανί απορροφήστε το επιπλέον υγρό.

Επαναλάβετε τα βήματα 3-4 μέχρι ο λεκές από παντζάρια στο χαλί ή στην ταπετσαρία αφαιρεθεί εντελώς.

Όταν ο λεκές έχει αφαιρεθεί θα πρέπει να πάρετε κρύο νερό και ένα νέο λευκό ύφασμα και σφουγγαρίστε την περιοχή για να αφαιρέσετε το διάλυμα καθαρισμού και στη συνέχεια να το στεγνώσετε.

Αν ο λεκές δεν έχει αφαιρεθεί, αναμίξετε μια κουταλιά της σούπας αμμωνία σε μισή κούπα κρύο νερό. Σφουγγαρίστε τον λεκέ με το διάλυμα αμμωνίας. Στη συνέχεια ακολουθείστε τα βήματα 4-5 και 6.

Σημείωση
– Η αμμωνία δεν προτείνεται για τον καθαρισμό ταπετσαρίας γιατί είναι πιθανό να μην γνωρίζουμε το είδος του υφάσματος και τις απαιτήσεις φροντίδας του.

Συμβουλές
– Πριν από τη χρήση του διαλύματος αμμωνίας στο χαλί ή στην ταπετσαρία, χρησιμοποιήστε μια μικρή ποσότητα σε μια δυσδιάκριτη περιοχή για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά.
– Χρησιμοποιήστε, στο χαλί ή στην ταπετσαρία, μόνο τόσο υγρό όσο είναι απαραίτητο για να αφαιρέσετε το λεκέ.